Facebook Pixel

101 Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate ale hrișcii

101 Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate ale hrișcii

Acest articol vă va spune tot ce trebuie să știți despre hrișcă.

Sunte nutritive

Proteine, mineralele, vitaminele, carbohidrații sunt principala componentă alimentară a hrișcii. Valoarea nutritivă a hrișcii este mult mai mare decât cea a multor alte cereale. 100 g de hrișcă crudă conțin 343 g calorii, 10% apă, 13,3 g proteine, 71,5 g carbohidrați, 10 g fibre, 3,4 grăsimi.

Dar, practic, hrișca constă din carbohidrați, care sunt aproximativ 20% în formă fiartă. Ele vin sub formă de amidon, care este principala formă de stocare a carbohidraților în plante. Hrișca are scoruri scăzute la indicele glicemic, o măsură a cât de repede un aliment crește nivelul zahărului din sânge după o masă. Deci hrișca nu permite sărituri mari ale nivelului de zahăr din sânge. Unii carbohidrați solubili din hrișcă, cum ar fi fagopiritol și D-chiroinozitol, s-au dovedit a ajuta la scăderea zahărului din sânge după mese. Hrișca conține o cantitate mare de fibre, pe care organismul nu le poate digera rapid. Fibrele, găsite în principal în coajă, acoperă nucleolii, care conferă un gust unic și sunt fermentate de bacteriile intestinale. Aceste bacterii benefice produc acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul.

Butiratul și alte bacterii hrănesc celulele care căptușesc colonul, îmbunătățind sănătatea intestinului și reducând riscul de cancer de colon intestinal. .

Hrișca conține o cantitate mică de proteine.

În greutate, proteinele reprezintă 3,4% din hrișca fiartă. Datorită profilului echilibrat de aminoacizi, proteina din hrișcă este de înaltă calitate. În special bogat în aminoacizi - lizină și arginină. Cu toate acestea, digestibilitatea acestor proteine este relativ scăzută datorită antinutrienților precum inhibitorii de protează și taninurile.

Ca și alte pseudocereale, hrișca nu conține gluten și, prin urmare, este potrivită persoanelor cu intoleranta la gluten.

Hrisca este bogata in macro si microelemente utile. Cu toate acestea, nu este deosebit de bogat în vitamine.

Cele mai comune minerale din hrișcă sunt:

Manganul, găsit în cereale integrale și esențiale pentru metabolismul normal, creșterea, dezvoltarea și protecția organismului de efectele stresului oxidativ.

Cupru, adesea deficitar în diete, este un oligomineral esențial pentru sănătatea inimii atunci când este consumat în cantități mici .

Magneziul reduce riscul apariției diferitelor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Fierul este un mineral important, necesar pentru anemie, iar cu o deficiență oxigen insuficient intră în sânge.

Fosforul, un mineral care joacă un rol important în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului.

În comparație cu alte cereale, mineralele din hrișca fiartă sunt deosebit de bine absorbite. Acest lucru se datorează faptului că hrișca are un conținut relativ scăzut de acid fitic, un inhibitor comun al absorbției minerale, care este abundent în alte cereale și semințe.

Cu toate acestea, hrișca de vin are un conținut de antioxidanți mai mare decât în mod normal.

Rutina, principalul polifenol antioxidant din hrișcă, reduce riscul de cancer și reduce inflamația, tensiunea arterială și îmbunătățește profilul lipidic din sânge.

Quercetina este un antioxidant găsit în multe alimente vegetale care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

Vitexin are o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul excesiv poate contribui la creșterea glandei tiroide.

Chiroinozitol este un tip unic de carbohidrați solubili care scade glicemia și ajută la tratarea diabetului. Hrișca este cea mai bogată sursă de hrană a acestui compus benefic.

Beneficii pentru sănătate.

Hrișca are o serie de beneficii printre altele. cereale, deoarece pot normaliza nivelul zahărului din sânge și pot preveni diabetul de tip 2. Se crede că acest efect se datorează compusului unic D-chiro-inozitol. Cercetările arată că acest carbohidrat solubil face celulele mai sensibile la insulină, un hormon care face ca celulele să absoarbă zahărul din sânge. În plus, unele componente ale hrișcii inhibă digestia zahărului de masă. În general, aceste proprietăți fac terciul de hrișcă o alegere sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cei care doresc să își îmbunătățească echilibrul zahărului din sânge.

Hrișca promovează sănătatea inimii și vasculare, deoarece are mulți compuși benefici precum rutina, magneziul, cuprul, fibrele și proteinele. Dintre cereale și pseudocereale, cerealele sunt cea mai bogată sursă de rutină și substanțe cu proprietăți antioxidante.

Rutina reduce riscul de boli de inimă, previne formarea cheagurilor de sânge și reduce inflamația și normalizează tensiunea arterială. . De asemenea, sa constatat că hrișca îmbunătățește profilul lipidic din sânge și tulburările metabolice.

În afară de reacțiile alergice la unele persoane, hrișca nu are efecte secundare cunoscute atunci când este consumată moderat în alimente.

Alergia la hrișcă se dezvoltă cel mai adesea la cei care consumă hrișcă des și în cantități mari. Simptomele pot varia de la erupție cutanată, umflare, indigestie până la șoc alergic.

Concluzie

Hrișca este un pseudocereal, un tip de cereale care nu contine gluten.

Este o sursa buna de fibre si bogata in minerale si diversi compusi vegetali, in special rutina.

Valoare specială pentru îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și a sănătății cardiovasculare.

De Atli Arnarson, PhD, 10 mai 2019

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.