Facebook Pixel

12 alimente bogate în carbohidrați care sunt foarte sănătoase

12 alimente bogate în carbohidrați care sunt foarte sănătoase

1. Quinoa

Quinoa (quinoa, quinoa) este o sămânță hrănitoare care a devenit destul de renumită în ultimii ani. Au câștigat popularitate în rândul oamenilor cărora le pasă de sănătatea lor. Deși sunt clasificate din punct de vedere tehnic ca cereale integrale, aceste semințe sunt o sursă bună de proteine și fibre pe bază de plante. Quinoa diferă de alte proteine vegetale prin cantitatea mare de aminoacizi esențiali, pe care organismul nostru nu este capabil să îi producă singur. Cerealele de quinoa nu contin gluten si sunt potrivite persoanelor cu intoleranta la gluten (boala celiaca). Quinoa gătită constă din 21% carbohidrați, ceea ce garantează calitatea înaltă a produsului. Quinoa este foarte hrănitoare și aceasta este principala sa caracteristică. La urma urmei, semințele nu sunt numai bune pentru sănătate, ci și pot controla greutatea și glicemia.

2. Ovăz

Ovăzul este cel mai sănătos aliment din cereale integrale.

Sunt o sursă excelentă de multe vitamine, minerale și antioxidanți.

Ovăzul crud conține 66% carbohidrați, dintre care 11% fibre. În plus, este deosebit de bogat în fibre solubile numite beta-glucani.

De asemenea, merită remarcat faptul că fulgii de ovăz sunt o sursă bună de proteine, vitamine, minerale și alți nutrienți necesari pentru viața umană normală.

Studiile arată că ovăzul poate reduce riscul de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol, scăderea zahărului din sânge, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și îmbunătățirea digestiei. Ovăzul este foarte util nu numai pentru sănătate, ci și pentru siluete. Este adesea introdus în dietă atunci când țin dietă.

3. Hrișcă

Hrișcă integrală provine din boabe nedecojite și neprăjite.

Hrișca crudă conține 71,5% carbohidrați, în timp ce hrișca gătită are aproximativ 20%. Hrișca este foarte hrănitoare, conține proteine și fibre, precum și multe vitamine, minerale și antioxidanți. Hrișca este bună pentru sănătate, ajută la metabolismul grăsimilor și scade colesterolul din sânge. De asemenea, este de remarcat faptul că hrișca susține sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge, în special la persoanele cu diabet.

Dar, nu ar trebui să consumați cantități mari de cereale, deoarece puteți dăuna intestinelor datorită capacității mari de fibre. Hrișca nu aparține familiei cerealelor și nu conține gluten. Îl poți include în siguranță în dieta ta, deoarece cerealele au multe proprietăți benefice.

4. Banane

Bananele sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume.

Sunt compuse din 23% carbohidrati, sub forma de amidon sau zahar.

Bananele verzi necoapte au mai mult amidon, care se transformă în zahăr natural pe măsură ce fructele se coace și devin galbene. Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina B6, C și conțin alte componente ale plantelor. Datorită cantității mari de potasiu, bananele ajută la normalizarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea inimii.

Bananele necoapte conțin, de asemenea, cantități mari de amidon rezistent și pectină, care ajută la digestia și la bacteriile din intestin.

5. Cartofi dulci

Un cartof dulce sau un cartof dulce este un tubercul gustos, hrănitor.

Când este gătit, conține aproximativ 18–21% carbohidrați.  Carbohidrații din cartofi dulci, la rândul lor, constau din amidon, zahăr și fibre. Leguma rădăcină este o sursă bogată de provitamina A (beta-caroten), vitamina C și potasiu. Bogat în antioxidanți care inhibă oxidarea și ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire. Puteți, fără ezitare, să o includeți în prânzul sau cina dvs., deoarece legumele au un efect pozitiv nu numai asupra sistemului nervos, ci are și un gust ridicat.

6. Sfeclă roșie

Beetroot - această rădăcină delicioasă purpurie, care conține aproape întregul tabel periodic. Datorită potențialului său biochimic, are mari beneficii pentru sănătatea umană. Sfecla crudă și gătită conține aproximativ 8-10% carbohidrați, majoritatea din zahăr și fibre. Aceasta poate include și fructoză, glucoză și pectine. În plus, compoziția conține vitamine, minerale, antioxidanți puternici și compuși biologici. De asemenea, rădăcinile sunt bogate în nitrați anorganici, care, la intrarea în organism, se transformă în oxid nitric. Iar azotul, la rândul său, scade tensiunea arterială și inhibă dezvoltarea unui număr de boli precum hipertensiunea arterială, bolile de rinichi și de ficat. Sucul de sfeclă roșie aduce beneficii oamenilor, deoarece este bogat în nitrați anorganici. Este adesea folosit de sportivi pentru a crește energia și rezistența în timpul sporturilor intense.

7. Portocale

Portocalele sunt printre cele mai populare fructe din lume.

Sunt în mare parte apă cu 11,8% carbohidrați și sunt o sursă bună de fibre. Portocalele sunt bogate în special în vitamina C, potasiu și unele vitamine B. În plus, conțin acid citric și câțiva antioxidanți foarte puternici și compuși biologic activi.

Mâncatul de portocale poate îmbunătăți funcția inimii, constipația și pietrele la rinichi. Mai mult, citricele reduce riscul de anemie, normalizeaza functionarea tubului digestiv.

8. Afine

Afinele sunt o fructe de pădure incredibil de gustoase și fenomenale, cu multe beneficii pentru sănătate.

Sunt adesea folosiți ca superaliment datorită nivelurilor ridicate de compuși bioactivi și antioxidanți. Fructele de pădure sunt compuse în mare parte din apă și 15% carbohidrați, o mulțime de vitamine și minerale, inclusiv vitaminele C, K și mangan. Studiile anterioare au arătat că afinele protejează corpul uman de substanțele nocive și daune și sunt capabile să neutralizeze radicalii liberi. Promovează o bună circulație a sângelui în creier și îmbunătățește astfel memoria vârstnicilor.

9. Grapefruit

Grapefruitul este un fruct citric cu gust dulce, amar sau acru.

Conține aproximativ 9% carbohidrați și cantități mari de vitamine, minerale și compuși biologici. Consumul regulat de grapefruit promovează pierderea în greutate și rezistența la insulină. În plus, utilizarea frecventă a acestuia în alimente poate proteja împotriva formării pietrelor la rinichi, poate scădea nivelul colesterolului și poate proteja împotriva cancerului de colon. Deoarece citricele conțin vitamine, minerale și alți compuși bioactivi, sunt eficiente pentru persoanele care țin diete și ard kilogramele în plus.

10. Mere

Merele sunt un fruct popular cu un gust dulce și o textură crocantă caracteristică. Pot fi de diferite culori, dimensiuni și arome. De obicei, fructele conțin 13-15% carbohidrați și se laudă cu multe vitamine și minerale, dar în cantități mici. Cu toate acestea, vitamina C, antioxidanții și compușii biologici din ele sunt conținute în cantități suficiente pentru a întări imunitatea. Consumul de câteva mere pe zi poate aduce beneficii organismului în mai multe moduri, prin controlul zahărului din sânge și prin reducerea riscului de boli de inimă. În plus, fructele reduc riscul apariției anumitor tipuri de cancer și joacă un rol major în metabolism. Îmbunătățește starea pacienților cu gută, eczemă și dureri articulare.

11. Fasole

Fasole - aparține familiei leguminoase. Acesta este unul dintre cele mai utile produse care ar trebui să fie prezente în dieta oricărei persoane sănătoase. Când este gătită, conține 23% carbohidrați, sub formă de amidon și fibre. Și, de asemenea, bogat în proteine, multe vitamine, minerale și compuși biologici activi. Principala sa diferență este compoziția bogată de antioxidanți - antociani și izoflavone. Capabil să încetinească procesul de îmbătrânire și să prevină neoplasmele oncologice. Numeroasele beneficii ale fasolei au o serie de progrese și diferențe față de alte alimente în controlul glicemiei și reducerea riscului de cancer de colon. Mai mult, flavonoidele conținute în păstaie au efecte antiinflamatorii și antimicrobiene.

Cu toate acestea, consumul lor crud nu este recomandat, deoarece fasolea crudă sau gătită necorespunzător este toxică.

12. Naut

Năutul, cunoscut sub numele de fasole garbanzo, face, de asemenea, parte din familia leguminoaselor. Năutul fiert conține 28% carbohidrați, dintre care 8% fibre. Fasolea este, de asemenea, o sursă bună de proteine vegetale. Conține multe vitamine și minerale, inclusiv fier, fosfor și vitamine B. Adesea se recomandă includerea în dieta pacienților cu probleme ale sistemului cardiovascular și ale tractului gastrointestinal. În plus, fasolea este o bună prevenire împotriva cancerului. Este de remarcat faptul că năutul este o sursă excelentă de proteine vegetale, vitamine și minerale.

Și în plus, aș dori să spun că judecata despre nocivitatea carbohidraților este nefondată și distorsionează realitatea. Întregul adevăr este că alimentele bogate în carbohidrați nu sunt dăunătoare sănătății umane, ci mai degrabă sunt surse importante de nutrienți.Deși carbohidrații rafinați pot fi nesănătoși în cantități mari, în timp ce cei întregi (neprocesați) se poate spune că sunt foarte folositori.

 

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.