Facebook Pixel

20 de alimente bogate în vitamina C

20 de alimente bogate în vitamina C

Să aruncăm o privire la primele 20 de alimente bogate în vitamina C.

1. Prune cacatoo

Prana Kakadu (Terminalia ferdinandiana) este un produs australian care conține de 100 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. Are cea mai mare concentrație de vitamina C cunoscută, de până la 5300 mg la 100 de grame. Este bogat în potasiu, vitamina E și luteina antioxidantă, care pot beneficia și de sănătatea ochilor.

2. Acerola Cherry

Doar 49g de cireșe roșii acerola (Malpighia emarginata) înlocuiesc 822mg de vitamina C.

Cercetările au arătat în mod repetat că cireșele pot avea proprietăți anticancerigene, pot ajuta la prevenirea daunelor UV asupra pielii și chiar pot reduce daunele ADN-ului cauzate de o alimentație deficitară.

3. Măceș

Măceșul este un fruct mic, dulce și înțepător de la planta de trandafir. Este bogat în vitamina C. Aproximativ șase măceșe furnizează 119 mg de vitamina C. Este esențială pentru sinteza colagenului, care susține îmbătrânirea pielii.

Studiile au arătat că vitamina reduce daunele cauzate de soare ale pielii, minimizează ridurile, uscăciunea și decolorarea și îmbunătățește aspectul. Vitamina C ajută și la vindecarea rănilor și la afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi dermatita.

4. Ardei iute

Un ardei iute verde conține 109 mg de vitamina C. În comparație, un ardei iute roșu oferă până la 65 mg. In plus, ardeii iute sunt bogati in capsaicina, un compus care este responsabil pentru gustul amar. Capsaicina poate reduce, de asemenea, durerea și inflamația.

Există dovezi că aproximativ o lingură (10 g) de pudră de chili roșu poate ajuta la arderea grăsimilor.

5. Guava

Acest fruct tropical roz este originar din Mexic și America de Sud.

O guava conține 126 mg de vitamina C, dar fructul este deosebit de bogat în licopenul antioxidant. Cu utilizarea zilnică, tensiunea arterială și nivelul colesterolului total sunt reduse semnificativ.

6. Ardei dulce galben

Conținutul de vitamina C din ardeii dulci crește odată cu vârsta.

Doar 75 g de ardei galben furnizează 137 mg de vitamina C, de două ori mai mare decât ardeiul verde. Obținerea suficientă a vitaminei C este importantă pentru sănătatea ochilor și ajută la prevenirea progresiei cataractei.

7. Coacăză neagră

Coacăzul negru conține 181 mg de vitamina C la 100 de grame. În plus, flavonoidele antioxidante cunoscute sub numele de antociani conferă boabelor culoarea lor profundă și închisă.

Studiile au arătat că o dietă bogată în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și antocianine, poate reduce daunele oxidative asociate cu bolile cronice, inclusiv bolile de inimă, cancerul și bolile neurodegenerative. O jumătate de cană de coacăze negre reduce inflamația cronică.

8. Cimbru

Cimbrul proaspăt conține de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele și are una dintre cele mai mari concentrații de vitamina C dintre orice plantă culinară.

28g de cimbru proaspăt produce 45mg de vitamina C.

Chiar și doar prin adăugarea a 1-2 linguri de cimbru proaspăt la mese, puteți adăuga 3,5-7 mg de vitamina C în dieta dvs., care întărește sistemul imunitar și ajută la combaterea infecțiilor.

De asemenea, un remediu popular pentru durerile de gât și problemele respiratorii, cimbrul este, de asemenea, bogat în vitamina C, care ajută la îmbunătățirea funcției imunitare, produce anticorpi, distruge viruși și bacterii și curăță celulele infectate.

9. Pătrunjel

Două linguri (8 grame) de pătrunjel proaspăt oferă 10 mg de vitamina C.

Împreună cu alte frunze verzi, pătrunjelul este o sursă importantă a plantelor de fier non-hem.

Vitamina C crește absorbția fierului non-hem. Ajută la prevenirea și vindecarea anemiei.

10. Muștar Spanac

O cană de spanac de muștar crud, tocat furnizează 195 mg de vitamina C.

Chiar dacă gătitul reduce vitamina C, o cană de verdeață de muștar fiartă încă oferă 117 mg de vitamina C. La fel ca multe frunze verzi închise, spanacul de muștar este, de asemenea, bogat în vitamina A, potasiu, calciu, mangan , fibre și folat.

11. Varză

Kale este o legumă cruciferă. O cană de varză verde mărunțită furnizează 80 mg de vitamina C. De asemenea, oferă o mulțime de vitamina K și carotenoizii luteină și zeaxantina. Un pahar de varză fiartă oferă 53 mg.

În timp ce gătiți această legumă își scade conținutul de vitamina C, cercetările au arătat că fierberea, prăjirea sau aburirea legumelor cu frunze verzi poate furniza mai mulți antioxidanți. Și ele, la rândul lor, pot ajuta la reducerea bolilor inflamatorii cronice.

12. Kiwi

Un kiwi mediu conține 71 mg de vitamina C, îmbunătățește circulația și imunitatea. Cercetările au arătat că kiwi-ul bogat în vitamina C poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la scăderea colesterolului.

În plus, consumul a 2-3 kiwi în fiecare zi timp de 28 de zile reduce lipiciitatea trombocitelor și nivelurile de trigliceride. Acest lucru reduce riscul de cheaguri de sânge și accident vascular cerebral. Pentru bărbați, consumul de două fructe de kiwi pe zi timp de patru săptămâni crește activitatea globulelor albe cu 20%.

13. Broccoli

Broccoli este o legumă cruciferă. O jumătate de cană de broccoli gătit conține 51 mg de vitamina C. Numeroase studii observaționale au arătat o posibilă legătură între consumul unei cantități mari de legume crucifere bogate în vitamina C și reducerea stresului oxidativ, îmbunătățirea imunității și reducerea riscului de cancer și boli de inimă.

14. Varza de Bruxelles

O jumătate de cană de varză de Bruxelles fiartă oferă 49 mg. La fel ca majoritatea legumelor crucifere, varza de Bruxelles este bogată în fibre, vitamina K, folat, vitamina A, mangan și potasiu. Ambele vitamine C și K sunt importante pentru sănătatea oaselor. În special, vitamina C promovează formarea de colagen, care este partea fibroasă a oaselor. Aportul ridicat de vitamina C în dietă reduce riscul fracturilor de șold și osteoporozei.

15. Lămâi

O lămâie, inclusiv coaja, furnizează 83 mg de vitamina C. Vitamina C din sucul de lămâie acționează și ca antioxidant.

 

Când fructele și legumele sunt tăiate, enzima polifenol oxidază este expusă la oxigen. Acest lucru provoacă oxidare și devine maro mâncare. Aplicarea sucului de lămâie pe suprafețele expuse acționează ca o barieră pentru a preveni rumenirea tăieturii.

16. Leche

O leche furnizează aproximativ 7 mg de vitamina C. Leche conține, de asemenea, acizi grași omega-3 și 6, care sunt buni pentru creier, inimă și vasele de sânge. Acest fruct este bogat în vitamina C, care este cunoscută pentru rolul său în sinteza colagenului și sănătatea vaselor de sânge. Un studiu observațional a arătat că aportul de vitamina C reduce riscul de accident vascular cerebral.

17. Persimmon american

Curmalul este un fruct de culoare portocalie care seamănă cu o roșie. Există multe soiuri diferite ale acestui fruct. Curmalul japonez este cel mai popular, dar totuși curmalul american conține de aproape nouă ori mai multă vitamina C. Un curmal american conține 16,5 mg de vitamina C, ceea ce reduce riscul de accident vascular cerebral și ajută la îmbunătățirea memoriei.

19. Căpșuni

O cană de căpșuni, 152 de grame, oferă 89 mg de vitamina C.

Capsunile contin un amestec divers si puternic de vitamina C, mangan, flavonoide, folati si alti antioxidanti benefici. Studiile au arătat că, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți, căpșunile pot ajuta la prevenirea cancerului, bolilor vasculare, demenței și diabetului. Și, de asemenea, zilnic

consumul de căpșuni proaspete 3 căni - reduce bolile de inimă și inflamația. De asemenea, scade colesterolul LDL și îmbunătățește sănătatea creierului.

20. Portocale

O portocală de mărime medie oferă 70 mg de vitamina C.

Alte citrice pot, de asemenea, ajuta la satisfacerea nevoilor de vitamina C. De exemplu, o jumătate de grepfrut conține 44 mg, o mandarină 24 mg și sucul unui lime 13 mg.

 

Vitamina C este vitală pentru sistemul imunitar, țesuturile conjunctive, sănătatea inimii și vasculare și pentru multe alte funcții importante. Lipsa acestei vitamine poate afecta negativ sănătatea întregului organism.Mâncarea unei diete bogate în vitamina C este un pas important către o sănătate bună și prevenirea multor boli.

De Caroline Hill MHumNutr, BSc, 5 iunie 2018

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.