Facebook Pixel

Sarcina fără vitamine: de ce este periculos?

Sarcina fără vitamine: de ce este periculos?

O sarcină mult așteptată – este întotdeauna o bucurie pentru viitorii părinți. Dar, mai devreme sau mai târziu, viitoarea mamă se confruntă cu întrebarea: trebuie să iau vitamine? Unele femei se aprovizionează cu complexe de vitamine încă din primele zile de sarcină, în timp ce altele își pun toate speranțele doar în mâncare. Dar este suficientă alimentația singură pentru o sarcină sănătoasă și bunăstare pentru viitoarea mamă? Am adunat pentru tine argumente solide din punct de vedere științific care dovedesc că vitaminele și mineralele – este o necesitate pentru sănătatea unei femei și a unui copil.

Nu doar nutriția: de ce avem nevoie de vitamine?

Mâncare sănătoasă, mers pe jos și bună dispoziție – Aceasta este cheia unei sarcini sănătoase. Dar este suficient acest lucru? La urma urmei, metabolismul viitoarei mame se schimbă, activitatea sistemului hormonal, compoziția sângelui, precum și nevoia de vitamine, minerale și alți nutrienți. S-a dovedit științific că în timpul sarcinii, organismul are nevoie de o ori și jumătate mai mult calciu. Zinc, iod, vitamine B6 și B12 – cu 30%, și fier și acid folic – de două ori.

Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să te bazezi doar pe complexe multivitaminice. Este necesar să îmbogățiți dieta cu fructe proaspete, legume, nuci, fructe uscate, cereale integrale. Deși o dietă sănătoasă joacă unul dintre rolurile cheie într-o sarcină sănătoasă, se dovedește că obținerea unei doze zilnice de una sau alta vitamină cu ajutorul alimentelor – aceasta este o altă sarcină. De exemplu, pentru a oferi organismului pe deplin o doză zilnică de vitamine B12, o femeie trebuie să mănânce 800 g de piept de pui fiert. De acord, nu fiecare dintre noi o poate face.

Care este pericolul hipovitaminozei la femeile însărcinate?

Conform studiilor științifice, majoritatea femeilor însărcinate din Ucraina nu au suficiente vitamine și minerale necesare . Există multe explicații pentru asta. În primul rând, nu cel mai favorabil mediu, și în al doilea rând, ritmul modern de viață cu stres constant și, bineînțeles, calitatea proastă a alimentelor, legumelor și fructelor. 70% dintre viitoarele mamici au un deficit de trei sau mai multe vitamine. Aceasta este în principal o deficiență de vitamine B, carotenoide, vitamine C și D, precum și de fier, iod, zinc și calciu.

Care sunt consecințele pentru acele femei care nu doresc să ia vitamine în timpul sarcinii?

Toxicoza precoce, una dintre principalele cauze ale cărei este lipsa vitaminei B6. Acest nutrient reglează și funcționarea sistemului nervos, așa că atunci când vă lipsește, vă puteți simți iritabil și agresiv.

Riscul de întrerupere a sarcinii. Este acidul folic care este implicat în formarea țesutului placentar și a noilor vase de sânge în uter, astfel încât lipsa acestei substanțe poate duce la avort.

Tulburări ale sistemului nervos, iritabilitate, insomnie. Deficitul de vitamine B în timpul sarcinii provoacă tulburări în funcționarea sistemului nervos și chiar sindrom convulsiv. Prin urmare, este posibil să aveți iritabilitate excesivă, pierderea poftei de mâncare, oboseală, tulburări de somn și chiar manifestări de depresie.  

Vare varicoase progresive. Datorită creșterii volumului uterului, precum și creșterii nivelului hormonului progesteron din sânge, pereții vaselor și venelor viitoarei mame devin mai puțin elastici, ceea ce dezvoltă vene varicoase. Iar lipsa vitaminelor PP, C, A, E nu face decât să agraveze situația. Prin urmare, medicii recomandă femeilor însărcinate să întărească vasele de sânge și venele cu vitamine și suplimente nutritive naturale.  

Piele uscată, pete de vârstă.  În corpul unei femei însărcinate, crește producția de hormoni care stimulează melanocitele, ceea ce poate provoca pete de vârstă. Lipsa vitaminelor A, E, acizilor grași nu face decât să agraveze starea pielii, din cauza căreia aceasta devine uscată și deshidratată.   

Unghii fragile, căderea părului. Starea unghiilor și părului în timpul sarcinii vrea să fie mai bună. La urma urmei, corpul feminin lucrează pentru uzură, furnizând substanțe active, vitale atât corpului ei, cât și corpului bebelușului. Din cauza lipsei de vitamine B, A, E, fier, calciu, acizi grași, părul poate cădea, unghiile se pot rupe și crește prost.

Risc de osteoporoză, dinți fragili, carii. Deficitul de calciu și vitamina D poate provoca probleme dentare, precum și o boală periculoasă – osteoporoza, care se caracterizează prin fragilitate osoasă. La începutul sarcinii, calciul este necesar pentru formarea corectă a sistemului nervos, a inimii și a țesutului muscular al bebelușului. Dacă nu există suficient calciu în dietă, atunci fătul preia mineralul din scheletul matern.

Anemie. Fier de călcat – un mineral vital care furnizează oxigen tuturor celulelor din corpul mamei și al copilului. Lipsa fierului în timpul sarcinii slăbește sistemul imunitar, dezvoltă infecții în organism, încetinește vindecarea rănilor. Și cele mai periculoase – poate provoca sângerări uterine.

Boli ale tiroidei. Datorită ecologiei nefavorabile, alimentației proaste și aportului insuficient de iod, femeile însărcinate suferă adesea de boli tiroidiene. La urma urmei, acest mineral este implicat în sinteza hormonilor, de care depinde funcționarea normală a tuturor organelor. Pentru a preveni anomaliile congenitale ale dezvoltării fătului, retardul mintal, precum și formarea gușii la mamă și copil, medicii recomandă administrarea de medicamente pe bază de iod pe tot parcursul sarcinii.

După cum puteți vedea, nutrienții joacă un rol cheie în sănătatea mamei și a bebelușului. La urma urmei, vitamine și minerale – acestea sunt substanțe vitale care reglează activitatea multor organe și sisteme, crescând rezistența organismului. Pentru a evita hipovitaminoza, complicațiile sarcinii, problemele de sănătate și aspectul, viitoarea mamă nu trebuie doar să monitorizeze alimentația și stilul de viață, ci și să ia vitamine și minerale.

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.