Facebook Pixel

Tot ce trebuie să știi despre zinc: beneficii, contraindicații, efecte secundare

цинк

Toată lumea știe că corpul uman conține întregul tabel periodic al elementelor chimice. Cu toate acestea, pentru a înțelege rolul fiecăruia dintre ei, ar trebui să petreacă ani, dacă nu decenii, cercetării. Prin urmare, de cele mai multe ori oamenii se mulțumesc să ia cele mai populare suplimente - calciu, magneziu, lecitină. Cu siguranță acest articol va schimba opinia general acceptată și vă gândiți serios că poate nu aveți nevoie de zinc, ci de zinc

Valoare pentru sănătate

Probabil că sunteți deja familiarizat cu proprietățile metalului. În fiecare casă puteți găsi o găleată galvanizată, țevi, structuri de susținere etc. Este de remarcat faptul că în industria mondială se situează pe locul cinci ca importanță, față de alte metale, iar pe treapta a șasea se situează în importanța sa pentru sănătatea noastră. Este depășit de:

 • calciu;
 • sodiu;
 • potasiu;
 • magneziu;
 • aur.

Fiecare adult de complexitate medie are doar 2 grame de zinc în organism și, în principal, sub formă de compuși. Principalele locații sunt ficatul, mușchii, pancreasul și prostata. Conține mai mult de 400 de enzime, în timp ce este prezent într-o mică măsură în fiecare celulă. Pe baza acestor date, devine evident că zincul este implicat în cele mai importante procese, precum:

 • digestia;

  • metabolism;
  • veveriță de sinteză;
  • respirație;
  • activitate de reproducere;
  • sinteza hormonală.

  Efectul său asupra sistemului respirator merită o atenție deosebită. Ca urmare a unei reacții chimice destul de complexe, sub influența acesteia, dioxidul de carbon este îndepărtat din plămânii noștri, ceea ce împiedică acumularea în celule.

  Ce duce la deficiența de zinc?

  La ce duce un deficit de zinc?

  Pentru a înțelege semnificația acesteia pentru sănătate, merită să aflați mai multe despre ce se întâmplă dacă concentrația sa scade.

   

  1. Iritabilitatea apare una dintre primele. Nu merită să argumentezi cu deplină încredere că este suficient să cumperi zinc pentru a-i face față. Deoarece deficiența de magneziu este exact aceeași, de exemplu.
  2. Dacă te trezești în dimineața după ora 8 și vrei să te culci din nou, în timp ce simți constant nervozitate și iritabilitate, atunci probabilitatea lipsei de zinc crește semnificativ.
  3. Continuarea celor două simptome anterioare - depresie. Prin urmare, preparatele de zinc sunt folosite în medicină pentru a trata o serie de tulburări psihice, precum și depresie.
  4. Zincul este implicat în sinteza proteinelor. Prin urmare, dacă dieta ta este săracă în ele, atunci pregătește-te pentru apariția ridurilor timpurii, a părului fragil, a unghiilor casante.
  5. Deteriorarea vederii datorită rolului său important pentru reacțiile biochimice din retină. Cu lipsa de zinc, vitamina A, care este necesara pentru alimentatia organelor vizuale, este mai putin absorbita.
  6. Anemia, subțirerea dureroasă se numără printre consecințele severe ale lipsei pe termen lung a acestui metal. Zincul stabilizează nivelurile de fier, cupru, cadmiu și plumb. Prin urmare, dacă nu este suficient, alte metale încep să se acumuleze, nivelul lor crește, iar procesele metabolice încetinesc. Ca urmare, pofta de mâncare dispare, norma de vitamine și minerale nu este completată.
  7. Reacțiile alergice apar din aceleași motive ca și anemia - acumularea de metale grele, toxine. Prin urmare, în țările dezvoltate, pentru cei care suferă de alergii, se efectuează studii toxicologice speciale asupra nivelului lor sanguin pentru a prescrie un tratament adecvat.
  8. Multă vreme, problemele hormonale datorate cantității scăzute de zinc din sânge au fost atribuite bărbaților. Într-adevăr, în primul rând într-o astfel de situație, funcția sexuală are de suferit. Cu toate acestea, la femei situația nu este mai bună: iritabilitatea, nervozitatea, lipsa atracției sunt doar o mică parte din problemele femeilor. Cu o deficiență de zinc, ambele sexe sunt expuse riscului de „a face” diabet zaharat, deoarece pancreasul este perturbat, există o lipsă de insulină.

  Pentru copii mici și adolescenți

  Pentru cei mai tineri și adolescenți

  Bineînțeles, echilibrul de vitamine, minerale, oligoelemente este important chiar și în stadiul de formare a fătului, în primele zile de viață, pentru a oferi copilului posibilitatea de a crește sănătos și de a se dezvolta corespunzător. În ceea ce privește bebelușii, aceștia obțin tot ce au nevoie din laptele mamei, dacă aceasta mănâncă corect.

  Foarte important preveniți deficitul de zinc în acest moment deoarece este important pentru imunitatea bebelușului, care este încă în curs de dezvoltare. În caz contrar, copilul crește bolnav, predispus la răceli, gripă. Studii recente au arătat că zincul ajută la reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta pneumonie, care este adesea fatală la copiii cu vârsta sub 1 an.

  Pentru adolescenți zinc cumpără Ucraina cu siguranță merită.

  1. Creștere activă, modificări hormonale. Prin urmare, nervozitatea, iritabilitatea și schimbările de dispoziție sunt frecvente la copiii de 12-16 ani, chiar dacă înainte erau tăcuți, ascultători și studiau bine. Zincul ajută să facă față creșterilor hormonale, să stabilească starea emoțională.
  2. O altă funcție importantă este că ajută la atenuarea manifestărilor acneei adolescentine, tenului gras. Deoarece aspectul la această vârstă joacă un rol aproape primordial în mintea unui adolescent, pielea frumoasă și sănătoasă ajută la câștigarea încrederii în sine și la evitarea dezvoltării complexelor.
  3. Este important ca medicii să urmărească evoluția. Dacă există o întârziere în manifestarea caracteristicilor sexuale (nu există o creștere a părului corporal masculin și feminin, fetele nu dezvoltă glande mamare), medicii prescriu de obicei zinc și, de asemenea, își oferă recomandări cu privire la nutriție. Este ușor pentru părinți fără ajutorul medicului să rateze tulburările grave, deoarece este puțin probabil ca copiii să se lase examinați.

  Urmeaza acest sfat merita, deoarece chiar si cu un meniu bun, atent alcatuit, multi parinti nu tin cont de consumul crescut de zinc in aceasta perioada. Prin urmare, nimeni nu este imun la aceste simptome.

  Iron Men's Health

  Cumpără zinc Tot mai mulți bărbați de vârstă mijlocie (peste 40 de ani) preferă să crească potența . De ce? Din motivul indicat mai sus, sănătatea prostatei depinde direct de aceasta. Mai mult, 50 ml de material seminal conțin 10 mg de zinc. Prin urmare, dacă un bărbat eșuează în pat unul după altul, este rezonabil să presupunem că motivul este o deficiență de zinc. In plus, la aceasta varsta, capacitatea organismului de a absorbi minerale si microelemente scade treptat, iar consumul acestora creste din cauza stresului si a efortului fizic intens, care trebuie compensat cu ajutorul corectiei nutritionale, suplimentelor speciale. p>

   

  Cum afectează zincul potența?

  1. Zincul în combinație cu vitamina E joacă un rol activ în maturarea spermatozoizilor. Este de remarcat faptul că procesul este destul de intens. Cu lipsa de zinc, incetineste, cantitatea si calitatea spermatozoizilor scade.
  2. Sinteza principalului hormon masculin -testosteronul trece, de asemenea, exclusiv cu participarea zincului. Prin urmare, fără el, nivelul scade sub normă și nu numai potența scade, ci și atracția față de sexul opus.
  3. Un alt rol important este de a crește fertilitatea. Astfel, cu un nivel normal de zinc, capacitatea unui bărbat de a concepe un copil este semnificativ crescută.

  Acest rezultat este îndoiala de sine, iritație, stres constant, depresie. Apropo, cele mai recente fenomene reduc nivelul de zinc și mai mult, așa că problema crește ca un bulgăre de zăpadă dacă nu este tratată la timp.

  Cercetările, care au avut loc de mai bine de o sută de ani, au arătat că, cu o nutriție adecvată a alimentelor bogate în zinc, luând suplimentele adecvate reușește cu adevărat să mențină sănătatea bărbaților până la bătrânețe. Un bun exemplu este Japonia. Aici, baza dietei (aproximativ 80%) sunt fructele de mare și peștele. Drept urmare, doar 3% din populația masculină de peste 45 de ani are probleme cu potența, iar aceasta este cea mai mică cifră din lume.

  În favoare Preparatele naturiste sunt evidențiate și de faptul că au mult mai puține contraindicații, sunt mai bine absorbite, nu supraîncărcează mușchiul inimii, ceea ce este foarte important pentru persoanele cu boli cardiace.

  Ce contează pentru femei

  Sunt multe glume, glume, despre inconstanța femeilor, schimbări de dispoziție. Dar, după cum știți, în fiecare glumă există doar o fracțiune de glumă. De fapt, astfel de fenomene depind direct și de nivelul de zinc din sânge. Ce altceva afectează?

  1. Dacă adesea accesele de distracție sunt înlocuite prin distracție, furie sau alte emoții opuse, atunci este foarte probabil ca toată treaba să fie în zinc. Stabilizarea nivelului său are un efect pozitiv asupra stării emoționale.
  2. Problema de combaterea excesului de greutate nu există deja de un deceniu. În încercările disperate de a obține o talie de viespe, femeile ajung la epuizare. Și în cele mai multe cazuri, ei nu bănuiesc că o dietă rațională cu produse cu zinc rezolvă această problemă fără a dăuna sănătății.
  3. Preparate cu zinc. sunt importante pentru menținerea frumuseții și tinereții până la bătrânețe. Sinteza proteinelor și a colagenului are loc numai cu participarea acesteia. Cu cât nivelul este mai mare, cu atât sunt mai activi. Prin urmare, dacă în mediul tău există fete care arată mai tinere decât anii lor, nu există nicio îndoială că există suficient zinc în meniul lor.
  4. Frumusețea părului este, de asemenea, o consecință a nutriției, îngrijirii și zincului adecvate. Cu deficiența ei se observă pierderea activă, până la chelie completă (alopecie), care poate fi vindecată doar cu ajutorul unor proceduri medicale și cosmetice.

  Corpul feminin pierde activ zinc în timpul menopauzei. Cu acest fapt sunt asociate bufeurile, schimbările de dispoziție. Cursul tratamentului folosind tablete de zinc (durata depinde de medicamentul ales, doza caracteristicilor individuale) vă permite practic să scăpați de toate fenomenele neplăcute asociate cu această perioadă.

  Subtotal

  Având în vedere că preparatele de zinc au un efect pozitiv asupra stării emoționale a bărbaților, femeilor, copiilor, este de remarcat separat efectul său asupra relațiilor de familie. Au fost efectuate studii interesante care au arătat că în familiile cu o alimentație adecvată, certurile apar mult mai rar, divorțurile apar și mai rar.

  Într-adevăr, dacă latura intimă a vieții este în regulă, nu există izbucniri de agresivitate, negativitate, atunci probabilitatea de a menține o căsătorie puternică și o relație de încredere cu copiii este mult mai mare. Prin urmare, putem concluziona că, dacă unul dintre membrii familiei are deficit de zinc dintr-un motiv oarecare, atunci este rezonabil să fie supus unei examinări pentru alți membri ai familiei pentru a-și ajusta dieta în timp, include suplimente utile care ajută la menținerea sănătății și consolidarea uniunii familiale.

   

  Contraindicații pentru administrarea zincului

   

  În lume încă nu există vitamine, minerale, micro și macroelemente ideale, medicamente care nu ar avea anumite contraindicații. Zincul nu face excepție. În ce cazuri ar trebui să vă abțineți să îl luați sau să reduceți numărul de produse care îl conțin?

   

   

  1. Una dintre cele mai comune este sensibilitatea la componentele complexului mineral. Zincul nu este produs în forma sa pură, ci doar sub forma unei combinații cu alte substanțe active care favorizează absorbția acestuia, prin urmare, este posibilă o reacție alergică sau intoleranță la componentele individuale ale compoziției.
  2. Cupru din sânge scăzut. Zincul și cuprul sunt numite metale antagoniste. Este important să păstrați echilibrul corect între ele. Dacă conținutul de cupru este redus, atunci zincul îl reduce și mai mult. Și invers - el este cel care, cu valori ridicate ale cuprului, va ajuta la corectarea situației.
  3. Nu se recomandă administrarea în timpul sarcinii și alăptării. Deficiența (dacă este stabilită) trebuie umplută cu alimente bogate în zinc. Dacă din anumite motive acest lucru nu este posibil, alegerea medicamentului și doza sunt prescrise de către medicul curant.

  Nu ar trebui să luați tablete de zinc, dacă meniul dumneavoastră are suficientă în forma sa naturală. Dozele mari cauzează vătămări grave în loc de bine.

  Efecte secundare și supradozaj

  Chiar și fără contraindicații speciale, există totuși o șansă de efecte secundare. De unde știi când să nu mai luați suplimentele și să consultați un medic? Următoarele simptome vă vor spune acest lucru:

  • greață și vărsături;
  • dureri abdominale severe, diaree;
  • modificarea senzațiilor gustative (percepția alimentelor familiare este deformată, în gură apare un gust metalic);
  • insomnie.

  Nu le ignorați și încercați să scăpați de ele cu alte medicamente. Asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră, vă spuneți exact ce medicament, la ce doză și cât timp îl luați, astfel încât să-i fie mai ușor să aleagă tratamentul potrivit pentru dvs. Este posibil ca semnele de otrăvire să fie cauzate pur și simplu de alimente veche sau prost gătite, dar acest lucru poate fi determinat doar cu ajutorul examinărilor și testelor de laborator.

  Din toate suplimentele disponibile, zincul este cel mai apropiat de medicamente, a căror manipulare necesită o grijă deosebită. Principalul pericol este supradozajul. Din acest motiv, toți producătorii din lume recomandă insistent capreparatele de zinc să fie ținute departe de copii și persoane cu dizabilități mintale.

  Se poate întâmpla nu numai din cauza dozelor mari, ci și datorită combinației de suplimente cu alimente și apă contaminată cu un conținut ridicat de zinc. conţinut. Legumele și fructele tratate cu pesticide pot fi periculoase, mai ales dacă luați suplimente. Grupul de risc include și oameni care lucrează în industrii periculoase asociate cu metalele grele, producția de îngrășăminte.

  Rețineți că zincul este util și sigur. numai dacă te ții de diurna. Utilizați tabelul de mai jos ca ghid.

   

  Pentru cine

  Doza zilnică în mg

  Copii cu vârsta cuprinsă între 1-3

  7 mg

  Copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani

  12 mg

  Copii cu vârsta cuprinsă între 9-13

  23 mg

  Adolescenți 14-18 ani

  34 mg

  Adulți peste 19 ani

  40 mg

  Femei însărcinate și care alăptează

  40 mg


  Rețineți : în diferite țări, recomandările pentru alocația zilnică a medicilor diferă. De exemplu, în Canada, Ministerul Sănătății recomandă o doză de 9-12 mg, în SUA - 12-15 mg. În acest caz, sunt date recomandările Ministerului Sănătății al Ucrainei.

  Zinc în produse

  „Zinc

  Există multe modalități de a compensa deficiența de zinc. Cu toate acestea, încă merită să începeți cu o revizuire a meniului dvs. obișnuit. Această metodă este cea mai corectă și sănătoasă, dar nu întotdeauna dă efectul dorit. Unul dintre motive este indisponibilitatea anumitor produse într-o anumită regiune. Un altul este tulburările individuale asociate cu digestibilitatea sa slabă în intestine.

  În orice caz, tabelul „Zinc în produsele ' vor ajuta la echilibrarea alimentației celor care sunt deficitari și, dimpotrivă, suferă de o surplus.

   

   

   

  Numele produsului

  Conținut de zinc în 100 g

  Procentul zilnic cerință

  Tărâțe de grâu

  7,27 mg

  61%

  Nucă de pin

  6,45 mg

  54%

  Semințe de floarea-soarelui (semințe)

  5 mg

  42%

  Brânză „olandeză” 45%

  5 mg

  42%

  Ovăz (bob)

  3,61 mg

  30%

  Lapte praf cu conținut scăzut de grăsimi

  3,4 mg

  28%

  Ahide

  3,27 mg

  27%

  Carne (carne de vită)

  3,24 mg

  27%

  Fasole (boabe)

  3,21 mg

  27%

  Gălbenuș de ou de pui

  3,1 mg

  26%

  Tărâțe de ovăz

  3,1 mg

  26%

  Fulgi de ovăz „Hercules”

  td>

  3,1 mg

  26%

  Naut

  2,86 mg

  24%

  Carne (de oaie)

  2,82 mg

  24%

  Croape de grâu

  2,8 mg

  23%

  Grâu (bob, moale)

  2,8 mg

  23%

  Grâu (bob, dur)

  2,8mg

  23%

  Fistic

  2,8 mg

  23%

  Hrișcă (bob)

  2,77 mg

  23%

  Nuc

  2,57 mg

  21%

  Carne (curcan)

  2,45 mg

  20%

  Mazăre (decojită)

  2,44 mg

  20%

  Linte (bob)

  2,42 mg

  20%

  Migdale

  2,12 mg

  18%

  Creveți

  2,1 mg

  18%

  Hrișcă (măcinată)

  2,1mg

  18%

  Carne (porc gras)

  2,07 mg

  17%

  Carne (carne de porc)

  2,07 mg

  17%

  Carne (pui)

  2,06 mg

  17%

   

  Dar real deținătorii recordului pentru conținutul de zinc sunt stridiile. În aceste crustacee uimitoare și delicioase, veți găsi 40 mg în doar 100 de grame. În multe privințe, acest fapt explică de ce experții sfătuiesc să alegeți această gustare gourmet înainte de o întâlnire romantică. Un astfel de fel de mâncare acționează ca un adevărat afrodisiac și garantează o experiență de neuitat.

  În general, sfatul medical este să mănânc mai multe fructe de mare. Pe langa faptul ca sunt bogate in minerale, sunt si bogate in substante care le ajuta sa fie absorbite. De asemenea, în plus, ei recomandă includerea mai multor fructe și legume proaspete în meniu, care cresc metabolismul și contribuie la o mai bună absorbție a nutrienților. Atunci când alcătuiesc un meniu, mulți oameni fac greșeala de a se baza pe conținutul ridicat de zinc din leguminoase precum fasole, mazăre, năut. Într-adevăr, au rate mari, dar zincul din ele aproape că nu este absorbit în organism.

  Un alt punct important. Oricât de mare este conținutul de vitamine, minerale, oligoelemente din produsele alimentare, unele dintre ele se pierd în continuare în timpul gătirii. Procese precum dezghețarea, înmuierea, fierberea, tocănirea și coacerea reduc conținutul de zinc cu până la 30% din valorile indicate în tabel.

   

  Zinc și pierdere în greutate

  Zinc pentru pierderea în greutate

  Am remarcat deja faptul că zincul afectează procesele metabolice, iar atunci când este deficitar, încetinește. Prin urmare, dacă încerci în mod repetat să renunți la dulciurile preferate, coacend alte feluri de mâncare delicioase, dar dăunătoare, cu greu pierzi 2- 3 kg, și apoi câștigați încă 5, atunci cel mai probabil este lipsa zincului.

  Nu o luați ca pe un panaceu! Luarea suplimentelor va ajuta organismul să se adapteze la un nou tip de dietă și va face mai ușor să suportați activitatea fizică. În plus, un metabolism mai rapid oferă celulelor nutrienți mai repede, astfel încât să vă simțiți sătul mai devreme decât de obicei, iar porțiile obișnuite scad treptat.

  Sportul activ, alergatul, chiar și exercițiile regulate dimineața sunt garanția unei mai bune absorbții a tuturor vitaminelor și mineralelor utile, inclusiv zincul. Și asta explică de ce nu poți să bei pastile de slăbit și să slăbești întins pe canapea.

  Metale severe

  Dacă nu puteți umple o deficiență de zinc numai cu alimente, există indicații serioase pentru a lua suplimente, trebuie să consultați mai întâi un medic. El vă va analiza starea, dieta zilnică și vă va prescrie cel mai potrivit medicament. De asemenea, merită să treceți printr-o examinare toxicologică specială pentru a determina cu exactitate nivelul elementelor precum cuprul, zincul și plumbul. În total, există două tipuri de analize care vă permit să obțineți date exacte.

  1. Analiza sângelui pentru toxicologie oferă indicatori destul de precisi. Cu toate acestea, este încă probabilă o eroare destul de mare, deoarece arată doar imaginea curentă, care se schimbă destul de repede din cauza nutriției, a caracteristicilor metabolice.
  2. Analiza părului tăiat oferă rezultate mai precise, deoarece în ele se acumulează sărurile metalelor grele.

  Cu toate acestea, ambele metode au dezavantajele lor: chiar și un test de sânge poate fi luat numai în orașe mari precum Kiev, Harkov, Odesa, Dnipro, Zaporojie, Nikolaev, Krivoy Rog, Poltava, Jytomyr, care este foarte incomod pentru rezidenții centre regionale mici. Prin urmare, cel mai adesea trebuie să se bazeze doar pe opinia medicului lor.

  Dacă trebuie să luați suplimente

  Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

  Я живу в небольшом поселке Черкасской области. У нас тут нет морской рыбы. А есть ли цинк в речной рыбе?

  В речной рыбе содержание цинка незначительно. Однако, если рядом есть поля, которые обрабатывают пестицидами, то цинк и соли других тяжелых металлов попадают в водоем вместе с осадками. Рыба их накапливает их. Однако это не принесет пользы — скорее это риск получить отравление.

  Как цинк помогает при анемии?

  Минерал необходим для нормального функционирования всего организма, поддержания баланса других металлов, таких как железо, медь. Однако превышение его нормы провоцирует анемию, поскольку дисбаланс приводит к снижению уровня железа и меди в крови. Именно поэтому крайне важно, чтобы беременные и кормящие мамы регулярно проходили обследования в консультации, не принимали цинк без рекомендации врача.

  Что делать, если появились симптома отравления цинком, а врача рядом нет?

  В любом случае вызывайте скорую, поскольку для правильного лечения нужны анализы и осмотр врача. Частью курса лечения в условиях стационара являются препараты кальция и фосфора, которые связывают молекулы цинка и предотвращают их всасывание в кишечнике.

  Я уже несколько раз пробовала принимать глюконат цинка, но улучшения или ухудшения состояния не почувствовала. В чем дело?

  Данная форма плохо усваивается в организме. Кроме того, в аптечных средствах обычно дозировка небольшая. Поэтому он просто не восполняет дефицит. Вам стоит попробовать принимать пиколинат цинка, который лучше усваивается. Еще один возможный вариант — вы принимаете глюконат цинка с железом, например. В этом случае они нейтрализуют действия друг друга, поэтому вы не чувствуете перемен.

  Цинк какого бренда лучше давать детям?

  В каталоге вы найдете продукцию от ведущих мировых производителей, которая имеет сертификаты качества международного образца и лицензию МОЗ Украины. Важно, чтобы на упаковке стояла пометка "Для детей". Также обратите внимание на возраст ребенка — его также обозначают на упаковке.

  Какой цинк лучше для иммунитета?

  Если вы часто простужаетесь, то скорее вам нужны витаминно-минеральные комплексы, которые, в том числе, содержат цинк, а не чистый препарат. Иногда полезно пропить также курс пробиотиков.

  Какие на вкус препараты цинка?

  Традиционно любые препараты, даже витамины ассоциируются с неприятным вкусом. Сейчас производители предлагают на ваш выбор богатую палитру вкусов — апельсин, вишня, шоколад и многие другие. Также доступны виды без вкуса.

Conţinut
 • Valoare pentru sănătate
 • Ce duce la deficiența de zinc?
 • Pentru copii mici și adolescenți
 • Iron Men's Health
 • Cum afectează zincul potența?
 • Ce contează pentru femei
 • Subtotal
 • Contraindicații pentru administrarea zincului
 • Efecte secundare și supradozaj
 • Zinc în produse
 • Zinc și pierdere în greutate
 • Metale severe
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.