Facebook Pixel

Acid folic: de ce este necesar? Ghid pentru toate întrebările

Acid folic: de ce este necesar? Ghid pentru toate întrebările

Acidul folic (vitamina B9) este cel mai bine cunoscut ca supliment luat de femei în timpul sarcinii. În plus, vitamina B9 joacă, de asemenea, un rol important în organismul adult: ajută la generarea și menținerea creșterii celulelor noi și sănătoase, inclusiv la producerea și menținerea globulelor roșii. De asemenea, este implicat în producerea de ADN și ARN și susține funcția creierului și sănătatea mentală și emoțională. Să aruncăm o privire mai atentă la toate nuanțele vitaminei B9 împreună cu experții.

Acidul folic este absolut esențial pentru buna funcționare a organismului nostru și pentru a menține o stare bună de sănătate, spune dr. Sherri Ross, expert în sănătatea femeilor la Providence Medical Center Saint John din Santa Monica, California.

Acid folic sau acid folic? Să înțelegem clar

Acidul folic este o formă specială de vitamina B9 care ajută la repararea și formarea globulelor roșii. Folatul este un alt tip de vitamina B9, dar este diferit de acidul folic; ambele sunt considerate vitamina B9. Deoarece numele lor sunt adesea folosite interschimbabil, acest lucru poate provoca uneori confuzie chiar și pentru profesioniști. O modalitate ușoară de a distinge între cele două este că acidul folic se găsește în alimente, în timp ce acidul folic este o formă sintetică a vitaminei.

Fortificarea cu acid folic în alimente

De la sfârșitul anilor 90, mulți țările au început să adauge acid folic în alimente (de unde și termenul fortificat) care nu conțin acid folic natural, cum ar fi pâinea, biscuiții, cerealele și făina de pâine. Alimentele care conțin deja acid folic (forma naturală a B9) în chimia lor (verde cu frunze verzi închise, fructe, fasole și carne) nu au acid folic adăugat.

Ca și în cazul majorității vitaminelor naturale, mai bine încercați întotdeauna. pentru a obține forma naturală a vitaminei B9 (folat) mai degrabă decât forma sintetică (acid folic). Cu toate acestea, ratele deficienței de folat în populația mondială sunt destul de mari, iar acidul folic sub orice formă poate fi extrem de benefic pentru persoanele cu deficiență de folat.

De ce este acidul folic atât de important pentru noi?

Acidul folic este o formă stabilă, artificială, a vitaminei B9. Nu este produsă de corpul uman, așa că putem obține B9 doar sub formă de suplimente multivitamine-minerale sau cu alimente special procesate.

Cu toate acestea, studiile arată că majoritatea oamenilor nu mănâncă suficient din necesarul. alimente pentru a satisface nevoile dvs. de vitamina B9. Din acest motiv, multe țări (de exemplu, SUA, Canada, Marea Britanie) adaugă acid folic la produsele din cereale rafinate. În SUA, de exemplu, această practică a contribuit la creșterea consumului acestuia cu 28% și a redus rata deficitului de la 39% la mai puțin de 4% din populație. Astfel, dacă nu obținem acid folic din alimente, ar trebui să luăm în considerare suplimentarea acestuia cu suplimente.

Simptome ale deficienței de acid folic în organism:

 • Oboseală și oboseală crescută
 • Lipsa de energie
 • Senzație de slăbiciune
 • Dureri de cap
 • Piele palidă
 • Inimă radiată
 • >
 • Păr gri
 • Ulcer de stomac

Acid folic în timpul sarcinii

Acidul folic pentru femeile insarcinate poate asigura o dezvoltare fetala sanatoasa si o sarcina mai sanatoasa. B9 joacă un rol vital în creșterea celulelor și este esențială pentru dezvoltarea embrionilor. Nivelurile scăzute de B9 la femeile gravide pot duce la anomalii fetale și tulburări congenitale (de exemplu, spina bifida și anencefalie). Prin urmare, medicii recomandă să începeți cu cel puțin trei luni înainte de concepție și să continuați până la 12 săptămâni de sarcină.

Studiile au arătat că administrarea acestui supliment pe tot parcursul sarcinii prelungește vârsta gestațională (perioada de sarcină) și crește greutatea bebelușului la naștere. , și, de asemenea, reduce rata nașterii premature la femei.

Acidul folic pentru bărbați

Folatii şi fertilitatea masculină. Potrivit cercetărilor publicate în revista Human Reproduction, există dovezi substanțiale care susțin rolul oligomineralului folat în menținerea dezvoltării și maturării normale a spermei. Cercetătorii au recrutat 97 de bărbați sănătoși de diferite vârste, fără probleme de reproducere sau fertilitate, care au furnizat informații despre dieta, stilul lor de viață și consumul de suplimente. Bărbații cu un aport total mare de acid folic au prezentat rate cu 18-30% mai mici ale mai multor tipuri de aneuploidie a spermatozoizilor (un număr anormal de cromozomi) în comparație cu bărbații cu un aport mai mic. Potrivit cercetătorilor, acest studiu arată că există o relație inversă semnificativă între aportul zilnic de acid folic și frecvența numărului anormal de cromozomi din materialul seminal la bărbații sănătoși dintr-o gamă largă de vârstă.

Vitamina B9 în tratamentul bolii. artrita reumatoidă

Medicii pot folosi acid folic pentru a-și completa regimul de artrită reumatoidă. Unele medicamente antireumatoide provoacă o scădere a cantității de folat din organism din cauza tulburărilor tractului gastrointestinal (ca efect secundar al medicamentelor). Studiile arată că administrarea de acid folic poate reduce aceste efecte secundare cu aproximativ 79%.

Beneficiile acidului folic în combaterea depresiei și anxietății

Studiile au arătat că persoanele care suferă de depresie și anxietate au niveluri mai scăzute de acid folic în corpul lor. Folatul joacă un rol important în formarea serotoninei și a dopaminei. Atunci când acești doi neurotransmițători sunt dezechilibrati sau subproduși, poate duce la depresie și tulburări de anxietate. Acidul folic poate fi adăugat în dieta zilnică a persoanelor care suferă de depresie și niveluri crescute de anxietate. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra schimbării nivelurilor de serotonină și dopamină la niveluri sănătoase, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.

Acidul folic este folosit pentru bolile de piele și problemele de vedere

Se suplimentează cu succes cu un regim de tratament pentru tratarea vitiligoului, o afecțiune pe termen lung caracterizată prin pierderea pigmentării pielii. Potrivit unui studiu de doi ani în Suedia, combinația de acid folic și vitamina B12 a oprit complet răspândirea vitiligo la 64% dintre participanții la studiu.

Conform unui studiu din 2016 de la Universitatea Harvard, combinația de acidul folic și vitamina B12 au încetinit, de asemenea, răspândirea vitiligo, progresia degenerescenței maculare, o boală oculară legată de îmbătrânire, caracterizată prin pierderea progresivă a vederii. În comparație cu alte suplimente utilizate în mod obișnuit pentru a trata degenerescența maculară, inclusiv tiamina (vitamina B1) și riboflavina (vitamina B2), dozele mari de acid folic s-au dovedit a fi cele mai eficiente în încetinirea progresiei bolii.

Suplimentarea cu acid folic este încă unele beneficii

 • Sprijină un sistem nervos sănătos
 • Funcționează în tandem cu vitamina B12 pentru a forma globule roșii sănătoase, care sunt responsabile pentru furnizarea de oxigen în întregul corp.
 • Ajută la descompunerea, utilizarea și producerea proteinelor
 • Ajută la menținerea nivelurilor optime de homocisteină (nivelurile ridicate de homocisteină sunt asociate cu dezvoltarea timpurie a bolilor cardiace și vasculare)
 • Participă la metabolismul sănătos al sistemului imunitar
 • Sintetizează aminoacizii în limite normale
 • Ajută la combaterea oboselii
 • Ajută la prevenirea simptomelor de demență
 • Eficient în prevenirea accidentului vascular cerebral și în tratarea tensiunii arteriale crescute
 • Ajută la reducerea efectelor secundare ale metotrexatului, un medicament utilizat pentru a trata artrita severă, boala Crohn sau psoriazis

 

Nivelurile de homocisteină și acid folic

Shauna Wilkinson, nutriționist, spune: Majoritatea oamenilor au auzit de acid folic și să știți că este important să o luați în timpul sarcinii, dar există și alte motive pentru a o lua. Știm că acidul folic ajută la sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că ajută la metabolizarea homocisteinei în metionină. Fără suficient acid folic, nivelul de homocisteină crește. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt asociate cu multe probleme cardiovasculare, inclusiv colesterolul ridicat, ateroscleroza și accidentul vascular cerebral. Un studiu din 2008 a constatat că persoanele cu niveluri scăzute de acid folic au un risc mai mare pentru boala Alzheimer și demență. Cercetătorii coreeni au studiat nivelurile sanguine de folat, vitamina B12 și homocisteină peste 65 de ani. S-a descoperit că persoanele cu deficiență de folat au aproape trei ori și jumătate mai multe șanse de a dezvolta demență. Shona adaugă: De asemenea, știm că acidul folic ajută la motilitatea spermatozoizilor: s-a constatat că bărbații cu niveluri scăzute de acid folic au o motilitate slabă a spermatozoizilor.

Instrucțiuni de utilizare a acidului folic: dozaj și cum să-l ia

Există multe forme diferite de prezentare:

 1. capsule
 2. tablete
 3. capsule moi de gelatină
 4. masticabile comprimate
 5. pastile
 6. pulbere
 7. sub formă lichidă

Suplimentul poate fi luat cu alimente, dar cel mai bine este luat pe un gol stomac. Potrivit unor studii, doar aproximativ 85% din acidul folic va deveni disponibil în fluxul sanguin dacă este luat cu alimente. Când sunt luate pe stomacul gol, aproape 100 la sută devin biodisponibile.

Ce este mai bine să luați în combinație sau separat?

De multe ori puteți auzi recomandări de a lua suplimente complexe B, mai degrabă decât vitamine individuale B. Aici trebuie să fii foarte atent și să selectezi cu atenție complexele de vitamine și minerale. Aportul complex de vitamine B poate duce la un dezechilibru și/sau simptome de deficit de mască. De exemplu, suplimentele de acid folic pot masca uneori o deficiență de B12 potențial periculoasă. Prin urmare, ar fi mai rațional să luați

Dozaj

Doza zilnică recomandată normală de acid folic depinde de vârstă, sex și starea reproductivă.

Recomandat zilnic. alocație:

 • Femeile însărcinate ar trebui să ia 600 mcg pe zi sau 1000 mcg pe zi dacă așteaptă gemeni.
 • Copii între 0 și 6 luni: 65 mcg
 • De la 7 la 12 luni: 80 mcg
 • Copii de la 1 la 3 ani: 150 mcg
 • 4 la 8 ani: 200 mcg
 • 9 la 13 ani ani : 300 mcg
 • Femei și bărbați peste 14 ani: 400 mcg
 • Femeile care alăptează de toate vârstele: 500 mcg

Acidul folic poate combinat de asemenea cu: fumarat feros și sulfat feros (pentru tratamentul anemiei feriprive) și cu alte vitamine și minerale (ca multivitamine și suplimente minerale)

Întrebări și răspunsuri:

Întrebare: Am citit că ar trebui să începeți să luați acid folic cu trei luni înainte de sarcina așteptată. S-a întâmplat că am decis să rămân însărcinată luna aceasta. Este prea târziu pentru a începe să luați acid folic?

Răspuns: Ai dreptate, femeilor care doresc să rămână însărcinate li se recomandă să ia 400 de micrograme (mcg) de acid folic la fiecare zi, începând cu cel puțin o lună înainte de sarcină. Dacă încercați să rămâneți însărcinată în această lună sau plănuiți să rămâneți însărcinată în curând, începeți să luați 400 de micrograme de acid folic

Întrebare: Sunt eu nu Pot obține suficient acid folic dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă?

Răspuns: Este greu să mănânci o dietă care să aibă toți nutrienții de care ai nevoie în fiecare zi. Chiar și cu o planificare foarte atentă, nu poți obține toate vitaminele de care ai nevoie doar din alimente. De aceea este atât de important să iau zilnic un supliment de acid folic.

Întrebare: Nu pot înghiți pastile mari. Cum pot lua o vitamină cu acid folic?

Răspuns: În zilele noastre, suplimentele de acid folic vin sub o varietate de forme, cum ar fi ciocolată masticabilă sau pastile cu fructe, lichide, sau sub formă de tablete rotunde mai mici.

Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

Я прочитала что нужно начинать принимать фолиевую кислоту за три месяца до предполагаемой беременности. Так сложилось, что я решила забеременеть в этом месяце. Не слишком ли поздно начинать принимать фолиевую кислоту?

Вы правы, женщинам желающим забеременеть рекомендуется принимать 400 микрограммов (мкг) фолиевой кислоты каждый день, начиная, по крайней мере, за один месяц до беременности. Если вы пытаетесь забеременеть в этом месяце или планируете забеременеть в ближайшее время, начните принимать 400 мкг фолиевой кислоты 

Разве я не могу получить достаточно фолиевой кислоты, придерживаясь сбалансированной здоровой диеты?

Трудно каждый день придерживаться диеты, в которой есть все необходимые питательные вещества. Даже при супер тщательном планировании вы не сможете получать все необходимые витамины только с едой. Вот почему так важно ежедневно принимать добавку с фолиевой кислотой.

Я не могу глотать большие таблетки. Как я могу принять витамин с фолиевой кислотой?

В наши дни добавки с фолиевой кислотой выпускаются в разных формах, например виде жевательных шоколадных или фруктовых пастилок, в жидком виде или в виде более мелких круглых таблеток.

 

Conţinut
 • Acid folic sau acid folic? Să înțelegem clar
 • Fortificarea cu acid folic în alimente
 • De ce este acidul folic atât de important pentru noi?
 • Simptome ale deficienței de acid folic în organism:
 • Acid folic în timpul sarcinii
 • Acidul folic pentru bărbați
 • Vitamina B9 în tratamentul bolii. artrita reumatoidă
 • Beneficiile acidului folic în combaterea depresiei și anxietății
 • Acidul folic este folosit pentru bolile de piele și problemele de vedere
 • Suplimentarea cu acid folic este încă unele beneficii
 • Nivelurile de homocisteină și acid folic
 • Instrucțiuni de utilizare a acidului folic: dozaj și cum să-l ia
 • Există multe forme diferite de prezentare:
 • Ce este mai bine să luați în combinație sau separat?
 • Dozaj
 • Recomandat zilnic. alocație:
 • Întrebări și răspunsuri:
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.