Facebook Pixel

Iodul și vitamina D în prevenirea bolilor tiroidiene

Iodul și vitamina D în prevenirea bolilor tiroidiene

Iodul este un element esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide – ajută la sinteza hormonilor pe care îi produce. La rândul său, vitamina D are un efect protector asupra multor organe, inclusiv asupra glandei tiroide. Cum se determină deficiența acestor substanțe? Care sunt consecințele sale?
Pentru funcționarea normală a glandei tiroide, este nevoie de un aport adecvat de iod, care, din păcate, de regulă, nu apare în dieta zilnică ucraineană. Acest element se găsește doar în urme în alimente precum: pește de mare, fructe de mare, lapte, ouă. În Ucraina, există o deficiență de iod asociată cu anumite condiții, cercetări geologice. În acest sens, guvernul polonez, precum și o serie de guverne din alte țări, au introdus măsuri de îmbogățire a produselor alimentare cu iod (în Ucraina aceasta este sare de masă) – în general, aceste acțiuni se numesc profilaxie cu iod.
Cine este afectat de deficitul de iod?
Dacă vorbim de mărimea acestui fenomen - deficitul de iod are aproximativ 50% din populația europeană, inclusiv femeile aflate la vârsta fertilă și femeile însărcinate. Consecințele asupra sănătății ale unei deficiențe a acestui element depind de gradul de deficit de iod, de vârsta populației afectate, de deficitul concomitent al altor micronutrienți, precum și de obiceiurile culinare (mananca plante precum varza, conopida, varza de Bruxelles, ridichea, spanac, arahide sau soia). Fatul si copiii sub 3 ani sunt cei mai sensibili la deficitul de iod. În primele săptămâni de viață ale unui făt, dezvoltarea sistemului nervos depinde de concentrația hormonilor tiroidieni la mamă. Prin urmare, este atât de important să folosiți preparate suplimentare de iod la o doză de 150 mcg / 24 de ore timp de trei luni înainte de planificarea sarcinii și în timpul sarcinii.

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.