Făina de năut Utilizări și beneficii

Făina de năut Utilizări și beneficii

Să aruncăm o privire la câteva dintre beneficiile acestor făinuri de leguminoase.

1. Vitamine și minerale.

Făina de năut conține nutrienți foarte importanți.

92 de grame de făină de năut conține 356 de calorii din care: proteine 20 g,  grăsimi 6 g, carbohidrați 53 g, fibre 10 g, tiamină 30%, acid folic 101%, fier 25%, fosfor 29%,

magneziu 38%, cupru 42%, mangan 74%. Conține o cantitate mare de acid folic, care joacă un rol important în prevenirea defectelor măduvei spinării fetale în timpul dezvoltării fetale. Deoarece făina de năut conține aproape de două ori mai mulți folați decât o cantitate egală de făină de grâu, se recomandă consumul în timpul sarcinii. În plus, năutul este o sursă excelentă de mai multe minerale, inclusiv fier, magneziu, fosfor, cupru și mangan.

2. Reduce compușii nocivi din alimentele procesate.

Năutul conține antioxidanți benefici numiți polifenoli. Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi care provoacă boli grave. În special, polifenolii vegetali reduc cantitatea de radicali liberi din alimente și repar daunele pentru a nu dăuna organismului nostru. În plus, făina de năut este studiată pentru capacitatea sa de a reduce acrilamida din alimentele procesate. Acrilamida este un produs secundar instabil al industriei alimentare. Cel mai adesea se găsește în cantități mari în gustările pe bază de făină și cartofi. Este un cancerigen asociat cu probleme cu reproducerea, cu funcția nervoasă și musculară și cu activitatea enzimatică și hormonală.

Cercetătorii au descoperit că utilizarea năutului în chipsuri reduce formarea de acrilamidă în comparație cu chipsurile de cartofi.

De asemenea, trebuie adăugat că slăviturile făcute cu un amestec de făină de grâu și năut conțineau cu 86% mai puțină acrilamidă decât aceeași slăvitură făcută numai cu făină de grâu.

3. Sărac în calorii.

Făina de năut este o alternativă excelentă la făina de grâu pentru cei care urmăresc greutatea.

Comparând aceeași greutate a făinii de grâu și a făinii de năut, putem concluziona că 92 g de făină de năut conține cu 25% mai puține calorii și este mai puțin dens.

Astfel, înlocuirea făinii de grâu cu făina de năut ajută la reducerea caloriilor fără a modifica dimensiunea porției.

Cercetătorii cred că o porție cu mai puține calorii este o strategie de slăbire mai eficientă decât doar să mănânci mai puțin.

4. Senzație de plinătate

Decenii de cercetări confirmă faptul că leguminoasele, inclusiv năutul și lintea, reduc foamea. O analiză din 2014 a cercetărilor a remarcat că includerea leguminoaselor în dietă a crescut sațietatea după mese cu 31%. Făina de năut poate reduce foamea prin reglarea nivelurilor de grelină, hormonul foamei. Se crede că nivelurile scăzute de grelină contribuie la senzația de sațietate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma pe deplin efectele făinii de năut asupra hormonilor apetitului și foametei.

5. Nu afectează nivelul glicemiei.

Făina de năut conține aproximativ jumătate din carbohidrații făinii albe și astfel poate afecta diferit glicemia.

Indexul glicemic (IG) este o măsură a cât de repede alimentele se descompun în zaharuri, care în cele din urmă pot crește nivelul de zahăr din sânge.

Studiile au arătat că consumul de alimente făcute cu făină de năut scade glicemia în comparație cu consumul de alimente făcute cu făină albă sau din cereale integrale.

6. Fibre vegetale.

Făina de năut conține o cantitate mare de fibre, de exemplu, 92 g de făină de năut conține aproximativ 10 g de fibre, care este de trei ori mai mult decât făina albă. Fibrele au beneficii extraordinare pentru sănătate și sunt legate de reglarea nivelului de colesterol din sânge. Și consumul a 300 g de năut pe săptămână poate reduce colesterolul total cu 15,8 mg/dl. Acest efect este cel mai probabil legat de conținutul de fibre. Fasolea conține, de asemenea, amidon rezistent, care, odată ajuns în colon, servește ca sursă de hrană indispensabilă pentru bacteriile intestinale sănătoase, ceea ce reduce foarte mult riscul apariției multor boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer de colon.

7. Multe proteine 

Făina de năut conține mai multe proteine decât alte făinuri, inclusiv făină albă și cea integrală.

Doar aproximativ 92g de făină de năut conțin 20g de proteine, față de 13g pentru făina albă și 16g pentru făina integrală. Corpul nostru are nevoie de proteine pentru a construi masa musculară și pentru a se recupera după leziuni și diverse boli. Consumul suficient de proteine ajută la menținerea masei musculare, la construirea mușchilor, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele care sunt implicate în sporturi active sau care slăbesc.

Năutul este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni și vegani, deoarece conțin 8 din cei 9 aminoacizi esențiali, elementele de bază ale proteinelor.

8. Înlocuitor excelent pentru făina de grâu

Făina de năut poate înlocui complet făina de grâu, deoarece are mai mulți nutrienți. Oferă organismului vitamine, minerale, fibre și proteine, dar mai puține calorii și carbohidrați. 

În plus, făina de năut nu conține gluten, ceea ce este potrivit pentru persoanele cu boală celiacă, intoleranță la gluten sau alergie la grâu. 

Pentru modelarea pâinii fără gluten, o combinație de trei părți făină de năut și o parte amidon de cartofi este ideală atunci când coaceți un nou tip de pâine. De remarcat faptul că înlocuirea a doar 30% din făina de grâu din rețeta de fursecuri cu făină de năut a crescut conținutul de nutrienți și proteine al fursecurilor, menținând în același timp un gust și o formă plăcută.

9. Facem acasă.  

Făina de năut este ușor de făcut acasă, acasă. Tot ce ai nevoie este năut uscat, o foaie de copt, un robot de bucătărie și o sită.

Așa se face:

Puneți năutul pe o foaie de copt și prăjiți la cuptor pentru aproximativ 10 minute la 175 ° C sau până devine maro auriu. Dar acest pas este opțional.

Apoi măcinați năutul într-un robot de bucătărie până formează o pudră fină.

Cerneți făina pentru a separa bucățile mari de năut și treceți din nou prin robotul de bucătărie.

Se recomandă păstrarea făinii de năut într-un recipient etanș la temperatura camerei pentru a prelungi termenul de valabilitate până la 6-8 săptămâni. 

Făina de năut poate fi folosită în mai multe moduri:

- ca înlocuitor al făinii de grâu la copt;

-combinat cu făină de grâu pentru a îmbunătăți proprietățile nutriționale ale produselor;

-ca îngroșător natural pentru supe și curry;

-când se prepară mâncăruri tradiționale indiene, cum ar fi pakora (clatite cu legume) sau laddu (desert de patiserie);

-gătit clătite sau clătite;

-ca o paine usoara si aerisit pentru mancaruri prajite.

Scurt 

Făină de năut - îmbunătățește sănătatea și procesele metabolice din organism, umplându-l cu nutrienți. Este o alternativă excelentă la făina de grâu, deoarece este mai scăzută în carbohidrați și calorii, dar mai mare în proteine și fibre. Studiile arată că făina de năut are proprietăți antioxidante și reduce nivelul de acrilamidă din alimentele procesate.

Această făină este potrivită pentru multe scopuri culinare și este recomandată persoanelor cu boală celiacă, intoleranță la gluten sau alergie la grâu. 

Autor  SaVanna Shoemaker, MS, RDN, LD,1 mai 2019

 

 

 

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.