Facebook Pixel

Maca peruană: utilizări și beneficii

Maca peruană: utilizări și beneficii

Rădăcina de Maca (Peruvian Maca) provine din familia cruciferelor, precum broccoli și varza, dar datorită proprietăților sale unice este considerat unul dintre superalimentele. Maca este cultivată în munții din America de Sud, în principal în zonele înalte din Peru.

Rădăcina gustoasă este de obicei măcinată sub formă de pulbere după ce este recoltată. Rădăcina de Maca are un efect pozitiv asupra echilibrului hormonal, îmbunătățește sănătatea generală.

Și nu numai că este o sursă naturală de nutriție sănătoasă, maca este, de asemenea, cunoscută de mult timp pentru proprietățile sale medicinale de sute de ani. Este foarte bogat în nutrienți (are o concentrație mai mare de calciu decât laptele).

Beneficiile rădăcinii de maca includ creșterea fertilității atât la bărbați, cât și la femei, menținerea echilibrului hormonal, întărirea imunității, precum și creșterea energiei. , rezistența , îmbunătățirea funcției sexuale, a memoriei și a atenției. Maca este considerată un „adaptogen”. Acest termen este folosit pentru a se referi la anumite ierburi, plante și substanțe naturale care ajută organismul să se adapteze în mod natural la factorii de stres -  programe grele de muncă sau boli.

Consumul de maca îi ajută adesea pe oameni să se simtă mai „vii” energici. . Acest lucru se explică prin capacitatea sa de a restabili echilibrul corect al hormonilor și de a crește nivelul de endorfine.

Componentele nutriționale ale maca.

Pudra de rădăcină de maca peruană. constă din 18% proteine, 76, 5% carbohidrați, 5% grăsimi și 8,5% fibre (carbohidrați digerabili). Maca este o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv:

• Mai mult de 20 de aminoacizi, inclusiv 8 aminoacizi esențiali

• 20 de acizi grași în formă liberă (cum ar fi lauric, linolenic, acid palmitic, acid oleic și stearic)

• Vitaminele B-1, B-2, C și E

Calcium

Magneziu

Potasiu

• Cupru

Zinc

• Mangan

• Fosfor

• Seleniu

• Sulf

• Sodiu

•  Fier

Maca este, de asemenea, o sursă bogată de fitonutrienți.

Nu există specific recomandări pentru dozele de maca, totuși, majoritatea oamenilor se simt mai bine în din aceasta, începând cu aproximativ 1 lingură pe zi (sub formă de pulbere) și crescând treptat doza până la 2-3 linguri pe zi. Deoarece maca ajută la creșterea energiei și a rezistenței, mulți sportivi preferă să o consume înainte de antrenament.

5 beneficii ale rădăcinii de maca

În timp ce maca în sine nu conține hormoni, cele mai multe dintre beneficiile rădăcinii de maca sunt de a ajuta restabilirea sănătății sexuale, endocrine (hormonale) și mintale. Maca poate aduce beneficii atât bărbaților, cât și femeilor în următoarele moduri:

1. PMS, menopauza, sindromul ovarelor polichistice (PCOS)

Rădăcina de Maca restabilește echilibrul hormonal, care în multe cazuri ameliorează simptomele sindromului premenstrual și menopauzei. Pentru femeile cu PCOS, Maca poate ajuta la controlul nivelului de estrogen din organism.

Nivelurile instabile (ridicate sau scăzute) de estrogen pot îngreuna femeilor să ovuleze și să rămână însărcinate. Prin urmare, maca poate echilibra cantitatea de estrogen la femei, care, la rândul său, este foarte important pentru îmbunătățirea sănătății reproducerii și reducerea simptomelor asociate cu PCOS, cum ar fi ciclurile menstruale neregulate, creșterea excesivă a părului și multe altele.

2. Hormonii femeilor, fertilitatea și sănătatea sexuală

În 2008, un studiu din revista Menopause a arătat că beneficiile Mac au avut rezultate pozitive în reducerea nivelului de anxietate și depresie.

Același studiu a mai arătat că starea de spirit îmbunătățită a dus la creșterea libidoului sexual. Un studiu separat din 2008 realizat de CNS Neuroscience & Terapeutica a arătat că maca crește libidoul sexual la femei. Acest lucru este direct legat de faptul că maca crește nivelul serotoninei (hormonul fericirii) din organism.

Se crede că Maca ajută la restabilirea echilibrului hormonal la femei, sprijinind sistemul endocrin, precum și ajutând la reglează sănătatea suprarenală și hormonală a glandei tiroide.

Glandele suprarenale și glanda tiroidă joacă un rol important în reglarea multor simțuri -totul, de la nivelul de stres până la apetit. Restabilirea sănătății acestor glande este de o importanță capitală pentru cei care doresc să se simtă mai bine.

3. Nivelurile de testosteron masculin și fertilitatea.

Maca neagră s-a dovedit în studii clinice că are un efect mai pozitiv asupra producției de spermă decât Maca galbenă sau Maca roșie. Cu toate acestea, maca roșie are propriile sale beneficii pentru sănătatea hormonală masculină. În studiile efectuate pe șobolani masculi, s-a dovedit că ajută la reducerea prostatei. Prin urmare, se pot presupune rezultate la fel de pozitive în îmbunătățirea sănătății prostatei umane. De asemenea, în alte studii s-a demonstrat că Maca ajută la îmbunătățirea producției de spermatozoizi, a motilității și a numărului de spermatozoizi, afectând astfel pozitiv toți factorii importanți de fertilitate.

4. Energie, memorie și dispoziție

Cei care iau în mod regulat pudră de maca au observat că după cursul medicamentului se simt mai atenți, mai energici, iar acest efect se observă aproape imediat după începerea aportul. Efectul maca este similar cu cofeina, numai că după maca nu există transpirație crescută și excitare excesivă, ca și după cofeină.

De asemenea, merită remarcat efectul pozitiv al macai asupra energiei, rezistenței și dispoziției. Încă nu se știe exact cum afectează maca energia din organism, dar pe baza cercetărilor se poate presupune că acest efect se datorează stabilizării nivelului de zahăr din sânge. Beneficiile rădăcinii de maca includ și reglarea funcțiilor hipotalamusului, ajutând glanda pituitară să funcționeze corect. Astfel, consumul de maca ajută oamenii să se concentreze mai bine și, prin urmare, îmbunătățește memoria și capacitatea de a îndeplini sarcinile.

5. Booster Antioxidant

Rădăcina de Maca Peruană acționează ca un antioxidant natural prin îmbunătățirea efectelor Glutationului și SOD (Superoxid Dismutază). Studii recente arată că rădăcina de maca poate ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor cronice umane asociate cu niveluri ridicate de colesterol din organism și intoleranță la glucoză. Deoarece maca crește nivelul de glutation în organism, nu numai că îmbunătățește sistemul imunitar și rezistența organismului la boli, dar ajută și la echilibrarea nivelului de colesterol. De asemenea, ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru este important în special pentru persoanele cu diabet și afecțiuni similare.

Efecte secundare ale Maca

Deși se știe că Maca nu are efecte secundare asupra organismului  și este folosită de mii de ani, întrebarea rămâne neexploratată.

Din cauza efectelor hormonale ale maca, medicii consideră că maca nu ar trebui folosită de persoanele dependente de hormoni, precum și în condiții precum cancer mamar sau cancer de prostată, de exemplu, sau alte boli grave. Maca nu este, de asemenea, recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială. 

Conţinut
  • Componentele nutriționale ale maca.
  • 5 beneficii ale rădăcinii de maca
  • Efecte secundare ale Maca
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.