semințele de floarea soarelui beneficii pentru sănătate

semințele de floarea soarelui beneficii pentru sănătate

Sâmburii de floarea-soarelui au un gust moale, delicios, ferm, dar textura delicată și plăcută. Ele sunt adesea prăjite pentru aromă, deși puteți cumpăra semințele crude și încolțite. Dacă luăm în considerare această cultură mai în detaliu, putem afla o mulțime de lucruri interesante despre ea.

30g semințe decojite și prăjite includ:

Semințe de floarea soarelui
Calorii163
Total Fat14g
Grăsimi saturate1.5g
Grăsimi polinesaturate9.2g
Grăsimi mononesaturate2.7g
Protein5.5g
Carbs6.5g
Fibre3g
Vitamina E37%
Niacin10%
Vitamina B611%
Folate17%
Acid pantotenic20%
Iron6%
Magneziu9%
Zinc10%
Copper26%
Manganez30%
Selenium32%

 

Din tabel, puteți observa că semințele sunt deosebit de bogate în vitamina E și seleniu, antioxidanți pentru a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi, care provoacă daune ireparabile organismului și agravează starea pacienților cu boli cronice.

În plus, semințele sunt o sursă de componente biologic active benefice, inclusiv acizi fenolici și flavonoide, care acționează în egală măsură ca antioxidanți necesari sănătății pielii, părului și mucoaselor. Semințele de floarea soarelui încolțite au mai multe proprietăți nutritive. Semințele germinate, uscate pot fi achiziționate acum de la magazinul online Biotus la prețuri accesibile.

Deoarece semintele de floarea soarelui contin vitamina E, magneziu, proteine, acizi grasi linoleici, care au multe proprietati benefice. O compoziție atât de bogată ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge. Veganii și vegetarienii folosesc adesea semințele ca proteine vegetale și sursă de energie. Iar pentru corpul masculin, acestea sunt foarte utile și ajută la producerea hormonului serotonină.

Cu toate acestea, studiile arată alte beneficii ale semințelor pentru o imunitate sănătoasă și bună dispoziție. În zilele noastre, toată lumea se confruntă cu inflamația, de fapt, este răspunsul imunității noastre la factorii de mediu iritanți. Când inflamația este într-o formă acută, celulele încep să sufere mutații și boala intră în stadiul cronic. Prezența flavonoidelor și a altor compuși bioactivi prezenți în acești nucleoli magici ajută, de asemenea, la reducerea inflamației, întărește pereții capilari și au efecte antiinflamatorii și hemostatice.

Nivelurile crescute din sânge ale markerului inflamator al proteinei C reactive sunt direct legate de un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Un studiu efectuat pe peste 7.000 de oameni a constatat că consumul unui pumn de semințe de cel puțin cinci ori pe săptămână a redus riscul de boli de inimă și diabet cu 35%, comparativ cu un alt grup de cercetări. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru persoanele cu boli cardiovasculare, care în cele din urmă duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Compușii bioactivi și magneziul care se găsesc în semințele de floarea soarelui blochează o enzimă care provoacă îngustarea vaselor de sânge. Ca urmare, vasele de sânge se relaxează și tensiunea arterială scade. În plus, boabele sunt bogate în acizi grași nesaturați, în special acid linoleic, care este perceput de organism ca un compus asemănător hormonilor și, de asemenea, ajută la relaxarea vaselor de sânge și la normalizarea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Într-un studiu de 3 săptămâni asupra femeilor cu diabet zaharat de tip 2, s-a constatat că consumul zilnic de semințe (30 g) a redus tensiunea arterială cu mai mult de 5%, colesterolul LDL și trigliceridele cu 9% și 12% - respectiv. Mai mult, nivelul zahărului din sânge poate fi reglat cu acid clorogenic, care este abundent în semințele de floarea soarelui.

Studiile au arătat că pâinea, cu adăugarea de semințe, normalizează nivelul zahărului din sânge, iar acest lucru nu duce la stres excesiv asupra pancreasului și depunerea de grăsime. Făcând clic pe semințe va ajuta la calmarea sistemului nervos și la îmbunătățirea stării de bine în situații stresante.

Dar, cu toate acestea, semințele de floarea soarelui au câteva contraindicații care trebuie reținute.

Este necesar să se țină cont de porții și de gradul de activitate fizică, pentru a nu perturba echilibrul caloric și activitatea tractului digestiv. De asemenea, utilizarea semințelor de floarea soarelui în cantități mari nu este recomandată persoanelor cu constipație, probleme hepatice și celor care au tendința de a forma pietre. Pe lângă aceste contraindicații, pot apărea alergii, dureri abdominale, greață și scaune moale. Urmăriți porțiile, evitați aportul excesiv de calorii și blocajul intestinal.

De asemenea, merită remarcat faptul că există mai multe moduri de a le mânca fără a vă afecta sănătatea. Se amestecă cu alte semințe sau se adaugă la prăjituri de casă, granola, pâine, cereale, carne, pește, prăjiți. Se presară salate cu ierburi, deserturi cu fructe sau iaurt, se adaugă în legume înăbușite și sandvișuri vegetariene.

Semințele de floarea-soarelui își pot schimba culoarea atunci când sunt coapte, dar această reacție poate fi eliminată cu ușurință prin reducerea cantității de sifon.

Și nu uitați, semințele de floarea-soarelui sunt predispuse la râncezire datorită conținutului mare de grăsimi. Păstrați-le într-un recipient ermetic în frigider sau congelator pentru a evita amărăciunea.

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.