Facebook Pixel

Spirulina - care este superputerea ei? Să ne dăm seama împreună

Спирулина имеет невероятно высокое содержание белка (около 65%) и содержит все 9 незаменимых аминокислот, которые человеческий организм не может вырабатывать самостоятельно.

La Conferința Mondială a Alimentației din 1974, Națiunile Unite au numit spirulina „hrana viitorului”. Poate că termenii „super putere”, „super-aliment” sună prea jalnic, dar în legătură cu spirulina, utilizarea lor este absolut justificată. În acest articol, vom încerca să înțelegem toate întrebările despre spirulina și beneficiile acesteia ca aliment complet cu un conținut ridicat de proteine și mulți alți nutrienți.

Ce este spirulina?

Spirulina este o cianobacterie unicelulară (un gen de alge albastre-verzi) din clasa Cyanophyceae. Există aproximativ 35 de tipuri diferite de spirulina, dintre care doar două sunt consumate de oameni și unele animale:

 • Arthrospira platensis 
 • Athrospira maxima

Dezvoltarea acestei plante primitive a fost foarte lentă pe parcursul a 3,5 milioane de ani și a reprezentat o modalitate de adaptare la condițiile atmosferice de mediu. Rezultatul acestei activități a fost transformarea dioxidului de carbon în compuși organici cu ajutorul apei. Până în prezent, spirulina, împreună cu alte microalge, produce aproximativ 60% din nivelurile de oxigen din lume. Sursa

Portretul biologic al spirulinei

Spirulina și-a primit numele datorită structurii sale mici elicoidale. Are o spirală deschisă care permite fibrelor să se rotească liber în jurul axei. Spirulina are o lungime de până la 1 mm și un diametru de 1 până la 3-12 microni în soiurile mai mari de microalge. Această formă de alge poate fi doar atunci când spirulina este scufundată în lichid. Condiții ideale de creștere:

 • multă lumină solară;
 • temperatura optimă 35-38°C;
 • mediu cald alcalin (până la 11 pH).

Planta nu poate crește dacă temperatura scade sub 15-20°C. Condițiile ideale din punct de vedere geografic pentru spirulina sunt zona dintre Tropicul Racului și Tropicul Capricornului, adică un climat tropical.

Spirulina crește în mod natural în lacurile alcaline bogate în minerale care pot fi găsite pe toate continentele, adesea în apropierea vulcanilor. Cea mai mare cantitate de spirulina astăzi este concentrată în trei locuri:

 1. Lac Texcoco în Mexic .
 2. Lacul Ciad din Africa Centrală. li>
 3. De-a lungul Văii Marii Rift din Africa de Est.

Calitatea spirulinei variază în funcție de sezon. Produsul final este afectat și de:

 • cantitatea de lumină solară primită;
 • calitatea mineralelor și a nutrienților din apă;
 • condiții de colectare, uscare și procesare.

Istoria utilizării spirulinei 

Algele au fost folosite ca hrană de către oameni încă din timpuri preistorice, dar cea mai mare parte a Spirulinei a lăsat o amprentă semnificativă în cultura aztecilor și a tribului Kanembu.

Civilizația aztecă din Mexic și spirulina 

Prima mențiune scrisă despre spirulina ca hrană printre azteci a fost făcută în 1521 de Bernal Diaz del Castillo, un spaniol din detașamentul Cortes, care a raportat despre colecția de spirulina din Lacul Texcoco. & nbsp; Aztecii au adunat tecuitlatl (cum îl numeau în limba lor) în jurul grădinilor plutitoare pe care le-au creat în mlaștinile lacului Texcoco. Au făcut spirulina ca niște pâini amestecând-o cu amidon de porumb, uscandu-le la soare și mâncând-le sub formă de biscuiți cu spirulina. De asemenea, le-a plăcut să-l asocieze cu un alt favorit aztec, cacao.

În secolul al XVI-lea, când invadatorii spanioli au cucerit Mexicul, au descoperit că aztecii care trăiau în Valea Mexicului din capitala Tenochtitlan, a colectat „hrană nouă” din lac. Cronicarii spanioli au descris pescari cu plase fine care au adunat acest „techuitlatl” de culoare albastră din lagune și au făcut din el o prăjitură albastru-verde. Alte legende spun că alergătorii azteci au luat spirulina în maratoanele lor.

Tribul Kanembu și spirulina din Republica Ciad 

În Republica Ciad este cel mai mare lac natural cu spirulina - Lacul Ciad.

Poporul Kanembu, indigenii din regiune, locuiesc lângă lac. Ei consumă zilnic 10-12 g de spirulină sub formă de prăjitură uscată, care servește ca sursă de proteine, minerale și vitamine.

Oamenii Kanembu adună alge marine umede în vase de lut, apoi le strecoară prin saci de pânză și le așează pe malul nisipos al unui lac să se usuce la soare. Algele semiuscate sunt apoi tăiate în bucăți mici și duse la sate unde sunt uscate la soare pe covoare speciale. Când sunt uscate, aceste „plăcinte” cu alge marine sunt vândute la piața locală. În bucătăria națională din Kanebu, spirulina este inclusă în aproximativ 70% din feluri de mâncare. Plăcintele dihe sunt adăugate la sosul de roșii și ardei, terci de mei, fasole, pește sau carne.

Într-un studiu din 2000 S-a remarcat că valoarea diha locală recoltată anual în Ciad (aproximativ 40 de tone), este de peste 100.000 de dolari SUA, ceea ce reprezintă o contribuție importantă la economia regiunii.

Redescoperirea Spirulinei 

În 1940, fitologul francez (biolog specializat în studiul algelor și fitoplanctonului) Danjard a publicat un raport despre consumul de dihe de către tribul Kanembu lângă Lacul Ciad. Danjard a remarcat, de asemenea, că aceleași alge sunt comune într-un număr de lacuri din Valea Riftului și au fost hrana principală pentru flamingo care trăiește în jurul acestor lacuri. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, în 1964-65, botanistul belgian de expediție transsahariană Jean Léonard a raportat că a găsit prăjituri comestibile verzui ciudate vândute în piețele locale din Fort Lamy (acum N'Djamena) în Ciad. Când localnicii au spus că aceste prăjituri au fost făcute într-una din zonele din apropierea lacului Ciad, Leonard și-a dat seama de legătura dintre înflorirea algelor și prăjiturile uscate din piață.

Redescoperirea Spirulinei 

În 1967, Asociația Internațională pentru Microbiologie Aplicată recunoscut Spirulina ca „un viitor sursă de hrană uimitoare”Sursa

Analiza proprietăților nutriționale ale spirulinei a arătat:

 • conținut excepțional de mare de proteine, aproximativ 60-70 la sută din greutatea sa uscată; 
 • conținut echilibrat de aminoacizi esențiali.

Aceste primele date au fost suficiente pentru a lansa multe proiecte de cercetare în scopuri industriale în anii 1970, deoarece microorganismele (drojdie, chlorella, spirulina, unele bacterii și mucegaiuri) la acea vreme părea calea cea mai directă către proteine ieftine - așa-numitele „proteine unicelulare”.

În același timp, Institutul Francez de Petrol a primit o solicitare de la Sosa-Texcoco Ltd pentru și investigând înflorirea de alge care apar în corpurile de apă la unitatea lor de producție de bicarbonat de sodiu într-un lac din apropiere de Mexico City. Rezultatul a fost primul studiu sistematic și detaliat al nevoilor de creștere și al fiziologiei spirulinei. Acest studiu, care a făcut parte din teza de doctorat a renumitului savant Claude Zarucca (1966), a servit de bază pentru crearea primei producții pe scară largă de spirulina.  Sursa

 

Astăzi este produsă Spirulina mai mult de 22 și folosit în peste 77 de țări

Deși niciun microorganism nu și-a îndeplinit promisiunea unei proteine ieftine, spirulina are a continuat să atragă interesul cercetătorilor pentru proprietățile sale nutritive unice.

Astăzi, producția de spirulina este înfloritoare în întreaga lume, acolo este o ediție specializată și site-ul web al Algae Industry Journal. Sursa

Astăzi Spirulina este folosită în:

 • aditivi alimentari; 
 • cosmetice; span>
 • uleiuri de alge;
 • tratarea apei;
 • Biocombustibil din algeIngredientele nutritive ale spirulinei 

Această algă verde unică este un supliment alimentar multifuncțional. Nu este doar bogat în vitamine și minerale, ci și curăță, întărește și echilibrează corpul nostru. Spirulina este, de asemenea, o sursă bogată de vitamine B, antioxidanți, vitaminele C, D și E, nutrienți minerali (potasiu, magneziu, fier, zinc și calciu)

 

100 g spirulina uscata

10 g spirulina uscata

Doza zilnică recomandată

Proteine

63g

6,3 g

 

Grăsimi

4,3 g 

0,43 g

 

Carbohidrati

17,8 g

1,78 g

 

Clorofilă

1150 mg

115 mg

 

Magneziu

319 mg

31,9 mg

250 mg

Beta caroten

120 mg

12 mg

10mg

Tiamină (Vitamina B1)

1mg

100 µg

1,3 mg

Riboflavină (vitamina B2)

4,5 mg

4 50 mcg

1,6 mg

Niacina (Vitamina B3)

14,9 mg

1,49 mg

16 mg

Acid pantotenic (vitamina B5) )

1,3 mg

130 µg

7 mg

Piridoxina (Vitamina B6)

1 mg

100 µg

1,8mg

Cobalamină (vitamina B12)

0,16 mg

16 µg

2 µg

Acid folic

0,027 mg

2,7 µg

220µg

Spirulina & Proteine 

Spirulina este o sursă uimitoare de proteine. Aproximativ 60-70% din greutatea sa uscată este proteină ușor digerabilă. Aceasta este, de asemenea, o modalitate bună de a testa calitatea spirulinei - dacă proteina este mai mică de 60% spirulina uscată, atunci calitatea produsului este slabă.

Proteina din alge aceeasi proteina completa ca, de exemplu, in oua - contine toti cei mai esentiali aminoacizi. Aminoacizii leucina, izoleucina si valina sunt destul de bogati in spirulina, in timp ce metionina, cisteina si lizina se gasesc in cantitati mult mai mici in comparatie cu sursa de proteine animale.

Vitamina B12 din Spirulina

Spirulina conține forma activă a B12. , este ușor metabolizat în tractul digestiv. Se crede că algele verzi albastre conțin de două până la trei ori mai multă vitamina B 12 decât ficatul de vită.

Totuși, există o dezbatere nerezolvată. cam exact cât B-12 conține. Spirulina are o gamă largă de specii diferite, iar nivelurile de vitamine variază de la o specie la alta.

De aceea, persoanele cu anemie sau veganii ar trebui să nu vă bazați în întregime pe spirulina ca singura sursă de vitamina B12 pentru a compensa deficiența acesteia.

 

 Carotenoide și spirulina>

Spirulina conține un complex antioxidant de zece carotenoizi. Aceste caroteni și xantofile mixte funcționează în diferite părți ale corpului și funcționează sinergic cu alte vitamine esențiale, vitamina E, minerale și fitonutrienți din spirulina. Chiar dacă nu mănânci cele 4-9 porții recomandate de fructe și legume în fiecare zi, poți obține protecție antioxidantă cu carotenoizi de la spirulina.

Acești nutrienți protejează sistemul cardiovascular datorită potențialului lor antioxidant ridicat.

De asemenea, au un efect asupra inflamației pielii și sunt un ingredient ideal pentru persoanele cu eczeme sau psoriazis.

Spirulina conține mai multă vitamina A decât orice altă plantă de pe planetă ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge, reduce riscul de cancer și previne bolile oculare.

Autoritățile de sănătate pentru cancer au publicat studii care arată că beta-carotenul poate reduce riscul apariției tuturor tipurilor de cancer. Deoarece creșterea ratelor de cancer pare să fie determinată de factorii de mediu, în special de dietă, aceste riscuri pot fi reduse prin creșterea factorilor de protecție (de exemplu, inclusiv beta-carotenoizii în dietă). Sursa

Spirulina si clorofila 

Magneziul este principalul element al clorofilei, deci spirulina este o sursa naturala de magneziu. Afectează în mod favorabil funcția intestinală, întărește oasele, participă la procesele de detoxifiere (sânge și limfa), curăță, întărește ficatul și rinichii. De asemenea, s-a demonstrat că are proprietăți anti-mutagene (mutagenii nu sunt doar implicați în genotoxicitate și carcinogeneză, ci sunt și implicați în apariția și patogeneza mai multor boli degenerative cronice, inclusiv tulburări hepatice, tulburări neurodegenerative, tulburări cardiovasculare, diabet, artrită. , inflamația cronică și procesul de îmbătrânire Una dintre cele mai bune modalități de a minimiza efectele nocive ale mutagenilor este utilizarea antimutagenilor naturali). Sursa 

Clorofila este uneori numită „sânge verde” deoarece este similară cu molecula de hemoglobină la om. sânge . Efectul benefic al spirulinei asupra anemiei se poate datora acestei asemănări între clorofilă și hemoglobină. Spirulina conține 1% clorofilă, unul dintre cele mai ridicate niveluri din natură.

Acid gamma-linolenic din spirulina 

Acidul gamma-linolenic este un precursor al prostaglandinelor organismului, principalii hormoni care controlează multe funcții. Grăsimile saturate alimentare și alcoolul pot cauza deficiență și pot inhiba formarea de prostaglandine. Studiile arată un număr de deficit de GLA în multe boli și probleme de sănătate, astfel încât sursa de GLA din dietă devine extrem de importantă. Alte surse binecunoscute de GLA dietetic sunt laptele matern și extractele uleioase de primulă, coacăze negre și semințe de borage. Sursa

O paletă de alți fitonutrienți Spirulina

Acești nutrienți funcționali nu au o doză zilnică recomandată, dar sunt cunoscuți și pentru beneficiile lor pentru sănătate.  Aceștia sunt pigmenți și polizaharide. Pigmentii ajuta la sintetizarea enzimelor necesare pentru reglarea metabolismului in organism. Culoarea închisă a spirulinei provine din pigmenții naturali care colectează razele solare de diferite lungimi.

 • Ficocianina

Acest complex pigment-protein, sintetizat de microalge albastre-verzi, este aproximativ 14% spirulina. Ficocianina a apărut cu un miliard de ani înaintea clorofilei și poate fi considerată precursorul clorofilei și al hemoglobinei. Multe studii arată că stimulează sistemul imunitar.

 • Polizaharide

Polizaharidele sunt o clasă importantă de polimeri biologici. Funcția lor în organismele vii este de obicei asociată cu structura sau depozitarea. Spirulina conține 15 până la 25% carbohidrați și zahăr. Principalele forme de carbohidrați sunt ramnoza și glicogenul, două polizaharide care sunt ușor absorbite de organism cu intervenția minimă a insulinei. Datorită acestui fapt, spirulina oferă organismului energie rapidă fără a încărca pancreasul și fără a accelera hipoglicemia.

 • Glicolipide și sulfolipide

Glicolipidele și sulfolipidele sunt considerate agenți anticancer importanți. Ele sunt, de asemenea, cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii și antivirale.

Glicolipidele sunt esențiale în reducerea riscului multor boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și neurodegenerative. Sursa

Beneficiile spirulinei pentru sănătate

Multe boli degenerative sunt cauzate sau exacerbate de radicalii liberi. Utilizarea spirulinei favorizează aportul de antioxidanți și alcaline în organism, care umplu corpul cu oxigen, stimulând sistemul circulator și limfatic. Corpul dumneavoastră nu se va schimba imediat după ce începeți să luați spirulina, poate dura ceva timp. Dar odată cu utilizarea continuă a dozei terapeutice, vor fi observate schimbări pozitive semnificative.

Ce ne oferă suplimentarea regulată cu spirulina?

 • Alcalinizare - oferind organismului oxigen. 
 • Îmbunătățirea imunității
 • Sursă de fier - ajută la prevenirea și tratamentul anemiei. 
 • Avantaje  pentru femeile însărcinate (necesar numai după consultarea medicului).
 • Proprietăți antibiotice și antivirale .
 • Funcții anticancer și antitumorale.

Anemia și spirulina 

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în 2008 că aproximativ 2 miliarde de oameni din lume sunt anemici și aproximativ 1,7 miliarde nu consumă suficient fier, punându-i în pericol de a dezvolta anemie. Sursa Anemia este o cauză serioasă de sănătate precară, în special la vârstnici. Dietele vegetariene și vegane, precum și consumul de alimente sărace în nutrienți, pot duce la o cantitate insuficientă de fier în organism. Problemele intestinale pot provoca, de asemenea, malabsorbția vitaminei B12, care duce la o altă formă de anemie și duce la lipsă de energie și accidente cerebrovasculare.

Spirulina este o sursă bogată de fier. Luarea a 4-5 g de spirulina pentru a trata o deficiență minoră de fier poate fi la fel de eficientă ca și administrarea unui supliment de fier. a fost efectuată o serie de studii, ale căror rezultate au arătat că administrarea de spirulina crește nivelul hemoglobinei Sursa

Beneficiile anti-îmbătrânire ale spirulinei 

Spirulina conține unul dintre cei mai puternici antioxidanți, beta-carotenul. Se știe că antioxidanții îndeplinesc funcții anti-îmbătrânire, permițându-ne să arătăm mai tineri cât mai mult timp posibil.

Spirulina nu poate opri îmbătrânirea a corpului, dar vă va permite să îmbătrânești cu demnitate, menținând în același timp o sănătate bună în orice etapă a vieții noastre.

Reducerea nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută și trigliceride 

Boala de inimă este principala cauză de deces în lume. După cum sa dovedit, spirulina are un efect pozitiv asupra multor factori care cauzează probleme în funcționarea sistemului cardiovascular. De exemplu, poate scădea colesterolul total, colesterolul „rău” (LDL) și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul „bun” (HDL).

Într-un studiu efectuat pe 25 de persoane cu diabet de tip 2, 2 grame de spirulina pe zi le-au îmbunătățit semnificativ performanța. Sursa 

O altă explorare cu subiecții care aveau colesterolul ridicat, a arătat că 1 gram de spirulină pe zi a redus trigliceridele cu 16,3% și LDL „rău” cu 10,1%Sursa

Proprietățile anticancer ale spirulinei

Unele dovezi sugerează că spirulina are proprietăți anti-cancer.

Cercetare Studiile pe animale arată că poate reduce cancerul și dimensiunea tumoriiSursa

Efectul spirulinei asupra cancerului oral a fost deosebit de bine studiat. un studiu a examinat 87 de persoane din India cu leziuni orale precanceroase numite fibroză submucoasă orală. Dintre cei care au luat zilnic 1 gram de spirulina timp de un an, 45% și-au văzut leziunile dispărând, față de doar 7% din grupul de control. Sursa Când acești oameni au încetat să mai ia spirulina, aproape jumătate dintre ei au dezvoltat din nou leziuni noi în anul următor.

Spirulina și scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este adesea rezultatul îngustării unui vas sau al unei modificări a vâscozității sângelui. Acest lucru crește riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral. Cauzele hipertensiunii pot varia de la dietă și factori de mediu până la stres și factori genetici.

Există dovezi că spirulina scade tensiunea arterială (atât sistolica, cât și diastolică ) la persoanele cu hipertensiune arterială. Sursa

Reducerea simptomelor rinitei alergice

Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

Моя подруга принимает биодобавки с хлореллой и говорит, что она намного полезнее спирулины.

И спирулина, и хлорелла — это действительно суперпродукты. Они очень похожи на вкус похожи и имеют много похожих свойств. Однако эти свойства не идентичны, поэтому мы выделим некоторые различия: 

 • Спирулина содержит больше незаменимых аминокислот 
 • Спирулина содержит больше белка 
 • Спирулина является лучшим источником GLA (гамма-линолевой кислоты), «хорошего» жира, который необходим для здоровой работы мозга и сердца. 
 • Хлорелла содержит больше витамина В12 
 • Хлорелла содержит больше железа, чем спирулина 
 • Хлорелла - это зеленая водоросль, а это значит, что она содержит значительно больше хлорофилла, чем спирулина — сине-зеленая водоросль

Я купила порошок спирулины для смузи и салатов, но мне ее вкус кажется таким неприятным — я потом не могу есть эту еду. Как заставить себя?

Это нормально, спирулина — это водоросль и ее вкус может нравиться не всем, точно так же как не всем может нравиться вкус морепродуктов, рыбы или устриц. Вы можете отказаться от добавления порошка спирулины в пищу и просто принимать ее в виде капсул или таблеток.

Возможно ли выращивать спирулину самостоятельно в домашних условиях?

Да, это возможно. Вам понадобится аквариум, место с постоянным источником солнечного света в вашем доме и набор для выращивания спирулины, который можно купить в интернете. Но не забывайте, что это довольно трудоемкий и длительный процесс и, возможно, проще будет купить уже готовую продукцию?

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.