Istoria descoperirii vitaminei B12
Drumul către descoperirea și izolarea vitaminei B12 a fost spinos și spinos. laborios. În anii 80 ai secolului al XIX-lea, cu mult înainte ca orice vitamine să fie descoperite, medicii englezi au diagnosticat și descris anemia pernicioasă. Această afecțiune gravă determină organismul să producă prea puține globule roșii, ceea ce duce la oboseală constantă, dificultăți de respirație și, uneori, moarte.
În 1926, un grup de oameni de știință de la Universitatea Harvard a descoperit experimental că consumul de 200 g de ficat pe zi oprește dezvoltarea anemiei. De atunci, oamenii de știință din întreaga lume au căutat să izoleze și să cristalizeze o substanță din ficat pentru a combate anemia.
Înainte Descoperirea acestui screening de vitamine animale a fost folosit pentru a testa efectele diferitelor diete și nutrienți. Dar pentru anemia pernicioasă, nu a existat un analog animal adecvat al bolii. Singura alternativă disponibilă a fost efectuarea de teste pe oameni. Chimiștii Carl Faulkers și Randolph West de la Universitatea Columbia căutau în mod constant pacienți care doreau să participe la experimente cu diferite extracte de ficat. Cu toate acestea, munca a fost foarte lentă, anemia pernicioasă era o boală destul de rară și, uneori, oamenii de știință trebuiau să petreacă săptămâni în căutarea pacienților. Un salt uriaș în cercetare a venit după ce biologul Mary Shorb a descoperit o bacterie care a reacționat la extractele de ficat și, prin urmare, aceste bacterii pot fi folosite în experimente în locul oamenilor.
În cele din urmă, în 1947, Folkers și echipa sa au reușit să izoleze și să cristalizeze mici cristale roșii strălucitoare de vitamina B12. În anul următor, noul compus a fost testat pe o pacientă cu anemie pernicioasă, în urma căreia femeia a scăpat complet de boală.
Principalele caracteristici ale vitamina B12
- B12 este o vitamina esentiala pentru organismul nostru. Aceasta înseamnă că organismul nostru nu îl poate produce singur și îl putem obține doar din alimente sau suplimente.
- Ca toate vitaminele B, B12 este o vitamină solubilă în apă care este excretată în mod regulat de organism prin sistemul urinar.
- Vitamina B12 are o altă denumire, cobalamină, deoarece structura sa chimică conține metalul greu cobalt.
- Organismul poate folosi forma biochimic activă a nutrientului direct, ceea ce înseamnă că are un efect imediat.
Ce efect are vitamina B12 asupra organismului nostru?
B12 joacă un rol important în numeroase procese metabolice. Printre altele, este implicat în metabolismul folaților, formarea sângelui și descompunerea acizilor grași. Procese metabolice centrale suplimentare în care este implicată cobalamina :
- Modarea ADN
- participarea la regenerarea și protecția nervilor
- diviziunea celulară
- hematopoieza
- acţionează ca un cofactor în sinteza ADN-ului, precum şi în acizii graşi şi aminoacizi.
- procese de detoxifiere
Metabolismul cobalaminei și folaților
Ca și cobalamina, acidul folic aparține la vitaminele B. Deficiența de vitamina B12 provoacă deficit de acid folic deoarece organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a transforma acidul folic în forma sa activă. Printre altele, deficitul de acid folic poate duce la anemie și crește riscul de boli cardiovasculare. Se recomandă prudență atunci când luați acid folic: un exces de acid folic poate duce la o deficiență noopener' title='Vitamina B12'>Vitamina B12.
Vitamina B12 și formarea sângelui
Vitamina B12 este un ajutor important în formarea sângelui. Promovează procesul de maturare a globulelor roșii. Vitamina este implicată în formarea ADN-ului și a diviziunii celulare și astfel stimulează producția de globule roșii.
Vitamina B12 și neuroni
Vitamina B12 și neuroni
Vitamina B12 este cunoscută și ca neuro-vitamina. Este responsabil pentru producerea tecii de mielină care înconjoară celulele nervoase ca o membrană. Mielina protejează celulele și susține semnalizarea de la celulă la celulă.
Cum putem obține vitamina B12?
Pentru ca B12 să își îndeplinească funcțiile importante în organism, trebuie să provină din alimente sau suplimente alimentare.
Aportul alimentar de vitamina B12
B12, pe care o consumăm cu mâncare, intră mai întâi în stomac. Acolo, acidul din stomac îl eliberează și se leagă de anumite proteine. În intestine, mucoasa intestinului subțire poate absorbi vitamina și o poate transfera în sânge. Transporta proteinele, transcobalaminele, apoi transporta vitamina B12 catre toate celulele corpului si catre ficat.
Trebuie retinut că corpul nostru absoarbe doar unul până la trei procente din B12 găsit în alimente. Astfel, aportul alimentar ajută la menținerea nivelului de cobalamină pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, dacă nivelurile de transcobalamină sunt deficitare (de exemplu, din cauza unui defect genetic), vitamina B12 nu poate fi distribuită corespunzător în organism. Poate fi procesat și asimilat eficient doar dacă stomacul, pancreasul și intestinele funcționează fără probleme. Dacă funcția a cel puțin unuia dintre aceste organe este afectată, aceasta poate duce la deficiență de vitamina B12.
Boli care afectează absorbția vitamina B12:
- gastrită, inflamație a mucoasei gastrice
- leziuni ale mucoasei intestinului subțire, cum ar fi boala Crohn
- pancreatită, inflamație a pancreasului
Organismul nostru stochează între două și cinci micrograme de vitamina B12. Jumătate dintre ele se acumulează în ficat - și pot rămâne acolo aproape trei ani.
Ce alimente conțin vitamina B12?
Vitamina B12 se găsește în principal în produsele de origine animală precum carnea, peștele, ouăle și laptele. Algele sunt discutate ca o alternativă vegană la o sursă de cobalamină. Până acum, însă, cercetătorii au găsit o singură formă a vitaminei din așa-numitele alge nori pe care oamenii o pot absorbi. Cu toate acestea, cantitatea de B12 din nori este prea mică și nu orice organism este capabil să absoarbă această formă specială. Prin urmare, veganii trebuie să consume suplimente alimentare sau alimente îmbogățite cu vitamina B12, cum ar fi sucuri, pentru a-și satisface nevoile.
În tabelul de mai jos oferă o prezentare generală a alimentelor care conțin cel mai mult B12. Datele sunt exprimate în micrograme per 100 g de produs alimentar:
Carne și pește | Produse vegetariene | |
Ficat de vită - 91 mcg | Brânză elvețiană - 3,1 mcg | |
Ficat de vițel – 60 mcg | Camembert - 2,6 µg | |
Ficat de porc - 39mcg | Brânză Edam - 1,9mcg | |
Rinichi de vită - 33 mcg | ||
Scrumbie - 9 mcg | Ouă de pui - 1,9 mcg | |
Hering - 8,5 µg | Brânză moale - 0,8 mcg | |
Somon – 4,7 mcg | Lapte gras – 0,4 µg | |
Ton - 4,3 µg | Cremă - 0,4 mcg | |
Miel - 2,7 mcg | Iaurt - 0,4 µg | |
Mușchi de vită - 2,0 mcg | ||
Salam - 1,4 mcg | ||
Șuncă - 0,6 µg | ||
Turcia – 0,5 µg |
Asociația Germană de Nutriție | Institutele Naționale de Sănătate din SUA | |
Copii | 0,5 – 3,5 µg | 0,4 – 1,8 µg |
Adulți / p> | 4,0 mcg (cu vârsta peste 13 ani) | 2,4 mcg (cu vârsta peste 14 ani) |
Femei care alăptează | 2,8 µg | |
Femei însărcinate | 4,5 µg | 2,6 µg |
Poate corpul nostru să-și producă propria vitamina B12?
Unele animale, în special rumegătoarele, pot produc ei înșiși vitamina B12. Numeroase bacterii care trăiesc în stomacul rumegătoarelor produc cobalamină din alimente, care este apoi absorbită în sânge. Acesta este motivul pentru care carnea de vită conține atât de mult B12.
Poate corpul uman să producă vitamina B12? Oamenii de știință încă dezbat acest lucru. Bacteriile intestinale din tractul nostru digestiv pot produce probabil vitamina B12, dar o fac în locul greșit, și anume în colon. Și este absorbit în fluxul sanguin în intestinul subțire. Prin urmare, vitamina produsă nu intră în sânge sau ficat. În schimb, este excretat din organism prin scaun.
Deficitul de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 este o problemă larg răspândită. Studii recente au arătat că aproximativ șase la sută dintre persoanele cu vârsta sub 60 de ani din SUA și Marea Britanie au deficit de cobalamină. Acest procent crește în rândul persoanelor în vârstă.
De foarte multe ori, mulți dintre noi nici măcar nu conștientizăm lipsa cobalaminei. Deficiența de B12 poate să nu se manifeste pentru o lungă perioadă de timp. Deoarece ficatul nostru poate stoca vitamina, poate dura ani până se dezvoltă simptomele deficienței.
Ce sunt cauzele deficienței?
Una dintre principalele cauze ale deficienței este o alimentație nesănătoasă, dezechilibrata. Există, de asemenea, mai multe grupuri de risc:
- vegani și vegetarieni
- vârstnici
- femei însărcinate și care alăptează
- Persoane după o intervenție chirurgicală la stomac
- pacienți cu pancreatită cronică
- Diabetici de tip 2
- persoane care trăiesc într-o stare de stres constant
Dietele vegetariene și vegane și deficiența de vitamina B12
O cauză frecventă a deficienței Vitamina B12 este o dietă vegană sau vegetariană. Vitamina B12 se găsește aproape exclusiv în produsele de origine animală, iar veganii își pot satisface nevoile doar prin suplimente nutritive. Vegetarienii, pe de altă parte, pot folosi brânză, lapte, ouă și brânză de vaci. Cu toate acestea, aceste alimente conțin mult mai puțină vitamina B12 decât carnea și peștele. Prin urmare, chiar și o dietă vegetariană prezintă un risc crescut de deficiență.
Cercetătorii investighează în prezent dacă cererea poate fi satisfăcută de plante. alimente precum ciupercile și algele. Unele alge, de exemplu, conțin vitamina B12, dar studiile au arătat că o fac în forme pe care corpul uman nu le poate absorbi eficient.
Același lucru se poate spune despre ciupercile shiitake, dar cercetările sunt încă în desfășurare.
Deficit de vitamina B12 și vârstă
Vârsta este, de asemenea, un factor de risc. În unele țări, aproape un sfert dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de deficiență de vitamina B12. Acest lucru se datorează parțial faptului că persoanele în vârstă sunt mai predispuse să sufere de boli cronice în timp ce iau diferite medicamente. În plus, stomacul persoanelor în vârstă produce mai puțin acid gastric, care este necesar pentru a elibera vitamina B12 din alimente, astfel încât să poată fi absorbită în fluxul sanguin.
Deficit de vitamina B12 la femeile însărcinate și care alăptează
Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să ofere vitamina B12 nu numai pe tine, ci și pe copilul tău în creștere. Ca urmare, au o nevoie crescută de cobalamină și ar trebui să încerce să evite deficiența de B12 în această perioadă. Vitamina B12 joacă un rol cheie în dezvoltarea fizică și mentală a copiilor nenăscuți și a nou-născuților. În cel mai rău caz, deficiența acută de vitamina B12 în timpul sarcinii poate duce chiar la avort spontan.
Deficitul de B12 cauzat de boli sau intervenții chirurgicale
Persoanele care suferă de pancreatită (inflamația pancreasului) au adesea o lipsă de cobalamină în organism . Le lipsește enzima tripsina, care este necesară pentru absorbția B12.
Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele cu tip 2 diabet zaharat, care iau medicamentul metformin, au adesea deficit de cobalamină. Aparent, metforminul interferează cu absorbția sa.
Absorbția B12 este, de asemenea, semnificativ afectată după intervenția chirurgicală gastrică.
Simptome și consecințe ale deficienței de cobalamină
Simptomele de deficiență sunt variate și adesea nespecifice, ceea ce le face dificil de detectat. Vitamina B12 este implicată în numeroase procese metabolice și energetice din organism. În consecință, deficiența acestuia afectează performanța mentală și fizică și duce la o scădere a energiei. De asemenea, este posibil să aveți următoarele simptome:
- oboseală și epuizare
- dureri de cap și dificultăți de concentrare
- probleme de digestie
- depresie
Chiar dacă niciunul dintre simptomele de mai sus nu este prezent, fiți conștienți de faptul că deficiența prelungită de B12 poate avea consecințe grave asupra sănătății.
- Anemia
Daca organismul nu are suficienta vitamina B12, diviziunea celulara in maduva osoasa este perturbata si numarul de globule rosii scade. Acest lucru poate duce la anemie pernicioasă. Este însoțită de paloare, oboseală, scăderea eficienței și concentrației.
- Lipsa de oxigen
Deficitul de cobalamină afectează și transportul oxigenului. Se știe că B12 promovează producția de fier în sânge, iar fierul, la rândul său, transportă oxigenul în tot organismul. Lipsa oxigenului din organism este asociată cu scăderea eficienței și concentrației, imunodeficiență, epuizare și oboseală.
- Tulburări neurologice
Cobalamina este responsabilă pentru protejarea neuronilor. Dacă nu face față acestei sarcini din cauza unei deficiențe, se formează mai puține fibre nervoase în măduva spinării. Acest lucru poate duce la simptome neurologice de genul acesta:
- nervozitate și iritabilitate
- durere, amorțeală sau furnicături în brațe și picioare
- oboseală
- Depresie
Oamenii de știință încă investighează relația dintre vitamina B12, acid folic și depresie. Teoria generală se bazează pe aminoacidul homocisteină. Dacă nu există suficientă vitamina B12 în organism, aceasta duce la o creștere a cantității de homocisteină. Un exces de acest aminoacid poate deteriora țesutul creierului și poate perturba transmisia semnalului nervos. Acest lucru, la rândul său, duce la schimbări de dispoziție și depresie.
Se fac, de asemenea, o mulțime de cercetări pentru a stabili dacă medicamentele poate, care conține vitamina B12, acid folic și vitamina B6, reduce simptomele depresiei. Rezultatele nu pot fi încă numite 100% confirmate, dar pe baza datelor deja disponibile, unii cercetători recomandă să luați acid folic (800 mcg pe zi) și vitamina B12 (1 mg pe zi) pentru tratamentul depresiei.
- Dementa
Simptomele deficienței severe de vitamina B12 sunt similare cu cele ale altor boli neurologice - de exemplu, o hernie de disc poate prezenta durere și amorțeală. Acesta este un alt motiv pentru care deficitul de vitamina B12 este adesea diagnosticat foarte târziu. În timp, lipsa vitaminei B12 poate crește șansa de apariție a bolii Alzheimer. Legăturile nu au fost încă elucidate definitiv, iar studiile nu au produs până acum rezultate consistente. Cu toate acestea, există indicii că un aport optim de vitamine B și acid folic poate contribui la performanța mentală la bătrânețe.
- Boală cardiovasculară
Deficitul de vitamina B12 poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral și atacul de cord. Acest lucru ne readuce la aminoacidul homocisteină. B12 descompune homocisteina și o transformă în alte substanțe care promovează metabolismul acidului folic. Dacă organismului nostru îi lipsește B12, începe să descompună mai puțină homocisteină. Concentrația de aminoacid crește și, odată cu aceasta, și riscul de ateroscleroză, adică de calcificare și îngustare a vaselor de sânge. Acesta este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare.
- Scăderea vederii poate fi, de asemenea, un semn al deficienței de cobalamină.
- Implicarea vitaminei B12 în producerea de hormoni mesageri poate duce, de asemenea, la tulburări psihologice precum depresia și psihoza.
Moduri de remediere a deficienței de vitamina B12
Dacă considerați că este posibil să aveți deficit de cobalamină în organism, asigurați-vă că vă consultați medicul pentru a minimiza pe cât posibil consecințele unei deficiențe pentru sănătatea dumneavoastră.
Există trei moduri principale de a vă îmbunătăți nivelul de vitamina B12:
- Include în mod intenționat cât mai multe alimente bogate în vitamina B12 în dieta ta.
- Luați suplimente de vitamina B12 sub formă de tablete, capsule sau picături.
- Faceți un curs de injecții cu doze mari de vitamina B.
Medicamente cu cobalamină pe site-ul nostru web
Vitamina B12, Vitamina B12, Solgar, 500 mcg, 100 comprimate https://biotus .ua/ vitamin-v12-vitamin-b12-solgar-500-mkg-100-tab.html | Vitamina B12 (cobalamina) - 500 mcg, calciu (fosfat) -130 mg | |
Conţinut
Negarea răspunderiiAcest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor. Ți-a plăcut această postare? Comentarii la articole Nicio recenzie Adaugă recenzia ta Mai interesantAboneaza-te la Newsletter |