Vitamina D și sport

Vitamina D și sport

Vitaminele D includ:

- vitamina D2 - ergocalciferol; izolat din drojdie; provitamina sa este ergosterol;

-vitamina D3 - colecalciferol; izolat de la animale, provitamina sa - 7dehidrocolesterol;

-vitamina D4-22, 23 - dihidro-ergocalciferol;

-vitamina D5-24 - etilcolecalciferol (sitocalciferol) izolat din uleiuri de grâu;

vitaminele D6 -22 - dehidroatilciferol (stigma — calciferol).

Astăzi, vitamina D se numește două vitamine - D2 și D3 - stabile la temperaturi ridicate. Aceste vitamine sunt solubile în grăsimi, adică. solubil în grăsimi și insolubil în apă. Soluții apoase ale vitaminei există deja astăzi.

Vitamina D2 este disponibilă în cantități limitate din surse vegetale și din unele suplimente și suplimente, în timp ce vitamina D3 provine din dietă sub formă de uleiuri de pește și produse lactate. Totuși, principala sursă de vitamina D3, reprezentând 90% din aportul total, este reacția de fotosinteză a pielii, cu condiția ca o persoană să aibă suficientă expunere la soare.

Folosirea vitaminei D

Mrește regenerarea mușchilor scheletici în caz de deteriorare

Crește capacitatea de tensiune tetanică

Slăbește apoptoza celulară și promovează creșterea matricei proteice celulare și recuperarea sa rapidă


Ajută la reducerea scăderii puterii de vârf.

Mrește puterea și puterea mușchilor scheletici

Mrește masa musculară contracție

Suplimentarea cu vitamina D îmbunătățește ratele de recuperare a mușchilor scheletici, cum ar fi forța izometrică de vârf.

Într-un studiu al lui T. Barker și colab. (2013), suplimentarea cu vitamina D la 4.000 UI/zi timp de 35 de zile la adulții sănătoși cu activitate fizică moderată atenuează răspunsul inflamator (evaluat prin biomarkeri ai inflamației - ALT și AST) ca răspuns la un test de efort combinat complex.

Studiile din 2014 au arătat că sportivii de canotaj care foloseau 6000 UI/zi de vitamina D3 (cu niveluri suficiente ale vitaminei în sânge) au avut rezultate excelente, cu 12 %, consumul maxim de oxigen și conținutul de 25(OH)D au crescut cu 400%.

Și la jucătorii de fotbal ⚽ s-a găsit o relație pozitivă între conținutul de vitamina D și pregătirea fizică în timpul efortului fizic. Și, de asemenea, utilizarea vitaminei D a crescut viteza de sprint și de sărituri verticale.

La oamenii sănătoși, cu o creștere a vitaminei D, concentrația de oxigen din sânge crește, ceea ce înseamnă că munca creierul și toate celulele corpului se îmbunătățesc.

Pentru femeile implicate în sport, cu cât conținutul de vitamina D este mai mare, cu atât este mai mare creșterea consumului maxim de oxigen și scăderea masei de grăsime

Aceasta înseamnă că sportivii și femeile cu exces de masă grasă au nevoie de doze mai mari de vitamina D!

Autoritate Medic de familie, Nutriționist.

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.