Facebook Pixel

Vitamina D: Ghidul suprem pentru vitamina soarelui

Vitamina D: Ghidul suprem pentru vitamina soarelui

Este vitamina D o vitamina sau un hormon?

Vitamina D, identificată pentru prima dată ca o vitamină la începutul anului al XX-lea, acum recunoscut ca un prohormon. În mare parte din cauza accidentului istoric din perioada 1920-1940, a început să fie clasificat tocmai ca o vitamină, și nu ca un hormon steroid. Definiția formală a unei vitamine este o moleculă organică (sau un set aferent de molecule) care este un oligoelement esențial care intră în organism cu alimente în cantități mici și este necesar pentru funcționarea normală a proceselor fiziologice. Accentul se pune aici pe „cantități mici” și „din alimente”. 

Aceasta înseamnă că organismul nu este capabil să sintetizează această vitamină. Cu toate acestea, expunerea la ultraviolete la 7-dehidrocolesterolul prezent în piele duce la producerea fotochimică a vitaminei D3. Astfel, vitamina D3 devine o adevărată vitamină doar atunci când animalul sau persoana nu are acces regulat la lumina soarelui sau la radiațiile ultraviolete. În condiții fiziologice normale, toate mamiferele, inclusiv oamenii, pot, prin iradierea ultravioletă a 7-dehidrocolesterolului prezent în piele, să producă suficientă vitamina D3 pentru a-și satisface nevoile nutriționale. 

Rol vitamina D3 , ca ingredient alimentar esențial, împreună cu importanța sa ca hormon steroidian, a câștigat o mare importanță în domeniul sănătății în ultimele 3-4 decenii. Cu toate acestea, după cum arată statisticile, nu toată lumea este suficient de conștientă de importanța sa pentru sănătatea noastră. În 2006, a avut loc un seminar despre utilizarea vitaminei D, iar oamenii de știință și experții în nutriție au făcut o declarație de consens că „Aproximativ jumătate dintre persoanele în vârstă din America de Nord și două treimi din restul lumii nu primesc suficientă vitamina D pentru a menține densitatea osoasă sănătoasă, pentru a reduce riscul de fracturi și pentru a îmbunătăți atașarea dinților la maxilarul. Această deficiență de vitamina D reduce, de asemenea, forța musculară, crește riscul de cădere și chiar este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal și alte cancere majore.

Descoperirea vitaminei D. Istoric. revizuire 

Descoperirea vitaminei D. Revizuire istorică

b>

Prima descriere științifică a deficiența de vitamina D (adică rahitismul) a fost făcută în secolul al XVII-lea.Se pare că o persoană din cele mai vechi timpuri știa despre substanța pe care o avem acum. cunoscut ca vitamina D. Prima descriere științifică a deficienței de vitamina D (adică a rahitismului) a fost făcută în secolul al XVII-lea. Cu toate acestea, principala descoperire a venit la începutul secolului al XX-lea, când dezvoltarea nutriției ca știință experimentală a făcut posibilă identificarea cauzelor care provoacă rahitismul. 

În anii 1919-1920, savantul britanic Edward Mellanby, lucrând cu câini crescuți exclusiv în interior (fără lumina soarelui sau lumina ultravioletă), a dezvoltat o dietă care i-a permis să stabilească că cancerele osoase la animale erau cauzate printr-o deficienţă a unui anumit oligoelement din alimentaţie. În 1921, el scria: „Acțiunea grăsimilor în rahitism se datorează vitaminei sau factorului nutrițional suplimentar pe care îl conțin, probabil identic cu vitamina liposolubilă”. În plus, a descoperit că uleiul de ficat de cod este un excelent agent anti-rahitic. 

În 1923, oamenii de știință Harry Goldblatt și Katherine Marjorie Soames a descoperit că 7-dehidrocolesterolul din pielea umană a fost transformat într-o substanță solubilă în grăsimi sub influența luminii solare.

Chimiști. Alfred Hess și Mildred Weinstock au confirmat relația dintre radiațiile ultraviolete și producția de vitamina D. Au efectuat experimente care au implicat șobolani cu rahitism. Animalele experimentale au fost hrănite cu bucăți de piele expuse la radiații ultraviolete. După aceea, au început să producă suficientă vitamină solubilă în grăsimi. Acest lucru a permis oamenilor de știință să sugereze că această vitamină poate fi obținută nu numai din alimente.

Premiul Nobel în Chimie pentru vitamina D

Principalele caracteristici ale vitaminei D au fost testate și descrise în 1928 într-un laborator chimic german sub îndrumarea celebrului chimist Adolf Windaus. O contribuție uriașă la definirea structurii și proprietăților vitaminei D a fost adusă de doi oameni de știință germani. În paralel, Heinrich Wieland din Munchen și Adolf Windaus din Göttingen au lucrat la acest lucru.  

Până în 1927, se lucrează la structura și chimia sterolilor și vitaminei D a adus rezultate atât de strălucitoare încât contribuția lui Wieland și Windaus a fost recunoscută la cel mai înalt nivel. 

În 1927, Wieland a primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru munca sa asupra acizilor biliari, iar în 1928 același premiu i-a fost acordat lui Windaus pentru cercetările sale privind compoziția sterolilor și relația acestora cu alte substanțe naturale.

Importanța vitaminei D pentru organismul nostru

Vitamina D este un nutrient vital pentru sănătatea noastră.  p>

Funcțiile sale principale sunt: 

 • ajută organismul să absoarbă calciul
 • participă la funcționarea sistemului nervos și anume la transmiterea mesajelor către și dinspre creier 
 • joacă un rol important în performanța musculară 
 • sprijină sistemul imunitar 
 • participarea la activitatea glandelor paratiroide, care sunt implicate în reglarea echilibrului de calciu în sânge, prin comunicarea cu rinichii, intestinele și scheletul. Atunci când dieta conține cantități suficiente de calciu și suficientă vitamina D activă, calciul din dietă este absorbit și utilizat în întregul organism. Dacă aportul de calciu este insuficient sau nivelul de vitamina D este scăzut, glandele paratiroide vor „împrumuta” calciu din schelet pentru a menține nivelul de calciu din sânge la nivelul corespunzător.

 • p>

  Tipuri de vitamina D și cum este metabolizată

  Factorii care afectează capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D sunt latitudinea geografică, anotimpul, ora zilei, prezența norilor și /sau smog, conținut de melanină în piele, aplicarea protecției solare.

  Există două tipuri principale de vitamina D :

  1. Vitamina D2 (ergocalciferol) - sintetizată de plante și nu produsă de corpul uman 
  2. Vitamina D3 (colecalciferol) - este produsă în cantități mari în piele atunci când este expusă la lumina soarelui. De asemenea, poate fi ingerat din surse animale 

  Cele două forme sunt în general echivalente și ambele cresc efectiv nivelul de vitamina D în corpul uman. Cu toate acestea, vitamina D2 este mai puțin eficientă la doze mai mari.

  Factori care afectează capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D:

  span>

  • latitudine geografică 
  • sezon
  • ora din zi
  • prezența norilor și/sau smog
  • conținutul de melanină în piele
  • aplicarea protecției solare

  Poate obținem suficientă vitamina D numai de la soare?

  Unii oameni pot obține suficientă vitamina D doar din lumina soarelui. Depinde de culoarea pielii, de ora din zi, de locația geografică.Unii oameni vor putea obține suficientă vitamina D doar din lumina soarelui. Depinde de culoarea pielii, de ora din zi, de locația geografică. 

  Oamenii care trăiesc mai aproape de ecuator primesc mai multă lumină solară. În emisfera nordică, din noiembrie până în februarie, oamenii au deficit de vitamina D obținută din lumina soarelui. 

  Cantitatea de melanină, conținute de pielea umană afectează și cantitatea de vitamina D produsă. Mai puțină melanină duce la o piele mai deschisă, care este practic neprotejată de razele UV dăunătoare. Persoanele cu mai multă melanină în piele au o protecție solară mai bună, dar produc mai mult timp pentru a produce vitamina D. Originile sunt mai susceptibile de a avea deficit de vitamina D.

  Unii oameni nu pot absorbi suficientă vitamina D din lumina soarelui din cauza anumitor factori stilul de viață. De exemplu, 

  • oamenii care lucrează noaptea stau acasă ziua
  • oameni care își acoperă întotdeauna cu grijă tot corpul cu îmbrăcăminte
  • Purtătorii zilnici cu SPF ridicat

  Nu uitați că organismul nostru poate produce doar o anumită cantitate de vitamina D la un moment dat.  Prin urmare, absorbția razelor ultraviolete peste norma poate provoca arsuri ale pielii, îmbătrânire prematură și crește riscul de cancer de piele. 

  Alte  surse de vitamina D

  Brânză tare, în special cheddar, conține aproximativ 6 UI de vitamina D3 la 30 de grame.

  Deși alimentația nu este principala sursă de vitamina D, putem găsi unele în următoarele alimente:

  • lapte fortificat, pâine și cereale (vezi informațiile pachetului) 
  • ouă, în special gălbenușuri 
  • brânză tare, în special cheddar 
  • iaurt 
  • sardine
  • somon 

  Conținutul de vitamina D în diverse alimente

  Produse

  Conținutul de vitamina D la nivel internațional IU

  Ulei de ficat de cod, 1 lingura 

  1360

  Somon, 85g fiert

  447

  Conserve de ton, 85g

  154

  Suc de portocale fortificat, 1 cană

  137

  Lapte fortificat, 1 cană

  115-124

  Iaurt, fortificat cu 20% vitamina D din cantitatea zilnică recomandată, 170 g

  80

  Conserve de sardine, 2 buc

  46

  Ficat de vită, 85g gătit

  42

  Galbenus de ou, 1 mare

  41

  Făină de ovăz, fortificată cu 10% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina D, 1 cană 

  40

  Brânză elvețiană, 30 r

  6

  p>

  Doza zilnică recomandată 

  Nu este ușor să determinați o singură doză zilnică de aport de vitamina D, deoarece aceasta depinde direct de timpul de expunere la sun. Nu este ușor să determinați o singură doză zilnică de vitamina D, deoarece depinde direct de timpul petrecut la soare. Acesta variază de la persoană la persoană și depinde de mulți dintre factorii menționați mai sus. 

  Din acest motiv, recomandările se bazează pe dozele recomandate cu condiția ca o persoană să primească o cantitate minimă de soare. Aportul dietetic recomandat în unități internaționale. 

  De exemplu, Consiliul pentru Alimentație și Nutriție de la Institutul de Medicină din SUAset doza zilnică recomandată de vitamina D, care este doza zilnică suficientă pentru a menține oasele sănătoase și metabolismul normal al calciului la persoanele sănătoase. În tabelul de mai jos, dozele sunt date atât în unități internaționale (UI), cât și în micrograme (mcg). Activitatea biologică a 40 UI este egală cu 1 mcg

  Vârsta

  Bărbați

  Femei

  0-12 luni

  400 UI (10 µg)

  400 UI (10 µg)

  1-13 ani

  600 UI (15 µg)

  600 UI (15 µg)

  14-18 ani

  600 UI (15 mcg)

  600 UI (15 µg)

  19-50 de ani

  600 UI (15 µg)

  600 UI (15 µg)

  51-70 de ani 

  600 UI (15 µg)

  600 UI (15 µg)

  ˃70 de ani

  800 UI (20 µg)

  800 UI (20 µg)

  Nu uitați că, deși vitamina D3 este un produs OTC, este hormonal și trebuie utilizat numai sub îndrumarea profesională a unui medic. Un simplu test de sânge vă poate determina nivelul de vitamina D și dacă aveți nevoie de mai multă vitamina D.

  Cine are nevoie în special de suplimente de vitamina D?

  b>

  Oricine petrece foarte puțin timp în aer liber în timpul verii are nevoie de suplimente de vitamina D, inclusiv liber profesioniști, lucrători în magazine, angajați de birou , lucrători în depozit, lucrători în ture de noapte.

  • babii 
  • copii și adolescenți care petrec puțin timp departe de casă
  • femei însărcinate și care alăptează
  • persoane peste 65 
  • Persoane cu tonuri de piele mai închise, de origine asiatică, africană, afro-caraibiană și Orientul Mijlociu 
  • oricine petrec foarte puțin timp afară în timpul verii, inclusiv liber profesioniști, lucrători în magazine, angajați de birou, lucrători în depozit, oameni care lucrează în tura de noapte 
  • oricine trăiește într-un mediu poluat

  Cercetări medicale privind utilizarea vitaminei D pentru boli specifice

  Studiile arată că oamenii care primesc suficientă vitamina D și calciu pot încetini pierderea osoasă, pot preveni osteoporoza și pot reduce fracturile osoase.

  1. Rac. Cercetările arată că vitamina D, în special în combinație cu calciu poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. 
  2. Sănătate cognitivă. Pe scară largă dovedit rolul vitaminei D în sănătatea cognitivă. Într-un studiu mic asupra adulților cu vârsta de 60 de ani și peste care urmează un tratament pentru demență, cercetătorii au descoperit că administrarea unui supliment de vitamina D a ajutat la îmbunătățirea funcției cognitive. 
  3. Boli ereditare. Aditivi cu vitamina D poate fi utilizată pentru a trata tulburările ereditare care rezultă din incapacitatea de a absorbi sau procesa vitamina D, cum ar fi hipofosfatemia familială. 
  4. Scleroza multiplă. Cercetările arată că utilizarea pe termen lung a vitaminei D reduce riscul de scleroză multiplă. 
  5. Osteomalacia. Suplimentele de vitamina D sunt folosite pentru a trata adulții cu deficiență severă de vitamina D, care are ca rezultat pierderea mineralelor osoase, dureri osoase, slăbiciune musculară și înmuiere a oaselor (osteomalacie). 
  6. Osteoporoză. Cercetările arată că persoanele care primesc suficientă vitamina D și calciu pot încetini pierderea osoasă, pot preveni osteoporoza și pot reduce fracturile osoase. 
  7. Psoriazis. Aplicare Vitamina D sau un preparat topic care conține calcipotrienă/calcipotreol (un derivat sintetic al calcitriolului, o formă de vitamina D), poate trata psoriazisul. 
  8. Rahitism. Această tulburare rară se dezvoltă la copiii cu deficit de vitamina D. Suplimentarea cu vitamina D poate preveni și trata problema.

  Definiția medicală a vitaminei. Deficiență D D

  În prezent, nu există un singur nivel definit de deficit de vitamina D.Oamenii de știință folosesc nanograme pe mililitru (ng/ml) pentru a măsura nivelul de vitamina D din sânge. 

  În prezent, nu există un singur nivel definit al deficienței de vitamina D. Unii experți clasifică deficiența ca având mai puțin de 12 ng/mL de vitamina D în sânge și susțin că nivelurile sub 20 ng/mL sunt prea scăzute pentru a susține sănătatea oaselor.  p>

  Cu toate acestea, alți experți consideră că nivelul ar trebui să fie mai mare și sunt deja deficitare încă de la 30 ng/ml.

  Simptome ale deficienței de vitamina D

  • Rahitism. Aceasta este o afecțiune în care oasele devin moi, ceea ce le poate determina deformarea. 
  • Dureri osoase și musculare, slăbiciune musculară, crampe musculare. 
  • Osteoporoză. Acest lucru duce la oase fragile și fracturi frecvente. 
  • Schimbarea dispoziției
  • Depresie
  • Oboseală persistentă

  Ce poate provoca o deficiență de vitamina D?  ;

  Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi: 

  • fibroza chistica
  • Boala Crohn și boala celiacă : aceste boli împiedică intestinele să absoarbă suficientă vitamina D prin suplimentare. 
  • operație de slăbire care reduce dimensiunea stomacului și/sau ocoliți o parte a intestinului subțire, fac foarte dificilă obținerea suficientă a anumitor nutrienți, vitamine și minerale. Astfel de pacienți ar trebui să fie sub supraveghere medicală strictă și să ia vitamina D și alte suplimente pe tot parcursul vieții. 
  • obezitate: indicele de masă corporală mai mult de 30 este asociat cu niveluri mai mici de vitamina D
  • sboli ale rinichilor și ficatului: aceste boli reduc cantitatea de enzimă necesară pentru a transforma vitamina D într-o formă utilizabilă în organism. Lipsa acestei enzime duce la un nivel insuficient de vitamina D activă în organism.

  Alți factori care duc la deficiența de vitamina D

  Vârsta: Capacitatea pielii de a produce vitamina D scade cu vârsta. 

  Mobilitate: persoanele care sunt în mod constant acasă sau ies rar afară (de exemplu, persoanele din azilurile de bătrâni și alte instituții închise) nu pot folosi expunerea la soare ca sursă de vitamina D. 

  Culoarea pielii: Pielea închisă la culoare produce mai puțină vitamina D decât cea deschisă piele.  

  Alăptarea: laptele matern uman conține doar coli neglijabile Calitatea vitaminei D. Prin urmare, pentru sugarii care sunt alăptați exclusiv, există riscul de a nu obține cantitatea necesară de vitamina D. 

  Este posibil să se supradozeze pe vitamina D?

  Vitamina D, ca orice alt medicament, în cantităţi care depăşesc limite rezonabile, poate dăuna organismului. Este logic să presupunem că o supradoză nu poate apărea din expunerea prelungită la soare. Acest lucru este posibil numai atunci când luați suplimente de vitamina D. Acest lucru se întâmplă destul de rar, de exemplu, în cazurile în care o persoană ia prea multă vitamină pentru o perioadă lungă de timp (un an sau mai mult). 

  Simptome ale excesului de vitamina D în sânge: 

  • vomit 
  • greață 
  • pierderea poftei de mâncare 
  • constipație 
  • scădere în greutate 
  • slab 
  • leziune renală 

  Luarea prea multă vitamina D poate crește nivelul de calciu din sânge. Acest lucru poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi confuzie și probleme cardiace. 

  De asemenea, unele medicamente pot interacționa cu suplimentele de vitamina D, care pot reduce semnificativ eficacitatea acestora. 

  Posibilele interacțiuni ale vitaminei D cu alte medicamente

  Aluminiu. Aportul pe termen lung de vitamina D și lianți de fosfat care conțin aluminiu poate cauza niveluri ridicate dăunătoare de aluminiu la persoanele cu insuficiență renală. 

  Anticonvulsivante. Anticonvulsivantele fenobarbital și fenitoina măresc descompunerea vitaminei D și scad absorbția de calciu. 

  Atorvastatin (Lipitor). Aportul de vitamina D poate afecta absorbția statinelor. 

  Calcipotriene (Dovonex). Nu luați vitamina D cu acest medicament pentru psoriazis. Combinația poate crește riscul de prea mult calciu în sânge (hipercalcemie). 

  Colestiramină (Prevalite ). Luarea acestui medicament pentru pierderea în greutate poate reduce absorbția vitaminei D. 

  Sustraturile citocromului P450 3A4 (CYP3A4 ). Utilizați vitamina D cu prudență dacă luați medicamente cu aceste enzime. 

  Digoxină (Lanoxin ). Evitați să luați doze mari de vitamina D cu acest medicament pentru inimă. Dozele mari de vitamina D pot provoca hipercalcemie, care poate crește riscul de probleme cardiace fatale cu digoxină. 

  Diltiazem (Kardizem , Tiatsak). Evitați să luați doze mari de vitamina D cu acest medicament pentru tensiunea arterială. Dozele mari de vitamina D pot provoca hipercalcemie, care va reduce semnificativ eficacitatea medicamentului. 

  Orlistat ( Xenical, Alli). Luarea acestui medicament pentru pierderea în greutate poate reduce absorbția vitaminei D. 

  Diuretice tiazidice. Aceste medicamente pot reduce excreția urinară de calciu. Acest lucru poate duce la hipercalcemie dacă luați vitamina D. 

  Steroizi . Utilizarea medicamentelor cu steroizi precum prednisonul poate scădea absorbția calciului și poate afecta producția de vitamina D. 

  Laxative stimulatoare. Utilizarea pe termen lung a dozelor mari de laxative stimulatoare poate reduce absorbția vitaminei D și a calciului. 

  Verapamil (Verelan, Kalan). Evitați să luați doze mari de vitamina D cu acest medicament pentru tensiunea arterială. Dozele mari de vitamina D pot provoca hipercalcemie, care po

  Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

  Я всегда очень осторожно отношусь к приему новых препаратов. На что вы посоветуете обратить внимание в первую очередь перед тем как начать принимать витамин Д?

  В первую очередь обсудите прием препарата с врачом. Необходимость его приема и дозировка сугубо индивидуальны и зависят от многих факторов. 

  Не следует использовать холекальциферол, если у вас когда-либо была аллергическая реакция на витамин D или если у вас есть: 

  • высокий уровень витамина D в организме (гипервитаминоз D); 
  • высокий уровень кальция в крови (гиперкальциемия); 
  • любое состояние, которое затрудняет усвоение питательных веществ из пищи (мальабсорбция). 

  Расскажите своему врачу, если вы когда-либо имели: 

  • сердечное заболевание; 
  • болезнь почек; 
  • электролитный дисбаланс. 

  Некоторые формы холекальциферола могут содержать такие ингредиенты как арахисовое или соевое масло, сахар, аспартам (фенилаланин), некоторые пищевые красители. Все они могут быть сильными аллергенами.

  Проконсультируйтесь с врачом перед использованием холекальциферола, если у вас аллергия, диабет или фенилкетонурия. 

  Высокая доза витамина D может нанести вред плоду или грудному ребенку. Спросите врача перед началом приема препарата, если вы беременны или кормите грудью. Ваши потребности в дозировке могут отличаться во время беременности или во время кормления. 

  Ни в коем случае не давайте холекальциферол ребенку без медицинской консультации. Доза для ребенка будет зависеть от множества факторов, от его возраста, веса, диеты.

  Как лучше принимать витамин Д – до еды или после еды?

  В отличие от других жирорастворимых витаминов, A, E и K, витамин Д хорошо усваивается без пищи, поэтому его можно принимать в любое время. «Принимайте его на полный желудок, принимайте на пустой желудок. Принимайте его один раз в день, принимайте его два раза в день. Принимайте его с жиром, принимайте без жира. Ничего из этого не имеет значения», - сказал однажды Джон Каннелл, известный специалист по продвижению витамина Д, глава Совета по витамину D (США).

  Я переживаю, что если начну принимать препарат витамина Д плюс витамин из еды и от солнца, не приведет ли это к передозировке?

  До сих специалисты ведут дискуссии по поводу ежедневной дозировки витамина Д. И хотя многие сходятся во мнении насчет 800 МЕ ежедневно для взрослого, существуют мнения о необходимости приема дозы в 2000 МЕ и выше. 

  Например, Министерство здравоохранения Канады утверждает, что 2000 МЕ в день — это верхняя граница нормы, хотя эксперты, выступающие за широкое использование питательных веществ, считают, что дозы даже выше 2000 МЕ будут полезными. 

  Сьюзан Уайтинг, канадский профессор-нутрициолог в одном интервью как раз отвечает на ваш вопрос: «Некоторые люди беспокоятся о том, что могут получить слишком много витамина Д, принимая таблетки по 1000 МЕ в день, плюс питательные вещества, содержащиеся в молоке и некоторых других продуктах. Вы можете принимать поливитамины, пить молоко, есть лосося, и вы, вероятно, не получите более 2000 МЕ».

Conţinut
 • Este vitamina D o vitamina sau un hormon?
 • Descoperirea vitaminei D. Istoric. revizuire Descoperirea vitaminei D. Revizuire istorică b>
 • Premiul Nobel în Chimie pentru vitamina D
 • Tipuri de vitamina D și cum este metabolizată
 • Poate obținem suficientă vitamina D numai de la soare?
 • Alte surse de vitamina D
 • Doza zilnică recomandată
 • Cine are nevoie în special de suplimente de vitamina D? b>
 • Cercetări medicale privind utilizarea vitaminei D pentru boli specifice
 • Definiția medicală a vitaminei. Deficiență D D
 • Ce poate provoca o deficiență de vitamina D?  ;
 • Alți factori care duc la deficiența de vitamina D
 • Este posibil să se supradozeze pe vitamina D?
 • Posibilele interacțiuni ale vitaminei D cu alte medicamente
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.