Facebook Pixel

Vitamina B3 sau niacina. Tot ce trebuie să știți despre beneficiile și caracteristicile aplicației

Vitamina B3 sau niacina. Tot ce trebuie să știți despre beneficiile și caracteristicile aplicației

Ca toate vitaminele B, vitamina B3 ajută organismul să transforme alimentele (carbohidrații) în combustibil (glucoză) pe care organismul îl folosește pentru energie. De asemenea, ajută organismul să proceseze grăsimile și proteinele. Vitamina B3 este implicată activ în funcționarea ficatului, afectează sănătatea pielii, părului și vederii, precum și funcționarea sistemului nervos. Niacina ajută, de asemenea, organismul să producă hormoni în glandele suprarenale. Ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și reduce intensitatea proceselor inflamatorii.

Istoria și caracteristicile chimice ale vitaminei B3

Vitamina B3 este una dintre cele 8 vitamine B. Ea are un rol activ în metabolismul organismului, adică în fiecare proces biochimic care are loc. Vitamina B3 este un precursor al nicotinamidei adenin dinucleotide (NAD), o coenzimă esențială din corpul nostru, care scade odată cu vârsta.

Termenul „niacina” se găsește pe multe pachete cu alimente. Acest lucru se datorează faptului că vitamina B3 este atât de importantă încât este folosită pentru a fortifica orezul și făina la nivel internațional. 

Niacina numită inițial acid nicotinic pentru că a fost descoperit pentru prima dată în 1873, când chimistul Hugo Weidel investiga nicotina, ingredientul principal din tutun și țigări. În 1942, când a început fortificarea făinii cu acid nicotinic, în presa americană a apărut un articol cu titlul „Tutun în pâinea ta”. Ca răspuns, Consiliul de Nutriție al Asociației Medicale Americane a aprobat noul nume. S-a decis alegerea unui nume care să separe acidul nicotinic de nicotină pentru a evita percepția că alimentele bogate în niacină conțin nicotină sau că țigările conțin vitamine. Noul nume „niacin” a fost format din combinația de părți ale cuvintelor englezești „nicotinic acid + vitamin” - nicotinic acid + vitamin.

Principalele tipuri de vitamina B3

   <listyle='font-weight: 400;'="" aria-level="1">

nicotinamidă (niacinamidă)

 • niacină (acid nicotinic)
 • nicotinamid riboside
 • </listyle='font-weight:>

Din punct de vedere istoric, termenul „niacină” însemna toate formele de vitamina B3, dar atunci oamenii de știință cunoșteau doar două dintre formele acesteia - acidul nicotinic și nicotinamida. Mai târziu, nictoninamida ribozina (NR) a intrat și ea sub umbrela niacinei, deși diferă de niacină prin structura sa chimică. 

Pe măsură ce studiezi HP, acesta dobândește din ce în ce mai multe caracteristici și funcții proprii și este probabil ca în timp diferențierea să devină mai clară și să fie evidențiată. 

Fiecare tip de vitamina B3 își urmează propriul drum către NAD. Toate cele trei forme menționate sunt cunoscute ca precursori NAD, ceea ce înseamnă că devin NAD din forma lor brută inițială. Din punct de vedere tehnic, există și alte tipuri de B3 (de exemplu, hexanicotinatul de inozitol), unele dintre ele încă în curs de descoperire sau clasificare și unele sunt menționate variat la nivel internațional, dar cele trei menționate mai sus sunt cele mai recunoscute.

Deficit de vitamina B3

Puteți satisface nevoia de vitamina B3 din alimente numai dacă dieta ta este atent echilibrată

Vitamina B3 solubilă în apă și asta înseamnă că organismul nu îl depozitează și nu îl poate stoca pentru utilizare ulterioară. Când luați doze în exces de niacină, organismul va scăpa de excesul prin urină.

Cu condiția ca dieta dumneavoastră să fie atent echilibrată , puteți satisface nevoia de vitamina B3 din alimente. În lumea modernă, o deficiență gravă de vitamina B3 nu este atât de comună. Cu toate acestea, persoanele cu dependență de alcool sunt deosebit de susceptibile la aceasta. 

Simptome ușoare ale deficienței B3: 

dispepsie 

 • Oboseală persistentă 
 • stomatită 
 • vomit 
 • circulația sanguină afectată
 • depresie 
 • Arderea gurii 
 • limba roșu aprins umflată
 • </listyle='font-weight:>

Deficitul sever poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de pelagra. Pelagra se caracterizează prin crăpare, descuamarea pielii, demență și diaree. Boala este de obicei tratată cu o dietă alimentară echilibrată și suplimente de niacină. 

Zece beneficii importante ale vitaminei B3 și de ce este important să obțineți suficient

Reglarea digestiei

  ;Vitamina B3 ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv uman

Vitamina B3 contribuie la funcționarea normală a sistemului digestiv uman, care la rândul său contribuie la un apetit sănătos și la o stare bună a pielii. Această vitamină este importantă pentru multe funcții ale tractului digestiv, cum ar fi descompunerea grăsimilor, carbohidraților și alcoolului. 

Vitamina B3 și sănătate mintală 

Suplimentele cu vitamina B3 sau niacină sunt adesea folosite pentru a trata majoritatea tulburărilor, cum ar fi anxietatea

Suplimentele cu vitamina B3 sau niacina sunt adesea folosite pentru a trata tulburări precum anxietatea, depresia și tulburarea bipolară. Numeroase studii arată că persoanele cu depresie tind să aibă deficit de vitamina B. În plus, cantități insuficiente de neurotransmițător serotonină pot fi, de asemenea, o cauză a depresiei. Aminoacidul triptofan, care este produs de vitamina B3, este implicat în producerea serotoninei.

Influență asupra nivelului de colesterol 
Îmbunătățirea pielii span> 

Vitamina B3 ajută la protejarea pielii de daunele solare

Vitamina B3 este de mare ajutor 

 • Pentru pielea sensibilă predispusă la roșeață
 • pentru pielea îmbătrânită
 • pentru piele predispusă la acnee
 • Pentru piele pigmentată
 • pentru a elimina efectele expunerii la soare asupra pielii
 • pentru vindecarea diferitelor leziuni ale pielii

Vitamina B3 sub formă de nicotinamidă se găsește în multe produse de îngrijire a pielii. S-a observat că acțiunea nicotinamidei în produse cosmetice este mult îmbunătățită atunci când este combinată cu alte ingrediente active. 

„În ceea ce privește pigmentare, nicotinamida este cel mai bine combinată cu ingrediente precum hidrochinona, acidul kojic, arbutina și soia, care pot acționa sinergic asupra „calei pigmentare” pentru a ajuta cel mai bine la eliminarea petelor maronii de vârstă” - spune chirurg dermatolog Jennifer Herrmann. (link https://www.byrdie.com/vitamin-b3-benefits)
Vitamina B3 și boli cardiovasculare 

Niacina dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația sângelui.

Deoarece vitamina B3 ajută la controlul nivelului de colesterol din organism, are un impact direct asupra reducerii riscului de boli de inimă. Niacina reduce, de asemenea, intensitatea stresului oxidativ și a inflamației. Acestea afectează negativ funcționarea inimii, deoarece tind să înrăutățească starea arterelor (formarea plăcilor și întărirea pereților) și împiedică fluxul sanguin. Și niacina dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația.

Într-un studiu, bărbații cu boli de inimă preexistente au încetinit progresia aterosclerozei prin luând niacină împreună cu colestipol. De asemenea, au suferit mai puține atacuri de cord și decese. Într-un alt studiu, persoanele cu boli de inimă și colesterol ridicat care au luat niacină împreună cu simvastatină (Zocor) au avut un risc mai scăzut de a avea un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral. Riscul lor de deces a fost, de asemenea, mai mic. Într-un alt studiu, bărbații care au luat doar niacină și-au redus riscul de a face un alt atac de cord.
Vitamina B3 pentru diabetici

Niacina ajută în tratamentul diabetului zaharat

Pentru diabet 1, sistemul imunitar uman atacă din greșeală celulele pancreasului care produc insulină, distrugându-le în cele din urmă. Niacinamida poate ajuta la protejarea acestor celule pentru o vreme. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii definitive despre eficacitate.

Efectul niacinei asupra diabetului de tip 2 este mai complex. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au adesea niveluri ridicate de grăsimi și colesterol în sânge. Niacina, adesea împreună cu alte medicamente, poate scădea aceste niveluri. Cu toate acestea, niacina poate crește și nivelul zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de periculos pentru persoanele cu diabet. Din acest motiv, dacă aveți diabet, trebuie să luați niacină numai sub îndrumarea medicului dumneavoastră și trebuie să vă monitorizați cu atenție nivelul zahărului din sânge.
>

Osteoartrita și niacină

Vitamina B3 sau niacina ajută la reducerea simptomelor de osteoartrita

Un studiu preliminar a constatat că niacinamida poate îmbunătăți simptomele artritei, inclusiv creșterea mobilității articulațiilor și reducerea cantității de substanțe nesteroidiene. medicamente antiinflamatoare necesare. Cu toate acestea, aceste date nu sunt concludente și sunt necesare mai multe cercetări.

Niacina și Alzheimer

Studiile asupra populației arată că persoanele care au niveluri mai mari de niacină în dieta lor au un risc mai mic de a face boala Alzheimer. Cu toate acestea, aceste studii nu au evaluat efectul unor doze specifice de niacină. 

Efectul vitaminei B3 asupra dezvoltării cataractei

Un studiu științific amplu bazat pe populație a constatat că persoanele cu niveluri mai mari de niacină în dieta lor zilnică au un risc mai scăzut de a dezvolta cataractă.

Vitamina B3 și alte condiții

Este prea devreme să vorbim despre utilizarea 100% eficientă a niacinei în tratamentul acestor afecțiuni, cu toate acestea, cercetătorii studiază acum serios efectul vitaminei B3 asupra:

 • Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție
 • migrenă 
 • amețeli 
 • depresie 
 • raul de mare 
 • dependență de alcool

Surse de hrană vitamina B3

Ce mai bune surse naturale vitamina B3

 • sfeclă roșie
 • drojdie de bere 
 • ficat și rinichi de vită
 • Pește: somon, ton 
 • semințe de floarea soarelui 
 • arahide 
 • pâine și cereale fortificate cu niacină

Alimentele care conțin triptofan (un aminoacid pe care organismul îl transformă în niacină) sunt utile și pentru completarea vitaminei B3:

 • păsări de curte
 • carne roșie 
 • ouă 
 • produse lactate

Formulări de vitamina B3 h3>

Așa cum am menționat mai sus, vitamina B3 este disponibilă în mai multe forme diferite, inclusiv

 • nicotinamidă 
 • niacin 
 • inozitol hexaniacinate

Niacina este disponibilă sub formă de tablete sau capsule atât în formă obișnuită, cât și în formă cu eliberare întârziată. Tabletele și capsulele cu eliberare întârziată pot avea mai puține efecte secundare decât forma obișnuită de niacină. Cu toate acestea, formele cu eliberare întârziată sunt mai susceptibile de a provoca leziuni hepatice. 

Indiferent ce formă de niacină utilizați, când luând doze mari (mai mult de 100 mg pe zi), medicii recomandă analize de sânge regulate pentru analize hepatice.

Cum să luați vitamina B3 

Medicii recomandă să luați niacina în timpul mesei pentru a evita iritarea stomacului.

În general, dozele mari de niacină sunt utilizate numai pentru a controla simptomele de boli specifice. În astfel de cazuri, pe parcursul a 4-6 săptămâni, doza este crescută treptat sub stricta supraveghere a unui medic.

În toate celelalte cazuri, medicii recomandă administrarea de niacină în timpul mesei pentru a evita iritația stomacului. 

Recomandări zilnice pentru doza de niacină în dieta oamenilor sănătoși: 

 • sugari, de la naștere până la 6 luni: 2 mg
 • sugari cu vârsta cuprinsă între 7 luni și 1 an: 4mg
 • Copii cu vârsta între 1 și 3 ani: 6mg 
 • Copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani: 8mg 
 • Copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani: 12mg 
 • băieți, între 14 și 18 ani: 16 mg  
 • fete între 14 și 18 ani: 14mg 
 • Bărbați peste 19 ani: 16 mg 
 • femei cu vârsta de 19 ani și peste: 14 mg 
 • femei însărcinate: 18 mg 
 • femei care alăptează: 17mg

Precauții privind vitamina B3

Datorită reacții adverse potențiale și interacțiuni medicamentoase, este foarte important să luați vitamina B3 numai după consultarea medicului.

Datorită potențialului efecte secundare și interacțiuni medicamentoase, este foarte important să luați vitamina B3 numai după consultarea medicului. 

Reacții adverse posibile:  ;

 • diaree
 • durere de cap
 • disconfort gastric și balonare

Excesul de vitamina B3 din organism poate, de asemenea: 

 • reduce toleranța la glucoză și rezistența la insulină 
 • provoacă un atac la persoanele cu gută 
 • ducă la probleme de vedere
 • ducă la probleme gastrointestinale 
 • crește riscul de afectare a ficatului 
 • scăderea tensiunii arteriale, ceea ce vă poate face să vă pierdeți echilibrul și să cădeți

Câteva puncte importante de luat în considerare înainte de a începe vitamina B3:

 1. Dozele mari (50 mg sau mai mult) de niacină pot provoca reacții adverse. Cel mai frecvent efect secundar se numește înroșirea cu niacină, care provoacă arsuri, furnicături ale pielii de pe față și piept și roșeață a pielii. Luarea unei aspirine cu 30 de minute înainte de a lua niacină poate ajuta la reducerea acestui simptom. 
 2. La doze foarte mari utilizate pentru scăderea colesterolului și tratarea altor afecțiuni, pot apărea leziuni hepatice și ulcere gastrice. În astfel de cazuri, medicii verifică în mod regulat funcția ficatului cu analize de sânge. 
 3. Persoanele cu antecedente de boli de ficat, rinichi sau stomac nu ar trebui să ia suplimente de niacină. 
 4. Persoanele cu diabet zaharat sau boli ale vezicii biliare ar trebui să ia vitamina B3 numai sub supraveghere medicală atentă. 
 5. Nu mai luați vitamina B3 cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operația programată. 
 6. Niacina și niacinamida pot crește alergiile prin creșterea histaminei. 
 7. Persoanele cu tensiune arterială scăzută nu ar trebui să ia niacină sau niacinamidă, deoarece pot determina scăderea tensiunii arteriale la niveluri periculoase. 
 8. Nu luați niacină dacă aveți antecedente de gută. 
 9. Persoanele cu boală coronariană sau angină instabilă nu ar trebui să ia niacină fără supraveghere medicală, deoarece dozele mari pot crește riscul de probleme de ritm cardiac.   ;
 10. Luarea oricăreia dintre vitaminele B pe o perioadă lungă de timp poate duce la un dezechilibru al altor vitamine B importante. 

Interacțiuni posibile ale vitaminei B3 cu alte medicamente

Dacă în prezent luați medicamente sau consumați alcool în mod regulat, nu trebuie să luați niacină fără a consulta mai întâi medicul dumneavoastră.

Datorită efectelor sale asupra ficatului, vitamina B3 poate interacționa cu mai multe medicamente. Dacă în prezent luați medicamente sau beți alcool în mod regulat, nu trebuie să luați niacină fără să consultați mai întâi medicul dumneavoastră. 

Enumerați câteva medicamente care pot interacționa cu vitamina B3:

Grupul de antibiotice tetracicline: Niacina nu trebuie luată concomitent cu antibioticul tetraciclină, deoarece interferează cu absorbția și eficacitatea acestui medicament. Toate suplimentele complexe de vitamine funcționează astfel și trebuie luate în momente diferite de tetraciclină. 

Aspirina: Luarea de aspirină înainte de a lua niacină poate reduce înroșirea feței după administrarea acesteia. Dar ar trebui să-l luați numai sub supravegherea unui medic. 

Anticovulsivante: Fenitoina (Dilantin) și Acidul Valproic (Depakote) pot cauza deficit de niacină la unele persoane. 

Aportul de niacină cu carbamazepină (tegretol) sau mizolină (primidonă) poate crește nivelul acestor medicamente în organism. 

Anticoagulante (diluanți ai sângelui): niacina poate crește efectele acestor medicamente, creșterea riscului de sângerare. 

Medicamente pentru tensiunea arterială, alfa-blocante. Niacina poate crește efectul medicamentelor luate pentru a scădea tensiunea arterială, ceea ce duce la riscul scăderii bruște a tensiunii arteriale. 

Medicamente care scad colesterolul din tensiunea arterială. Niacina leagă medicamentele de scădere a colesterolului cunoscute sub numele de sechestranți ai acizilor biliari și le poate face mai puțin eficiente. Din acest motiv, niacina și aceste medicamente ar trebui luate în momente diferite ale zilei. De exemplu, sechestranți ai acizilor biliari, cum ar fi colestipolul, colesevelam și colestiramina. 

Statin. Unele dovezi științifice sugerează că administrarea de niacină cu simvastatină (Zocor) încetinește progresia insuficienței cardiace. Cu toate acestea, combinația poate crește și șansa de reacții adverse grave, cum ar fi inflamația musculară sau afectarea ficatului. 

Medicamente pentru diabet: niacina poate crește nivelul de zahăr din sânge. Persoanele care iau insulină, metformină, gliburidă, glipizidă sau alte medicamente utilizate pentru a trata glicemia crescută trebuie să își monitorizeze îndeaproape nivelul zahărului din sânge atunci când iau suplimente de niacină.

Isoniazidă: un medicament utilizat pentru tratarea tuberculozei poate provoca deficit de niacină. 

Plasturi cu nicotină: Utilizarea de plasturi cu nicotină cu niacină poate agrava sau crește riscul de înroșire a feței asociat cu niacina.  

Zinc. Administrarea de zinc cu niacină poate agrava efectele secundare ale niacinei, cum ar fi bufeurile și mâncărime.

Crom. Luarea niacină cu crom poate scădea glicemia în sânge. Dacă aveți diabet și luați niacină și crom, monitorizați-vă cu atenție glicemia.

Alopurinol (Zyloprim).

Alopurinol (Zyloprim). Dacă luați niacină și aveți gută, este posibil să aveți nevoie de mai mult din acest medicament pentru gută pentru a vă controla simptomele.

Alcool. Luarea niacinei cu alcool poate crește riscul de afectare a ficatului și poate exacerba efectele secundare ale niacinei, cum ar fi bufeurile și mâncărimea.

Medicamente care reduc nivelul de niacină din organism

 • Azatioprină (Imuran) 
 • Cloramfenicol (Cloromicetină) 
 • Cicloserina (Seromicină) 
 • Fluorouracil 
 • Levodopa și Carbidopa 
 • Mercaptopurine (Purenetol)

Suplimente de vitamina B3 pe site-ul nostru:

Vitamina B3, Niacin, Solgar, 100 Mg

Vitamina B3, Niacină, Solgar, 100 Mg, 100 Tablete

1 comprimat conține 100 mg niacin

Niacinamidă, niacinamidă, Puritan

1 comprimat conține 500 mg de nicotinamidă

Niacină Vitamina B3, Flush-Free Niacin, Now Foods, 250 Mg, 90 capsule


Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

Мне как-то попадалась в интернете информация о том, что витамин В3 может оказывать влияние на эректильную дисфункцию. Так ли это на самом деле?

Действительно, сейчас ведутся исследования в этом направлении. Ученые выяснили, что ежедневная доза ниацина улучшает эректильную функцию у мужчин с высоким уровнем холестерина. Результаты исследований показывают, что 80 мужчин участников с умеренной или тяжелой эректильной дисфункции, принимавшие ниацин в ходе эксперимента, сообщили об улучшении их способности поддерживать эрекцию. Исследование также показало, что у 80 мужчин только с умеренной эректильной дисфункцией, принимавших таблетки плацебо, симптомы не изменились. В дополнение к эректильной дисфункции все 160 мужчин также имели высокий уровень холестерина и липидов. Конечно, изучение все еще продолжается и пока рано говорить о стопроцентной эффективности В3 в лечении эректильной дисфункции, но имеющаяся на сегодня информация довольно обнадеживающая.

Я страдаю бессонницей и моя подруга порекомендовала мне начать принимать витамин В3 для улучшения сна. Это правда может помочь?

Витамин B3 (ниацин) часто способствует нормализации сна у людей с бессонницей, вызванной депрессией. Он также повышает эффективность триптофана. А как известно, триптофан участвует в образовании одного из важнейших нейромедиаторов серотонина, из которого затем синтезируется мелатонин. Мелатонин — это основной гормон эпифиза, отвечающий за регулирование циркадного ритма всех живых существ. 

Может ли витамин В3 помочь мне снизить вес?

Прием ниацина снижает уровень холестерина и триглециридов в крови. Если одновременно с приемом витамина В3 вы будете следить за вашим питанием и увеличите вашу физическую активность, это несомненно повлияет на снижение веса. 

Conţinut
 • Istoria și caracteristicile chimice ale vitaminei B3
 • Deficit de vitamina B3
 • Zece beneficii importante ale vitaminei B3 și de ce este important să obțineți suficient
 • Reglarea digestiei
 • Vitamina B3 și sănătate mintală
 • Îmbunătățirea pielii span>
 • Vitamina B3 și boli cardiovasculare
 • Vitamina B3 pentru diabetici
 • Osteoartrita și niacină
 • Niacina și Alzheimer
 • Efectul vitaminei B3 asupra dezvoltării cataractei
 • Vitamina B3 și alte condiții
 • Surse de hrană vitamina B3
 • Formulări de vitamina B3 h3>
 • Cum să luați vitamina B3
 • Precauții privind vitamina B3
 • Interacțiuni posibile ale vitaminei B3 cu alte medicamente
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.