Facebook Pixel

Creșterea necesarului de nutrienți în timpul sarcinii

Creșterea necesarului de nutrienți în timpul sarcinii

Consum crescut de alimente sănătoase

Corpul unei femei însărcinate are nevoie de nutrienți. Vechea zicală „mâncă pentru doi” adevărat, pentru că organismul unei femei  necesită mai mulți micronutrienți și macronutrienți.

Micronutrienții sunt componente precum vitaminele și mineralele care sunt necesare doar în cantități mici. Macronutrienții sunt nutrienți precum carbohidrații, proteinele și grăsimile care oferă organismului calorii și energie. Ar fi corect ca o femeie însărcinată să aleagă o dietă în așa fel încât mâncarea să fie variată și sănătoasă. Oferim un tabel cu cerințele zilnice de nutrienți:

NutrimenteCerințe zilnice de maternitate
Caloriiextra 300, al doilea și al treilea trimestru
Calcium1200ml
Folate600–800µg
Iron27ml

 Majoritatea femeilor însărcinate își pot alege propria dietă, care include  diverse alimente naturale. Principiul principal al meniului zilnic al unei femei însărcinate este mâncarea de înaltă calitate și variată. Iată câteva grupuri de alimente care sunt de dorit să fie consumate în fiecare zi:

Crealele sunt o sursă bună de energie. 

Fructe și legume - conțin antioxidanți, fibre, vitamine solubile în apă și solubile în grăsimi.

Carne, nuci și leguminoase – furnizează organismului proteine, acid folic și fier.

Produsele lactate sunt o sursă excelentă de calciu și vitamina D.

 Ce produse să preferați.

Corpul nostru nu poate funcționa corect dacă îi lipsesc nutrienții. Scopul principal pentru femeile însărcinate este o dietă variată. Atunci când este posibil, alegeți alimente naturale și cu conținut scăzut de grăsimi în locul alimentelor procesate și nesănătoase (cum ar fi chipsurile și sifonul fără valoare nutritivă). Fructele proaspete, legumele și alimentele slabe bogate în proteine (pui, pește, fasole sau linte) vor fi de mare beneficiu.

Aceasta nu înseamnă că ar trebui să eviți toate alimentele tale preferate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este necesar să se echilibreze dieta pentru a nu pierde nicio vitamină sau mineral important.

Proteina este esențială pentru creșterea țesuturilor fetale, inclusiv a creierului. În timpul sarcinii, joacă un rol important în îmbunătățirea alimentării cu sânge a fătului, obținând mai mult oxigen. Femeile însărcinate au nevoie de trei porții de proteine pe zi, 

sursele bune sunt: carne slabă de vită, porc, fasole, pui, somon, nuci, unt de arahide și brânză de vaci.

Calciul contribuie la dezvoltarea sistemului osos, ajută la întărirea oaselor fătului și reglează aportul de lichide al organismului. Femeile însărcinate au nevoie de cel puțin trei porții de calciu pe zi. O sursă bună de calciu este: laptele, iaurtul, brânza, varza, tofu, ouăle, budinca.

Folatul, sau acidul folic, joacă un rol important în reducerea riscului de a dezvolta un defect de tub neural la făt, în special în primul trimestru de sarcină. Acestea sunt principalele defecte congenitale care afectează dezvoltarea lobilor creierului și formarea măduvei spinării copilului nenăscut și pot provoca defecte precum spina bifida fetală și anencefalia fetală.

Doza recomandată de acid folic este de 600 până la 800 micrograme. Poate fi  obținut din alimente: ficat, fasole și linte uscate, ouă, nuci și unt de arahide, legume cu frunze de culoare verde închis.

Fierul, combinat cu sodiu, potasiu, crește volumul sanguin, care, la rândul său, furnizează oxigen fătului în curs de dezvoltare. Fierul trebuie primit până la 27 ml pe zi. Surse bune sunt: legumele cu frunze de culoare verde închis, citricele, pâinea și cerealele îmbogățite, carnea slabă de vită și de pasăre, ouăle, fructele uscate.

Pe lângă alimentația adecvată, este important să bei cel puțin opt pahare de apă pe zi. Deoarece este dificil să obțineți suficient din anumite substanțe nutritive, inclusiv folați și fier, numai din alimente, se pot lua tablete de vitamine. Asigurați-vă că verificați cu medicul dumneavoastră ce vitamine ar trebui să luați pentru ca bebelușul să se nască sănătos.

În timpul sarcinii, multe femei se confruntă cu o aversiune față de anumite alimente sau pot avea pofte pentru unul dintre alimente. Până acum, medicii nu au ajuns la un consens de ce se întâmplă acest lucru. Uneori poți chiar să mănânci ceva “astfel”, mai ales dacă acest produs face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, încercați să vă limitați consumul de alimente nedorite și procesate.

Aversiunea alimentară poate fi problematică doar dacă include alimente care sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți reacții adverse la alimentele pe care ar trebui să le consumați în timpul sarcinii. Medicul dumneavoastră vă poate sugera alte alimente sau suplimente pentru a ajuta la compensarea anumitor deficiențe de nutrienți.

Pica este o boală care provoacă pofta de produse care nu au valoare nutritivă, cum ar fi argila, cenușa de țigară sau amidonul. Acest lucru sugerează că femeia însărcinată are o lipsă a unei anumite vitamine sau minerale. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice anomalii pe care le simțiți, deoarece acest lucru poate fi periculos pentru dumneavoastră și pentru copil.

Multe femei sunt preocupate de creșterea în greutate în timpul sarcinii. Le este teamă că nu vor lua prea multe kilograme și nu vor mai reveni niciodată la dimensiunea de dinainte de sarcină. O anumită creștere în greutate este normală în timpul sarcinii și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Greutatea suplimentară oferă hrană fătului și este necesară și atunci când alăptează. 

Femeile, în general, se îngrașă în medie în timpul sarcinilor normale  de la 11 la 16 kg. Femeile supraponderale ar trebui să câștige puțin, dar dacă greutatea a fost insuficientă, atunci această cifră trebuie să atingă o cifră mai mare. Tabelul de mai jos oferă câteva linii directoare generale.

 Creștere în greutate recomandată în timpul sarcinii

Greutate de pornireIndice de masă corporală Mărire recomandată în greutate
Underweight<19.8De la 12 la 18 kg
Greutate normalăDe la 19,8 la 26,0De la 11 la 16 kg
Excesul de greutateDe la 26,0 la 29,0De la 7 la 11 kg
Obezitate> 29.0De la 0 la 7 kg

 Dacă aceste numere nu se potrivesc cu ale tale, nu-ți face griji, concentrează-te pe varietatea de produse. Alimentația sănătoasă este incredibil de importantă pentru o viitoare mamă, iar o dietă săracă în calorii poate dăuna femeii și bebelușului ei. 

Pe lângă o dietă axată pe nutriție, exercițiile în timpul sarcinii pot ajuta la controlul greutății. Înotul și mersul pe jos sunt alegeri bune. Cu toate acestea, orice extremă  și sporturi de contact precum alpinismul și baschetul.

Echilibrează-ți dieta astfel încât fătul în creștere să poată obține cât mai mulți nutrienți posibil. Luați în considerare valoarea nutrițională și limitați-vă aportul de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sodiu.

Încearcă să mănânci așa în fiecare zi: 

trei porții de proteine pe zi

șase sau mai multe porții de cereale integrale 

cinci sau mai multe porții de fructe

trei sau mai multe porții de produse lactate.

alimente cu grăsimi esențiale

vitamine prenatale

Evitați produsele:

alcool

coffeine

fructe de mare crude și carne

lactate nepasteurizate

Faceți un plan de masă mai specific, bazat pe vârstă, greutate și istoricul medical.

 Există alimente de evitat în timpul sarcinii?

Cafea de băut sau nu este la latitudinea fiecăruia, deoarece o ceașcă pe zi nu dăunează copilului nenăscut. 

Acizii grași esențiali sunt foarte importanți pentru dezvoltarea creierului unui copil, dar rețineți că peștele poate conține mercur metalic, care provoacă malformații congenitale. Evitați să mâncați rechini, pește-spadă și macrou și limitați tonul alb. Creveții, somonul, somnul și pollock sunt, în general, considerate sigure.

Evitați alcoolul și produsele din tutun în timpul sarcinii, deoarece acestea interferează cu dezvoltarea copilului și provoacă probleme  nou-născuților după naștere.

Natalie Butler RD.LD examen medical. 25 mai 2017 - Autor Editori Healthline < /span>

 

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.