Facebook Pixel

Interacțiunea vitaminei D cu vitamina K?

Interacțiunea vitaminei D cu vitamina K?

Rolul vitaminei D

Una dintre funcțiile principale ale vitaminei D este menținerea nivelului normal de calciu din sânge.

Există două moduri în care se poate realiza acest lucru:

Îmbunătățirea absorbției calciului: Vitamina D crește absorbția calciului din alimentele pe care le consumăm.

Luați calciu din oase: dacă organismul nu primește suficient calciu, vitamina D își menține nivelul de calciu din oase.

Menținerea unui nivelul normal de calciu din sânge este o prioritate. Deși calciul este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în sănătatea oaselor, el are și multe alte funcții vitale în organism.

În perioadele de aport insuficient de calciu, organismul nu are de ales decât să folosească rezervele de calciu din oase, chiar dacă în timp acest lucru poate duce la pierderea osoasă și la osteoporoză.

Rolul vitaminei K

Așa cum am menționat mai devreme, vitamina D asigură că nivelurile de calciu din sânge sunt în limite normale.

Cu toate acestea, vitamina D nu poate controla complet unde se termină calciul și unde începe vitamina K.

Vitamina K reglează calciul în organism , în două moduri:

Sprijină calcificarea oaselor: Vitamina K activează osteocalcina, o proteină care favorizează acumularea de calciu în oase și dinți.

Reduce calcificarea țesuturilor moi: Vitamina K activează proteina matricei GLA, care împiedică acumularea calciului în țesuturile moi ale rinichilor și vaselor de sânge. Deoarece calcificarea vaselor de sânge este implicată în dezvoltarea bolilor cronice ale inimii și rinichilor.

Este vitamina D fără vitamina K dăunătoare?

Unii oameni sunt îngrijorați de faptul că dozele mari de vitamina D pot contribui la calcificarea vaselor de sânge și pot provoca boli cardiovasculare dacă vitamina K este deficitară.

Unele dovezi pot indica la aceste preocupări:

Toxicitatea vitaminei D provoacă hipercalcemie: Unul dintre simptomele nivelurilor ridicate de vitamina D este hipercalcemia, o afecțiune caracterizată prin niveluri excesiv de ridicate de calciu în sânge.

Hipercalcemia duce la calcificarea vasculară (CCC), deoarece în hipercalcemie nivelul de calciu și fosfor crește, iar fosfatul de calciu se acumulează pe mucoasa vaselor de sânge.

KKS conform experților este unul dintre principalele cauzele bolilor de inimă.

Deficitul de vitamina K este direct legat de un risc crescut de calcificare a vaselor de sânge.

Vitamina K. Suplimentarea în doze mari dovedit științific pentru a preveni calcificarea vaselor de sânge.

Suplimentarea cu vitamina K poate reduce CCC la vârstnici cu 500 mcg de vitamina K1 în fiecare zi.

Aportul de vitamina K poate reduce riscul de boli cardiovasculare și de calcificare a vaselor de sânge.

Suplimentele cu vitamina D cauzează calcificarea vaselor de sânge, iar vitamina K poate ajutați cu această problemă.

Cum obțin suficientă vitamina K?

Vitamina K vine în multe forme care sunt în mod tradițional împărțit în două grupe:

Vitamina K1 (filochinonă): cea mai abundentă formă de vitamina K. Se găsește în plante, în special în legumele cu frunze verzi precum kale și spanacul.

Vitamina K2 (menachinonă): Această formă este mult mai puțin frecventă în alimente și se găsește în principal în produsele de origine animală și alimentele fermentate precum natto, miso, varză murată.

De fapt, vitamina K este o familie mare de compuși, inclusiv menachinona-4 (MK-4) și menachinona-7 (MK-7).

MK-4: Se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi ficatul, grăsimea, gălbenușul de ou și brânza.

MK-7: Se formează prin fermentarea bacteriană și se găsește în alimentele fermentate precum natto. , miso și varză murată. Și se formează în intestin cu ajutorul bacteriilor.

Doza recomandată de vitamine K1 și K2 pentru 19 ani și peste este de 90 mcg pentru femei și 120 mcg pentru bărbați.

Adăugând aceste alimente în dieta zilnică, vă puteți completa necesarul de vitamine. Astfel de suplimente sunt disponibile pe scară largă în magazinul nostru online Biotus.

Vitamina K este solubilă în grăsimi, iar aportul ei împreună cu grăsimile îi poate îmbunătăți în mod semnificativ absorbția.

De exemplu, puteți adăuga puțin ulei la o salată cu frunze verzi sau puteți lua suplimente cu o masă care conține grăsimi.

Multe alimente bogate în vitamina K2 de asemenea bogat în grăsimi. Acestea includ brânza, carnea și gălbenușurile de ou.

Nu luați doze foarte mari de vitamina K. Consultați mai întâi medicul pentru a evita reacțiile alergice.

Concluzie

Oamenii de știință încă studiază rolul acestor două vitamine, deoarece nu pot înțelege pe deplin cum vitaminele D și K interacționează între ele. Un lucru este clar, vitamina K este de mare beneficiu pentru inima și oasele noastre, dar nu este clar dacă D este dăunător în doze mari atunci când vitamina K nu este suficientă. Asigurați-vă că obțineți suficiente vitamine.

Autor  Doctorat Atli Arnarson , 4 martie 2017

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.