Facebook Pixel

Tot ce trebuie să știi despre vitamina A

Tot ce trebuie să știi despre vitamina A

Introducere în vitamina A

Vitamina A este o vitamină foarte importantă necesară creșterii și dezvoltării, recunoașterii celulelor, vederii, funcției imunitare și reproducerii. Este un antioxidant puternic și influențează expresia genelor și, prin urmare, fenotipul. De asemenea, ajută inima, plămânii, rinichii și alte organe să funcționeze corect.

Termenul „vitamina A” pare că există un singur nutrient specific numit „vitamina A”, dar nu este. Vitamina A este un grup larg de nutrienți înrudiți. Fiecare dintre ele este bună pentru sănătatea noastră, dar beneficiile lor sunt diferite. 

Nutrimente înrudite cu vitamina A

Carotenoide (care se găsesc în alimentele vegetale)

Retinoizi

 (se găsește în produsele de origine animală)

Retinol

Caroteni

Xantofile

Retinal

Alfa-caroten*

Astaxantina

Acid retinoic

Beta-caroten*

Criptoxantina beta*

Esteri retinilici

Gama caroten*

Cantaxantina

Delta-caroten

Fucoxantina

Epsilon Caroten

Luteină

Zeta-caroten

Neoxantina

Violaxantina

Zeaxantina

*După ingerare, aceste forme carotenoide ale vitaminei A pot fi convertite de organism în forme retinoide în anumite condiții

Retinoizi 

Retinoizii sunt o formă de vitamina A găsită în produsele de origine animală „></b></p>
<p></p>
<p><span>Așa cum puteți vedea din tableul de mai sus, există două forme principale de vitamina A: retinoizii (care se găsesc în alimentele de origine animală) și carotenoizii (se găsesc în alimentele vegetale).   </b></p>
<p><span>Aceste două forme nu sunt doar diferite din punct de vedere chimic, ci au efecte diferite asupra corpului nostru. Există un număr de  efectele imune, antiinflamatorii, genetice și reproductive ale vitaminei A, care pot fi furnizate numai de formele retinoide ale vitaminei. </span></p>
<p><span>Formele de retinoide sunt deosebit de importante pentru menținerea sarcinii sănătoase, dezvoltarea și creșterea copilului, vederea nocturnă, producția de globule roșii și rezistența la boli infecțioase. Chiar dacă nu ne încadram în niciuna dintre aceste categorii, în orice caz, o doză zilnică de vitamina A este vitală pentru fiecare dintre noi. </span></p>
<p></p>
<h2><b>Carotenoizi </b></h2>
<p><b><img src=

Expresia „în anumite condiții” implică faptul că există mulți factori care afectează conversia formelor carotenoide vitamina A la formele retinoide:

 • predispoziție genetică ereditară 
 • probleme de digestie
 • dezechilibru bacterian în tractul digestiv
 • bautură în exces 
 • supraexpunere la substanțe chimice toxice 
 • Aport dezechilibrat de doze mari de vitamina A și vitamina D
 • utilizarea anumitor medicamente

Să presupunem că încercați să mâncați mai puține produse de origine animală și că încercați să obțineți mai multe forme retinoide de vitamina A din alimente vegetale care au un conținut ridicat de caroten. Cu toate acestea, dacă aveți unul sau mai mulți dintre acești factori negativi, corpul dumneavoastră nu va putea converti carotenoizii în retinoizi. 

În acest caz, trebuie să consultați un medic pentru a analiza aceste cauze și a minimiza impactul lor. Un medic vă poate ajuta să îmbunătățiți digestia, să reduceți expunerea la medicamente, să reduceți toxicitatea chimică, să vă echilibrați dozele de vitamina A și D. 

Două puncte importante suplimentare: 

 1. Dacă corpul dumneavoastră este capabil să convertească eficient carotenoizii în retinoizi, beta-carotenul este cea mai bună alegere. În comparație cu alfa-caroten sau beta-criptoxantina, veți avea nevoie de jumătate mai mult de beta-caroten pentru a crea aceeași cantitate de retinol. 
 2. Dacă nu aveți factori negativi care împiedică transformarea carotenoidelor în retinoizi, acest lucru are o serie de avantaje. În loc să consume niveluri mari de retinol din alimente, organismul tău va regla singur nivelurile de carotenoizi și retinoizi, determinând gradul optim de conversie a unuia în celălalt. 

Cum ne afectează vitamina A sănătatea? 

Vitamina A are un efect vital asupra sistemul imunitar, vederea, funcția reproductivă.”></b></p>
<h4><b>Forme retinoide</b></h4>
<p><span></b></p>
<p><b>Pe lângă faptul că afectează vederea umană, formele retinoide ale vitaminei A sunt implicate într-o varietate de procese fiziologice din corpul nostru:</b></p>
<ul>
<li><span>sprijin pentru sistemul imunitar</span></li>
<li><span>procese antiinflamatorii</span></li>
<li><span>suport pentru țesuturile epiteliale și mucoase </span></li>
<li><span>creștere și dezvoltare</span></li>
<li><span>formarea oaselor </span></li>
<li><span>participarea la formarea globulelor roșii</span></li>
<li><span>producția de spermă</span></li>
</ul>
<p><span>În alimente, formele retinoide ale vitaminei A apar de obicei ca esteri retinilici. În mod normal, organismul este capabil să transforme acești esteri retinilici în forme active metabolic de vitamina A, inclusiv retinol, retinină și acid retinoic.</span></p>
<p><span></span></p>
<p><span></span></p>
<h3><b>Vitamina A și sprijin pentru vedere</b></h3>
<p><b><img src=Vitamina A joacă un rol cheie în menținerea sistemului imunitar și funcțiile antiinflamatorii ale corpului nostru. 

  Pentru a ajuta la neutralizarea bacteriilor nedorite și a altor microorganisme, sistemul nostru imunitar are capacitatea de a produce și de a secreta anticorpi care le pot bloca sau inhiba activitatea. 

Studii recente au arătat că Vitamina A joacă un rol cheie în aceste procese de protecție. Oamenii de știință au descoperit că limfocitele T și limfocitele B (celulele cheie ale sistemului imunologic) nu pot fi sintetizate corect fără vitamina A, iar răspunsurile imune nu pot fi activate eficient fără participarea vitaminei A. Interesant este că de fiecare dată când corpul nostru activează orice proces inflamator , celulele noastre încep de asemenea să crească conversia vitaminei A sub formă de retinol într-o a doua formă numită acid retinoic. Această conversie necesită participarea a două enzime (alcool dehidrogenază și retinaldehidă dehidrogenază). Incapacitatea celulelor noastre de a efectua această conversie a vitaminei A din forma retinolului în acid retinoic este acum considerată a fi un factor de risc pentru o susceptibilitate crescută la infecție, precum și un răspuns slab la vaccinare. Cercetătorii cred că vitamina A poate fi la fel de importantă pentru sistemul nostru imunitar și antiinflamator, în care celulele noastre nu pot deveni prea reactive. 

De asemenea, se crede că unele aspecte ale alergiilor alimentare se pot datora reacției excesive a sistemului nostru imunitar la proteinele alimentare. Prin urmare, aportul optim de vitamina A poate fi important pentru a reduce riscul anumitor tipuri de alergii alimentare. 

Vitamina A și susțin creșterea celulară 

Vitamina A participă la procesele de creștere și dezvoltare a celulelor 

Vitamina A este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a celulelor. 

Acidul retinoic, de exemplu, este necesar pentru sinteza multor glicoproteine, care controlează aderența celulară (capacitatea celulelor de a se atașa între ele. După cum am menționat mai sus, acidul retinoic poate fi sintetizat în celulele noastre din esterii retinilici găsiți în alimente și sunt necesare două enzime pentru ca această sinteză să aibă loc ( alcool dehidrogenază și retinaldehid dehidrogenază) .Cercetătorii studiază în mod activ relația dintre acest sistem enzimatic și creșterea celulară și cred că problemele legate de sinteza acidului retinoic pot fi cheia pentru înțelegerea unei game largi de probleme asociate creșterii și dezvoltării umane.

Acidul retinoid participă la procesul de hematopoieză ( producția de globule roșii în măduva noastră osoasă). 

Vitamina A - un pic mai mult beneficiu

 • Vitamina A este esențială pentru procesele de reproducere la bărbați și femei. De asemenea, are un rol activ în spermatogeneză (producția de spermatozoizi).
 • Vitamina A este o componentă importantă a metabolismului osos.
 • Într-unul dintre studii în domeniul geneticii a fost studiat și confirmat rolul vitaminei A (sub formă de acid retinoic) în reglarea evenimentelor genetice.Rolul formelor carotenoide ale vitaminei A în corpul uman

Carotenoizii joacă un rol important în procesele antioxidante și imunitare din corpul uman

Prevenirea deficitului de vitamina A

 Până la sfârșitul secolului al XX-lea, funcțiile carotenoizilor au fost discutate doar în ceea ce privește capacitatea lor de a acționa în același mod ca și retinoizii. 

Din cei peste 600 de carotenoizi care există în alimentele vegetale, doar trei carotenoizi span> 

 • beta-caroten
 • alfa caroten 
 • beta-criptoxantina

au fost etichetate drept carotenoide „provitamina A”, care pot fi transformate de organism (în anumite circumstanțe) în retinoizi. Aportul acestor trei carotenoizi este încă considerat extrem de important în prevenirea deficienței de vitamina A în formele sale retinoide. 

Activitate antioxidantă, antiinflamatoare și imunitară 

În ultimii ani, carotenoizii au atras multă atenție cercetării ca potențiali compuși anti-cancer și anti-îmbătrânire. Aceste funcții potențiale ale carotenoidelor sunt strâns legate de activitățile lor antioxidante și antiinflamatorii. Este important de menționat că aproape toți carotenoizii oferă efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Promovarea conexiunilor intercelulare corecte 

 Pe lângă activitatea lor antioxidantă și imunostimulatoare, carotenoizii au demonstrat capacitatea de a stimula comunicarea intercelulară. Cercetătorii cred acum că întreruperea comunicării dintre celule poate fi una dintre cauzele creșterii excesive a celulelor (o afecțiune care duce în cele din urmă la cancer). 

Prin promovarea unei comunicări adecvate între celule, carotenoizii pot juca un rol direct în prevenirea cancerului. 

De asemenea, se crede că carotenoizii joacă un rol important în funcția reproductivă feminină. Deși funcția exactă a carotenoizilor în reproducerea feminină nu a fost încă determinată, se știe că corpul galben conține niveluri foarte ridicate de beta-caroten, ceea ce sugerează că acest nutrient joacă un rol important în procesele de reproducere.

Interacțiunea vitaminei A cu alți nutrienți 

Vitamina A participă activ la metabolismul vitaminei D

Interacțiunea vitaminei A și a altor vitamine și microelemente

 1. Transportul și utilizarea vitaminei A depind de mai multe proteine care leagă vitamina A. Deoarece este necesar un aport alimentar adecvat de proteine pentru producerea acestor legături. proteine, o deficiență de proteine poate duce și la deficit de vitamina A. 
 2. Aportul adecvat de grăsimi alimentare și zinc este, de asemenea, foarte important pentru absorbția și utilizarea vitaminei A. 
 3. Anemia cu deficit de fier și nivelurile scăzute ale hemoglobinei sunt asociate cu niveluri scăzute de vitamina A. Vitamina A pare să ajute la mobilizarea fierului pentru încorporarea în celulele roșii din sânge.
 4. Seleniul este implicat în activitatea antioxidantă și, prin urmare, poate fi considerat sinergic (adică se întărește reciproc efectul celuilalt atunci când interacționează) cu vitamina A . Și vitamina A și seleniul au efecte similare în suprimarea formării celulelor canceroase.
 5. Calciul este vital pentru sănătatea oaselor, iar unele studii pe oameni și animale sugerează că aportul excesiv de vitamina A poate avea efecte adverse în acest sens. De exemplu, nivelurile scăzute și mari ale vitaminei A în sânge au fost asociate cu o risc crescut de fractură de șold la vârstnici. În plus, experimentele pe șoareci au arătat că o supradoză de vitamina A duce la o scădere a maselor osoase.

Vitamine sinergice cu vitamina A

 • Vitamina E este considerată sinergică cu vitamina A datorită activității sale antioxidante, care are ca rezultat un efect mai ușor asupra vitaminei A.
 • De asemenea, se crede că vitamina C acționează ca un antioxidant pentru depozitele hepatice de vitamina A. Studiile au arătat că vitamina A are un efect asupra sintezei hepatice a acid ascorbic.
 • Orice nutrient cu activitate antioxidantă poate fi considerat sinergic cu vitamina A.
 • Datorită efectului său sinergic asupra mineralului zinc, vitamina B6 poate fi considerată sinergică cu vitamina A.
 • De asemenea, vitaminele B, cum ar fi vitamina B1, B2, B3 și B5, au fost descrise în mod specific ca sinergiști ai vitaminei A.

Vitamine antagoniste vitaminei A

 • Vitaminele D și A sunt adesea considerate sinergice și sunt adesea luate împreună pentru a se completa reciproc. Cu toate acestea, vitamina A poate fi recomandată pentru a reduce efectele toxice ale hipervitaminozei D. Vitaminele A și D interacționează în organism într-o varietate de moduri. Cu toate acestea, este, de asemenea, posibil ca aportul excesiv de vitamina A poate interfera cu răspunsul organismului la vitamina D.
 • În general, vitaminele liposolubile concurează adesea pentru absorbție și transport. Prin urmare, întreaga familie de vitamine liposolubile poate fi considerată antagonişti.  
 • Metabolismul osos indică, de asemenea, un antagonism între vitaminele A și D. Vitamina D crește absorbția și retenția de calciu, iar excesul de vitamina A determină resorbția (adică leșierea). a calciului din os în sânge) a osului și decalcificarea acestuia.
 • Alte vitamine cu potențial de a antagoniza vitamina A sunt vitaminele B1, B12, B6 și K. Mecanismele lor de acțiune nu sunt pe deplin înțelese, dar probabil , ele afectează negativ vitamina A atunci când nivelul aportului de vitamina A sau rezervele sale în ficat este extrem de scăzut. 
 • Vitamina A concurează adesea cu vitaminele D și K2, iar studiile arată că nivelurile mai mari de vitamina A sunt asociate cu o densitate osoasă mai mică
Semne ale deficitului de vitamina A

Deficitul de vitamina A afectează negativ starea piele, vedere, funcție de reproducere. 

Deficitul masiv de vitamina A apare astăzi mai ales în țările subdezvoltate. Există, de asemenea, o serie de factori care interferează cu digestia normală și pot provoca malabsorbția vitaminei A:

 • celiacă
 • boala Crohn
 • ciroza hepatică
 • alcoolism
 • fibroza chistica
 • giardioza 
 • boli pancreatice
 • Obstrucție în fluxul bilei de la ficat și vezica biliară către intestine.

Persoanele cu restricții alimentare (de exemplu, din cauza sărăciei sau a diverselor autocontrolări) pot fi, de asemenea, expuse riscului. 

Simptome ale deficitului de vitamina A

O deficiență ușoară de vitamina A poate cauza niciun simptom. Cu toate acestea, chiar și o deficiență minimă de vitamina A poate provoca oboseală regulată. 

Atât deficiența ușoară, cât și cea severă de vitamina A poate fi cauzată de: 

 • infecții, inclusiv infecții ale gâtului și pieptului
 • gastroenterita
 • piroiarea și dezvoltarea osoasă la copii și adolescenți
 • infertilitate
 • avort spontan

Formele mai severe de deficit de vitamina A pot provoca, de asemenea: 

Probleme de vedere

 • Viziune slabă în întuneric (orbire nocturnă)
 • Rărirea și ulcerația corneei la suprafața ochilor (keratomalacia). Uscăciunea conjunctivei și a corneei la suprafața ochiului (xeroftalmie)
 • Pete spumoase ovale, triunghiulare sau neregulate pe albul ochilor (așa-numitele pete Bitot)
 • Perforarea corneei. 
 • Deficiență vizuală severă (datorită leziunii retinei) în partea din spate a ochiului. 

Probleme cu pielea și părul 

 • Piele uscată 
 • Păr uscat 
 • Mâncărime 

De câtă vitamina A avem nevoie? 

Doza optimă de vitamina A ar trebui stabilită de medicul dumneavoastră. Depinde de mulți factori, cum ar fi vârsta, sexul, starea de sănătate, circumstanțele vieții, sistemul de nutriție. 

Vom da dozele recomandate de vitamina A conform National Institutes of Health (SUA):

Bebeluși 

 • 0 până la 6 luni: 400 mcg pe zi (mcg/zi) 
 • 7 până la 12 luni: 500 mcg/zi 

Copii 

 • 1 până la 3 ani: 300 mcg/zi 
 • 4 până la 8 ani: 400 mcg/zi 
 • 9 - 13 ani: 600 mcg/zi 

Adolescenți și adulți 

 • Bărbați cu vârsta de 14 ani și peste: 900 mcg/zi 
 • Femei cu vârsta de 14 ani și peste: 700 mcg/zi 

- 770 mcg în timpul sarcinii 

- 1300 mcg în timpul alăptăriiSupradoză de vitamina A

Aportul excesiv de vitamina A poate fi toxic

Aportul excesiv de vitamina A poate fi toxic. 

Semne ale unei supradoze: 

 • modificări ale pielii, cum ar fi îngălbenirea, crăparea, mâncărimea și sensibilitatea crescută la lumina soarelui
 • schimbări de vedere 
 • unghii fragile 
 • modificări ale părului (căderea părului, părul gras)
 • dureri osoase 
 • vărsături
 • amețeală
 • dureri de cap și greață 
 • dificultate la îngrășare și scăderea apetitului 
 • boala gingiilor 
 • iritabilitate 
 • oboseală, somnolență și concentrare slabă 
 • boală hepatică

Femeile însărcinate nu trebuie să depășească doza recomandată, deoarece aceasta poate afecta negativ dezvoltarea fătului. 

Retinolul se găsește și în diverse produse cosmetice anti-îmbătrânire. De asemenea, astfel de produse cosmetice nu sunt recomandate femeilor însărcinate. 

Surse alimentare de vitamina A

 Vitamina A se găsește în legume și fructe galbene și portocalii

Retinolul liber nu se găsește în mod normal în alimente. Esterii retinilici (inclusiv palmitatul de retinil) sunt forma de depozitare a retinolului la animale și, prin urmare, precursorii majori ai retinolului în alimentele de origine animală. Unii carotenoizi de origine vegetală (de exemplu, α-caroten, β-caroten și β-criptoxantina) pot fi ulterior transformați în forme retinoide Vitamina A

Legumele galbene și portocalii conțin cantități semnificative de carotenoizi. Legumele verzi conțin și carotenoizi, deși pigmenții galbeni până la roșii sunt mascați de pigmentul verde de clorofilă. 

Surse alimentare de vitamina A retinoid

 • ouă 
 • lapte integral 
 • ficat 
 • lapte degresat îmbogățit
 • cereale 

Surse vegetale de vitamina A (beta-caroten): 

 • cartofi dulci
 • morcov
 • spanac
 • caise

Concluzie

Vitamina A este un nutrient vital pentru sănătatea noastră și are multe funcții și beneficii importante. Cu toate acestea, prea mult lucru bun nu înseamnă întotdeauna mai bine. Cu alte cuvinte, atât subconsumul, cât și supraconsumul de vitamina A duc la efecte adverse asupra sănătății.Preparate cu vitamina A pe site-ul nostru web

Beta-Caroten Oceanic, Beta-Caroten, Solgar

Beta-Caroten Oceanic, Beta-Caroten, Solgar, 25.000 UI, 90 capsule


/beta-karotin-solgar-25-000-me-90-kapsul.html

  816 mcg

Vitamina A, Vitamina A uscată, Solgar

Vitamina A, Vitamina A uscată, Solgar, 1500 Mcg, 100 de tablete


/vitamin-a-solgar-5-000-mt-100-tabletok.html

Vitamina A (palmitat de retinil) 1500 mcg, vitamina C (acid L-ascorbic) 10 mg

Vitamina A & D, A&D, Nutriție esențială, Now Foods

Vitamina A&D, A&D, Nutriție esențială, Now Foods, 10000/400 UI, 100 capsule


/vitamin-aid-now-foods-10000-400-me-100-kap.html

Vitamina A (palmitat de retinil) 10000 UI, vitamina D3 (colecalciferol) 400 UI

Beta-caroten, mândria puritanului

Beta-Caroten, Puritan's Pride, 10.000 UI, 100 capsule moi


/beta-karotin-beta-carotene-puritan-s-pride-10-000-me-100-gelevyh- capsul.html

Vitamina A (100% beta-caroten) 3000 mcg

Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

еред началом приема витамина А я бы хотела сдать анализ крови, чтобы узнать уровень витамина в моем организме. Можете пожалуйста подсказать, какие результаты анализа будут означать дефицит или избыток витамина?

Показатели дефицита: менее 50 мкг на децилитр, показатели избытка: более 200 мкг на децилитр.

Если я буду пытаться получить необходимую норму витамина А из пищи, как эффективнее всего это сделать?

Поскольку витамин А является жирорастворимым витамином, для лучшей его усваиваемости и скорейшего поступления в кровь, будет лучше всего употреблять каротиноиды с небольшим количеством жира.

сли я придерживаюсь вегетарианской диеты, есть ли вероятность того, что у меня может быть дефицит витамина А?

Люди, чья диета не включает пищевые продукты животного происхождения, подвержены более высокому риску дефицита витамина А

Conţinut
 • Introducere în vitamina A
 • Nutrimente înrudite cu vitamina A
 • Retinoizi
 • Carotenoizi
 • Conversia carotenoidelor în retinoizi
 • Cum ne afectează vitamina A sănătatea?
 • Forme retinoide
 • Vitamina A și sprijin pentru vedere
 • Rolul vitaminei A în susținerea sistemului imunitar
 • Vitamina A și susțin creșterea celulară
 • Rolul formelor carotenoide ale vitaminei A în corpul uman
 • Prevenirea deficitului de vitamina A
 • Activitate antioxidantă, antiinflamatoare și imunitară
 • Promovarea conexiunilor intercelulare corecte
 • Interacțiunea vitaminei A cu alți nutrienți
 • Interacțiunea vitaminei A și a altor vitamine și microelemente
 • Semne ale deficitului de vitamina A
 • Simptome ale deficitului de vitamina A
 • Probleme de vedere
 • Probleme cu pielea și părul
 • De câtă vitamina A avem nevoie?
 • Supradoză de vitamina A
 • Surse alimentare de vitamina A
 • Concluzie
 • Preparate cu vitamina A pe site-ul nostru web
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.