Glucozamină și condroitina: când și cui sunt utile

Glucozamină și condroitina: când și cui sunt utile

Glucozamina și condroitina joacă un rol vital în formarea cartilajului.

Bolile coloanei vertebrale și ale articulațiilor sunt foarte frecvente în societatea actuală. Bolile coloanei vertebrale și articulațiilor, precum și durerea asociată cu aceasta, reprezintă o problemă medicală, socială, economică gravă datorită prevalenței lor ridicate și a numărului tot mai mare de pacienți. Există multe motive pentru aceasta, în primul rând stilul de viață modern.

Un decalaj destul de mare între primele simptome ale bolilor și debutul tratamentul afectează negativ și . 

Un alt factor negativ este lipsa unei prevenții eficiente care ar putea reduce incidența afecțiunilor articulațiilor. și coloana vertebrală.

În plus, există consecințe socio-economice ale bolii. Mulți oameni cu probleme articulare sau de spate părăsesc piața muncii. Nu este greu de imaginat cât de negativ le afectează situația situația socio-economică. 

Pentru tratamentul și prevenirea bolilor afectând coloana vertebrală și articulațiile, oamenii de știință au dezvoltat preparate care conțin condroprotectori.

Condroprotectori: ce sunt acestea?

Condroprotectorii sunt medicamente care stimulează regenerarea cartilajului și încetinesc degenerarea ulterioară a acestuia. p>

 Condroprotectorii sunt medicamente care stimulează regenerarea cartilajului și încetinesc degenerarea ulterioară a acestuia. Cartilajul, unul dintre tipurile de țesut conjunctiv, se distinge printr-o substanță intercelulară densă, elastică, care formează membrane speciale în jurul celulelor condrocitelor. Condrocitele (adică principalele celule ale țesutului cartilajului) produc condroitină.

Ele stimulează hidratarea cartilajului, sinteza acidului hialuronic și regenerarea țesutului cartilajului. . Acest material este, de asemenea, parte a fluidului din capsula articulară. Ele contribuie la procesele de regenerare active în cartilaj. 

Indicații pentru utilizarea condroprotectorilor

 • Toate procesele din articulațiile de origine degenerativă (artroză).
 • Porozitate osoasă crescută, deficit de calciu (osteoporoză).
 • Procese inflamatorii ale coloanei vertebrale, articulațiilor (bursită, artrită).
 • Osteocondroză.

 

Condroprotectoare: când se folosesc? 

Condroprotectorii îmbunătățesc și completează efectul terapeutic al altor medicamente

Chondroprotectors prezintă o eficiență ridicată să fie utilizat în stadiul inițial al bolii. Din păcate, mulți încep să trateze durerile de spate într-o etapă târzie. Cartilajul este destul de greu de restaurat, prin urmare, de exemplu, pentru tratamentul osteocondrozei, se recomandă administrarea condroprotectorilor în doze mari. Este puțin probabil ca medicamentul să ajute la scăderea bolii, dar poate fi folosit pentru a opri procesul distructiv al discurilor intervertebrale. Condroprotectorii sunt proiectați pentru utilizare pe termen lung, dau rezultate mai bune în comparație cu medicamentele nesteroidiene. Condroprotectorii sporesc, completează efectul terapeutic al altor medicamente, de exemplu, accelerează acțiunea analgezicelor.

Metode tradiționale de tratare a bolilor articulare nu poate afecta progresia bolii. Deoarece principala problemă a acestor boli este distrugerea cartilajului, cercetătorii și-au concentrat eforturile pe găsirea de agenți care să prevină această problemă.-kostej-i-sustavov/gljukozamin/gljukozamin-i-hondroitin.html' target='_blank' rel= 'noopener'> Glucozamină/sulfații de condroitin sunt cele două medicamente principale care sunt în prezent studiate pe larg pentru a determina utilitatea proceselor degenerative ale tratamentului articulațiilor/coloanei vertebrale.

Ce sunt glucozamina și condroitina? 

Glucozamina și condroitina sunt substanțe naturale care se găsesc în țesuturile conjunctive ale organismului

Sulfatul de glucozamină și sulfatul de condroitină sunt substanțe naturale care se găsesc în țesuturile conjunctive ale corpului, inclusiv în cartilaj.

 1. Glucozamină sulfat este principalul bloc de construcție al proteoglicanilor, molecule mari de cartilaj care îi conferă proprietățile sale vâscoelastice (tampon). Atunci când este administrat pe cale orală, sulfatul de glucozamină este ușor absorbit în sistem și poate fi găsit în cartilaj încă de la patru ore după ingestie. Ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, sulfatul de glucozamină are proprietăți antiinflamatorii unice. În plus, unele teste de laborator au demonstrat un efect protector asupra cartilajului suplimentării cu glucozamină. Aceste studii arată că sulfatul de glucozamină poate inhiba degradarea cartilajului asociată cu osteoartrita și, de asemenea, poate promova acumularea de cartilaj.
 2. Clorhidrat de glucozamină, o altă formă de glucozamină, se spune că este la fel de eficientă ca și forma sulfatului. Se absoarbe mai ușor de organism, poate fi luat în doze mai mici cu aceeași eficacitate a sulfatului de glucozamină.
 3. N-acetil-glucozamină Deși studiile arată că sulfatul de glucozamină este mai bine absorbit decât N-acetil- glucozamină, persoanele sensibile la sulfați pot tolera mai bine această formă.

Suplimentele de glucozamină sunt făcute din surse naturale (coiuri). scoici sau ciuperci)   sau realizate artificial într-un laborator.

    4. Sulfat de condroitină face parte dintr-o moleculă de proteină care conferă cartilajului proprietățile sale elastice. De asemenea, are un efect antiinflamator care reduce umflarea dureroasă a articulațiilor. În plus, sulfatul de condroitină poate ajuta, de asemenea, la încetinirea defalcării cartilajului, la restabilirea creșterii acestuia.

Uneori, sulfatul de glucozamină este combinat cu condroitina. sulfat. Majoritatea datelor științifice demonstrează cea mai mare eficacitate a sulfatului de glucozamină/sulfatului de glucozamină împreună cu condroitina.

 

Unde se găsește condroitina/glucozamină?

Glucozamină (sau chitosamina), este o substanță naturală care se găsește în coaja moluștelor. Glucozamina este disponibilă și în forme sintetice.

Condroitina poate proveni din surse naturale (oase de rechin, cartilaj bovin), sau poate fi creat în laborator.

Forme

Glucozamină/Condroitin disponibil ca 

 • Pastile.
 • Capsule.
 • Pudră.
 • Lichide.

Drogurile adesea combinate între ele, între alți aditivi biologic activi ami.

Care formă este cea mai bună? 

Condroitina ocupă un loc important poziție în rândul condroprotectorilor

Cercetătorii nu sunt de acord cu privire la care dintre aceste suplimente oferă cele mai multe beneficii pentru osteoartrita. Unii cred că condroitina ocupă o poziție de lider în rândul condroprotectorilor, unii oameni de știință preferă glucozamina, iar alții tind să combine ambele medicamente. „Dovezi pentru o combinație de două medicamente” - spune Chris D'Adamo, MD, director de cercetare la Centrul Medical al Universității din Maryland.

Forma ideală de glucozamină este, de asemenea, controversată în rândul comunității de cercetare. Unele studii arată beneficiul sulfatului de glucozamină; altele sunt clorhidratul de glucozamină. Un studiu a comparat două forme de glucozamină nu a găsit nicio diferență reală între ele. „Există studii care arată o flexibilitate articulară și o amplitudine de mișcare îmbunătățită cu sulfatul de glucozamină” - spuneSursa

Dovada eficacității

Studii confirmate privind utilizarea glucozaminei pentru afecțiuni specifice 

Studii confirmate privind utilizarea glucozaminei pentru afecțiuni specifice:

 1. Osteoartrita. Sulfatul de glucozamină oral poate ameliora durerea persoanelor cu osteoartrită a coloanei vertebrale, a genunchiului, și șold.
 2. Artrita reumatoidă. Studiile arată că administrarea orală de clorhidrat de glucozamină în monoterapie poate reduce durerea asociată cu artrita reumatoidă în comparație cu placebo, o substanță inactivă. Înainte de a începe să luați glucozamină, citiți cu atenție informațiile de pe ambalajul produsului pentru a vă asigura că alegeți forma potrivită.

Cercetătorii au mai găsit: combinație glucozamina și condroitina au fost eficiente pentru orice severitate a bolii și nu au depins de pacienții care luau alte medicamente (analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) . 

O echipă de oameni de știință din Canada a studiat rezultatele examinării RMN a articulației genunchiului la 600 de pacienți cu osteoartrita genunchiului, efectuată pe o perioadă de doi ani între 2004 și 2006. Scopul studiului a fost de a investiga efectul tratamentului cu terapii farmacologice convenționale plus glucozamină/ sulfat de condroitină. 

Jumătate dintre pacienți luau analgezice/AINS, 113 dintre ei luau și glucozamină/sulfat de condroitină, în timp ce 90 de pacienți luau doar glucozamină/sulfat de condroitină. 

Pacienții care luau analgezice/AINS prezentau simptome mai severe și leziuni structurale ale articulațiilor la începutul studiului și progresia bolii mai proastă în timp decât cei care nu au luat aceste medicamente. Pacienții care au luat analgezice/AINS și sulfat de glucozamină au avut o evoluție mai ușoară a bolii decât pacienții care au luat numai analgezice/AINS. Peste doi ani, pacienții care au luat analgezice/AINS și glucozamină/sulfat de condroitină au pierdut mai puțin volum de cartilaj în compartimentul articular decât cei care au luat doar analgezice. Sursa

Cum iau condroitină și glucozamină? 

Nu utilizați diferite formulări de condroitină/glucozamină în același timp fără a vă consulta medicul

 • Asigurați-vă că vă consultați medicul înainte luați orice medicament.
 • Luați exact așa cum este indicat de pe ambalaj sau conform instrucțiunilor dvs. profesionist din domeniul sănătății/farmacist.
 • Nu depășiți doza recomandată.
 • Nu utilizați diferite formulări de condroitină/glucozamină în același timp fără a consulta medicul dumneavoastră. Utilizarea combinată a diferiților compuși crește riscul de supradozaj.
 • Dacă aveți o intervenție chirurgicală , tratament stomatologic, nu mai luați condroitină/glucozamină cu cel puțin 2 săptămâni înainte.
 • Consultați-vă medicul dacă afecțiunea pe care o tratați cu condroitină și glucozamină nu se îmbunătățește sau se agravează în timpul utilizării acestui produs. 
 • A se pastra la temperatura camerei departe de surse de umiditate si caldura.

 

Dozare si curs de administrare

Doza tipică este de 1500 mg o dată pe zi pentru glucozamină și 1200 mg pentru condroitină

Doza tipică este Recomandat o dată pe zi:

 • 1500 mg pentru sulfat de glucozamină;
 • 1200 mg pentru sulfat de condroitină.

Pentru greutatea corporală mai mică de 45 kg, doza este de obicei redusă: 

 • 1000mg pentru sulfat de glucozamină;
 • 800 mg pentru sulfat de condroitină. 

Pentru pacienții care sunt obezi sau au o greutate mai mare de 90 kg este recomandat să discutați doza optimă cu medicul dumneavoastră, deoarece acesta poate avea nevoie să-și crească nivelurile ='_blank' rel='noopener'>glucozamină/sulfat de condroitină.

Durata tratamentului nu a fost încă determinată. Îmbunătățirea aparentă (de exemplu, reducerea simptomelor durerii) variază de la trei până la opt săptămâni după administrarea medicamentului. Unele studii au arătat o ameliorare permanentă a simptomelor chiar și după întreruperea tratamentului.

În general, dacă durerea nu se ameliorează după două luni, există are șanse mici de îmbunătățire ulterioară .

Este foarte util să țineți un jurnal cu observațiile simptomatice în timp ce luați. Acest lucru vă va permite să evaluați mai bine orice modificări ale mobilității articulațiilor și ale nivelului de durere.

 

Informații importante înainte de a lua condroitină și glucozamină

Unele grupuri de pacienți ar trebui să ia condroitină/glucozamină numai sub supraveghere medicală atentă

Unele grupuri de pacienți ar trebui să ia suplimente numai sub supraveghere medicală atentă sau să le evite cu totul:

 1. Pacienții cu diabet ar trebui să utilizeze suplimente cu sulfat glucozamină dar numai sub atentă supraveghere medicală. Unele cercetări sugerează că sulfatul de glucozamină poate crește rezistența la insulină.
 2. Pacienții alergici la crustacee ar trebui să consultați un medic înainte de a lua suplimente cu sulfat de glucozamină. Cu toate acestea, alergia la crustacee nu limitează de obicei aportul de sulfat de glucozamină, deoarece sulfatul de glucozamină este derivat din chitină, în timp ce alergia la crustacee este cauzată cel mai adesea de proteine.
 3. Copii și femei care alăptează, sunt însărcinate sau intenționează să rămână însărcinate. În prezent, nu există studii suficiente pentru a determina dacă suplimentarea cu glucozamină/sulfat de condroitină are un efect negativ asupra copiilor mici sau asupra fătului.
 4. Pacienții care iau medicamente pentru subțierea sângelui, inclusiv aspirina zilnică, nu ar trebui să ia sulfat de condroitină, deoarece acest lucru poate duce la sângerare.

Se știe că unele medicamente interacționează cu condroitina/glucozamină (de exemplu, anisindionă, dicumarol, warfarină și analogii acestora).

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă acest produs este sigur de utilizat dacă aveți astm.

 

Condroitina/glucozamină și posibile efecte secundare bolshinstva-lyudej.jpg"}}' alt='Hond roitina și glucozamina sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor'>

Aceste suplimente sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există dovezi despre posibile reacții adverse.

Solicitați asistență medicală de urgență dacă dezvoltați  semne ale unei reacții alergice: 

- urticarie ;

- dificultăți de respirație;

- umflarea feței, a membranelor mucoase.

 Se consideră sigur să luați condroprotectoare până la două ani.

Efectele secundare frecvente pot include: greață, diaree, constipație, dureri abdominale, gaze, balonare.

 

Tabel de comparație al medicamentelor noastre

 

 

Nume

Doza de glucozamină/condroitină

Compoziție suplimentară

Glucozamină, hialuronic, condroitină, Msm, glucozamină acid hialuronic Chondroitin Msm, Solgar

Glucozamină Acid Hialuronic Chondroitin Msm, Solgar, 120 Tablete 


Glucozamină clorhidrat 1500mg, condroitin sodiu sulfat 1200mg 

Sodiu, colagen, acid hialuronic

Glucozamină și condroitina, glucozamină și amp; Chondroitin, Now Foods

Glucozamină și condroitina, glucozamină și amp; Chondroitin, Now Foods, 240 Tablete -240-tabletok.html

Glucozamină sulfat - 1500 mg, condroitin sulfate sodiu (din cartilaj bovin) - 1200 mg

Sodiu, potasiu

Complex de glucozamină condroitină, mândria puritanului

Complex de glucozamină condroitină, Puritan's Pride, 60 de capsule


https: //biotus.ua/gljukozamin-hondroitin-glucozamine-chondroitin-complex-puritan-s-pride-60-kapsul.html

Complex de sulfat de glucozamină, sulfat de condroitină - 1100 mg

Vitamina C, mangan.

Glucozamină Condroitina, glucozamină & Chondroitin, Msm, Now Foods

Glucozamină Condroitin, Glucozamină & Condroitin, Msm, Now Foods, lichid, 473 ml hondroitin-now-foods-473ml.html

Glucozamină HCI - 750 mg, condroitin sulfat de sodiu (din cartilaj bovin) - 600 mg td>

 

No FAQ Found.

Conţinut
 • Condroprotectori: ce sunt acestea?
 • Condroprotectoare: când se folosesc?
 • Ce sunt glucozamina și condroitina?
 • Unde se găsește condroitina/glucozamină?
 • Forme
 • Care formă este cea mai bună?
 • Dovada eficacității
 • Cum iau condroitină și glucozamină?
 • Dozare si curs de administrare
 • Informații importante înainte de a lua condroitină și glucozamină
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.