Glucozamină și condroitina: când și cui sunt utile

Glucozamină și condroitina: când și cui sunt utile

Glucozamina și condroitina joacă un rol vital în formarea țesutului cartilajului.

În societatea modernă, bolile coloanei vertebrale și ale articulațiilor sunt foarte frecvente. Bolile coloanei vertebrale și articulațiilor, precum și durerea asociată, reprezintă o problemă medicală, socială și economică gravă datorită prevalenței lor ridicate și a numărului în continuă creștere de pacienți. Acest lucru se datorează mai multor motive, în primul rând stilului de viață modern.

Decalajul destul de lung dintre primele simptome ale bolii și începerea tratamentului are, de asemenea, un impact negativ. 

Un alt factor negativ este lipsa unei prevenții eficiente, care ar putea reduce incidența afecțiunilor articulațiilor și coloanei vertebrale.

În plus, există consecințe socioeconomice ale bolilor. Mulți oameni cu probleme articulare sau spate părăsesc piața muncii. Nu este greu de imaginat cât de negativ le afectează situația situația socio-economică. 

Pentru tratamentul și prevenirea bolilor care afectează coloana vertebrală și articulațiile, oamenii de știință au dezvoltat medicamente care conțin condroprotectori.

Condroprotectorii: ce este?

Condroprotectorii sunt medicamente care stimulează regenerarea cartilajului și încetinesc degenerarea ulterioară a acestuia.

 Condroprotectorii sunt medicamente care stimulează regenerarea cartilajului și încetinesc degenerarea ulterioară a acestuia. Cartilajul, unul dintre tipurile de țesut conjunctiv, se distinge printr-o substanță intercelulară densă, elastică, care formează membrane speciale în jurul celulelor condrocitelor. Condrocitele (adică principalele celule ale țesutului cartilajului) produc condroitina.

Ele stimulează hidratarea cartilajului, sinteza acidului hialuronic și regenerarea țesutului cartilajului. Acest material este, de asemenea, parte a fluidului din capsula articulară. Ele promovează procesele active de restaurare în cartilaj. 

Indicații pentru utilizarea condroprotectorilor

 • Toate procesele din articulații sunt de origine degenerativă (artroză).
 • Porozitate osoasă crescută, deficit de calciu (osteoporoză).
 • Procese inflamatorii ale coloanei vertebrale, articulațiilor (bursită, artrită).
 • Osteocondroza.

 

Condroprotectoare: când să folosiți? 

Condroprotectorii sporesc și completează efectul terapeutic al altor medicamente

Condroprotectorii prezintă o eficiență ridicată atunci când sunt utilizați în stadiul inițial al bolii. Din păcate, mulți oameni încep să trateze durerile de spate într-un stadiu avansat. Cartilajul este destul de greu de restaurat, prin urmare, de exemplu, pentru tratamentul osteocondrozei, se recomandă administrarea condroprotectorilor în doze mari. Este puțin probabil ca medicamentul să ajute la scăderea bolii, dar poate fi folosit pentru a opri procesul distructiv al discurilor intervertebrale. Condroprotectorii sunt destinati utilizării pe termen lung; dau rezultate mai bune în comparație cu medicamentele nesteroidiene. Condroprotectorii sporesc și completează efectul terapeutic al altor medicamente, de exemplu, accelerează efectul analgezicelor.

Metodele tradiționale de tratare a bolilor articulare nu pot afecta progresia bolii. Întrucât principala problemă a acestor boli este distrugerea cartilajului, cercetătorii și-au concentrat eforturile pe găsirea de agenți care să prevină această problemă. Glucozamină/sulfații de condroitină sunt două medicamente majore care sunt în prezent studiate pe larg pentru a determina utilitatea lor în tratarea proceselor degenerative ale articulațiilor/coloanei vertebrale.

Ce sunt glucozamina și condroitina? 

Glucozamina și condroitina sunt substanțe naturale care se găsesc în țesuturile conjunctive ale corpului.

Sulfatul de glucozamină și sulfatul de condroitin sunt substanțe naturale care se găsesc în țesuturile conjunctive ale corpului, inclusiv în cartilaj.

 1. Sulfatul de glucozamină este blocul principal al proteoglicanilor, molecule mari de cartilaj care îi conferă proprietățile sale vâscoelastice (de tamponare). Atunci când este administrat pe cale orală, sulfatul de glucozamină este ușor absorbit în sistem și poate fi detectat în cartilaj încă de la patru ore după consum. Ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, sulfatul de glucozamină are proprietăți antiinflamatorii unice. În plus, unele teste de laborator au demonstrat efectele de protecție a cartilajului ale suplimentării cu glucozamină. Aceste studii arată că sulfatul de glucozamină poate inhiba distrugerea cartilajului asociată cu osteoartrita și, de asemenea, poate promova creșterea cartilajului.
 2. Clorhidratul de glucozamină , o altă formă de glucozamină, este considerată a fi la fel de eficientă ca și forma sulfatului. Este mai ușor de absorbit de organism și poate fi luat în doze mai mici cu aceeași eficacitate ca sulfatul de glucozamină.
 3. N-acetil-glucozamină Deși cercetările arată că sulfatul de glucozamină este mai bine absorbit decât N-acetil-glucozamina, persoanele care sunt sensibile la sulfați pot tolera mai bine această formă.

Suplimentele de glucozamină sunt fabricate din surse naturale (coci de scoici sau ciuperci) sau sunt fabricate artificial în laborator.

    4 . Sulfatul de condroitină face parte din molecula proteică care conferă cartilajului proprietățile elastice. De asemenea, are un efect antiinflamator care reduce umflarea dureroasă a articulațiilor. În plus, sulfatul de condroitină poate ajuta, de asemenea, să încetinească descompunerea cartilajului și să restabilească creșterea cartilajului.

Uneori, sulfatul de glucozamină este combinat cu sulfatul de condroitină. Cele mai multe dovezi științifice arată cea mai mare eficacitate a sulfatului de glucozamină/sulfatului de glucozamină împreună cu condroitina.

 

Unde se găsește condroitina/glucozamină?

Glucozamina (sau chitosamina) este o substanță naturală care se găsește în scoici de crustacee. Glucozamina este disponibilă și în forme sintetice.

Condroitina poate proveni din surse naturale (oase de rechin, cartilaj bovin) sau poate fi creată în laborator.

Formulare de eliberare

Glucozamina/condroitina este disponibilă sub formă 

 • Tablete.
 • Capsule.
 • Pudra.
 • Lichide.

Medicamentele sunt adesea combinate între ele și cu alte suplimente alimentare.

Care formă este mai bună? 

Condroitina ocupă un loc de frunte în rândul condroprotectorilor

Cercetătorii nu sunt de acord cu privire la care dintre aceste suplimente oferă cele mai multe beneficii pentru osteoartrita. Unii cred că condroitina ocupă un loc de frunte în rândul condroprotectorilor, unii oameni de știință preferă glucozamina, în timp ce alții sunt înclinați către o combinație a ambelor medicamente. „Dovezile susțin combinația de două medicamente”, spune Chris D'Adamo, MD, director de cercetare la Centrul Medical al Universității din Maryland.

Forma ideală de glucozamină este, de asemenea, controversată în rândul comunității de cercetare. Unele studii arată beneficiile sulfatului de glucozamină; altele - clorhidrat de glucozamină. Un studiu a comparat două forme de glucozamină și nu a găsit nicio diferență reală între ele. „Există studii care arată o flexibilitate articulară și o amplitudine de mișcare îmbunătățită cu sulfatul de glucozamină”, spune Farshad Fani Marvasti, MD, director de sănătate publică la Universitatea din Arizona. Dovezile susțin utilizarea eficientă a sulfatului de glucozamină mai degrabă decât a clorhidratului, cu sau fără sulfat de condroitină, pentru osteoartrita genunchiului. Sursă

Dovezi de eficacitate

Cercetări confirmate privind utilizarea glucozaminei pentru afecțiuni specifice 

Cercetări sprijinite privind utilizarea glucozaminei pentru afecțiuni specifice:

 1. Osteoartrita. Utilizarea orală a sulfatului de glucozamină poate ameliora durerea persoanelor cu osteoartrită a coloanei vertebrale, a genunchiului și a articulației șoldului.
 2. Artrita reumatoida. Cercetările arată că clorhidratul de glucozamină orală poate reduce durerea asociată cu artrita reumatoidă în comparație cu placebo, o substanță inactivă. Înainte de a începe să luați glucozamină, citiți cu atenție informațiile de pe ambalajul produsului pentru a vă asigura că ați ales forma corectă.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că combinația de glucozamină și condroitină a fost eficientă pentru orice severitate a bolii și nu depindea de pacienții care iau alte medicamente (analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). 

O echipă de oameni de știință din Canada a examinat rezultatele examinărilor RMN ale articulației genunchiului la 600 de pacienți cu osteoartrită a genunchiului, efectuate pe o perioadă de doi ani între 2004 și 2006. Scopul studiului a fost de a examina efectul tratamentului cu tratamente farmacologice convenționale plus glucozamină/condroitin sulfat. 

Jumătate dintre pacienți luau analgezice/AINS, 113 dintre ei luau și glucozamină/sulfat de condroitin, în timp ce 90 de pacienți luau doar glucozamină/sulfat de condroitin. 

Pacienții care au luat analgezice/AINS au avut simptome mai severe și leziuni structurale articulare la momentul inițial și o progresie mai proastă a bolii în timp decât cei care nu au luat aceste medicamente. Pacienții care au luat analgezice/AINS și sulfat de glucozamină au avut o evoluție mai ușoară a bolii decât pacienții care au luat numai analgezice/AINS. Pe o perioadă de doi ani, pacienții care au luat analgezice/AINS și glucozamină/sulfat de condroitină au pierdut mai puțin volum de cartilaj articular decât cei care au luat singur analgezice. Sursă

Cum să luați condroitina și glucozamină? 

Nu utilizați diferite formulări de condroitină/glucozamină în același timp fără a consulta medicul dumneavoastră.

 • Asigurați-vă că vă consultați medicul înainte de a începe să luați medicamente.
 • Luați exact conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau conform recomandărilor medicului dumneavoastră/farmacistului.
 • Nu utilizați mai mult decât doza recomandată.
 • Nu utilizați diferite formulări de condroitină/glucozamină în același timp fără a consulta medicul dumneavoastră. Utilizarea combinată a diferitelor formulări crește riscul de supradozaj.
 • Dacă suferiți o intervenție chirurgicală sau un tratament stomatologic, încetați să luați condroitină/glucozamină cu cel puțin 2 săptămâni înainte.
 • Luați legătura cu medicul dumneavoastră dacă afecțiunea pe care o tratați cu condroitină și glucozamină nu se îmbunătățește sau se agravează în timpul utilizării acestui produs. 
 • A se pastra la temperatura camerei ferit de umiditate si caldura.

 

Doze și mod de administrare

Doza tipică este de 1500 mg o dată pe zi pentru glucozamină și 1200 mg pentru condroitină.

Doza tipică este luată o dată pe zi:

 • 1500 mg pentru sulfat de glucozamină;
 • 1200 mg pentru sulfat de condroitină.

Pentru greutatea corporală mai mică de 45 kg, doza este de obicei redusă: 

 • 1000 mg pentru sulfat de glucozamină;
 • 800 mg pentru sulfat de condroitină. 

Pacienții care sunt obezi sau care cântăresc mai mult de 90 kg sunt sfătuiți să discute cu medicul lor doza optimă, deoarece pot avea nevoie de niveluri crescute de glucozamină/sulfat de condroitin .

Durata tratamentului nu a fost încă stabilită. Îmbunătățirea vizibilă (cum ar fi reducerea simptomelor durerii) variază după administrarea medicamentului timp de trei până la opt săptămâni. Unele studii au arătat o îmbunătățire continuă a simptomelor chiar și după întreruperea utilizării.

De obicei, dacă durerea nu se ameliorează după două luni, există puține șanse de ameliorare suplimentară.

Este foarte util să ții un jurnal cu simptomele tale în timpul programării. Acest lucru vă va permite să apreciați mai bine orice modificări ale mobilității articulațiilor și ale nivelului de durere.

 

Informații importante înainte de a lua condroitină și glucozamină

Anumite grupuri de pacienți ar trebui să ia condroitină/glucozamină numai sub supraveghere medicală atentă

Anumite grupuri de pacienți ar trebui să ia suplimente numai sub supraveghere medicală atentă sau să le evite cu totul:

 1. Pacienții cu diabet ar trebui să utilizeze suplimente de sulfat de glucozamină numai sub supraveghere medicală atentă. Unele cercetări sugerează că sulfatul de glucozamină poate crește rezistența la insulină.
 2. Pacienții cu alergie la crustacee trebuie să consulte un medic înainte de a lua suplimente de sulfat de glucozamină. Cu toate acestea, alergiile la crustacee nu limitează, în general, consumul de sulfat de glucozamină, deoarece sulfatul de glucozamină este extras din chitină, în timp ce alergiile la crustacee sunt cel mai adesea cauzate de o proteină.
 3. Copii, precum și femeile care alăptează, femeile însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate. În prezent, nu există cercetări suficiente pentru a determina dacă administrarea de suplimente de glucozamină/sulfat de condroitin are efecte negative asupra copiilor mici sau asupra fătului.
 4. Pacienții care iau medicamente pentru subțierea sângelui, inclusiv aspirină zilnică, nu ar trebui să ia sulfat de condroitină, deoarece poate provoca sângerare.

Se știe că unele medicamente interacționează cu condroitina/glucozamină (de exemplu, anisindiona, dicumarolul, warfarina și analogii lor).

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă acest produs este sigur de utilizat dacă aveți astm.

Condroitină/glucozamină și posibile efecte secundare 

Condroitina și glucozamina sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor

Aceste suplimente sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există dovezi ale posibilelor efecte secundare.

Obțineți asistență medicală de urgență dacă aveți  semne de reacție alergică după administrarea acestui medicament: 

- urticarie;

- dificultăți de respirație;

- umflarea feței, mucoaselor.

 Este considerat sigur să luați condroprotectori timp de până la doi ani.

Reacțiile adverse frecvente pot include: greață, diaree, constipație, dureri abdominale, gaze, balonare.

Tabel comparativ al medicamentelor noastre

 

Nume

Doza de glucozamină/condroitină

Compoziție suplimentară

Glucozamină, Acid Hialuronic Chondroitin Msm, Solgar

Glucozamină, Acid Hialuronic Chondroitin Msm, Solgar, 120 comprimate

Clorhidrat de glucozamină - 1500 mg, sulfat de condroitină de sodiu - 1200 mg, 

Sodiu, colagen, acid hialuronic

Glucozamină și condroitina, Glucozamină și condroitina, Now Foods

Glucozamină și condroitină, Now Foods, 240 tablete.

Sulfat de glucozamină – 1500 mg, sulfat de condroitină de sodiu (din cartilaj bovin) – 1200 mg

Sodiu, potasiu

Glucozamină Condroitin, Glucozamină Condroitin Complex, Puritan's Pride

Glucozamină Condroitină, Glucozamină Condroitin Complex, Puritan's Pride, 60 capsule


Sulfat complex de glucozamină, sulfat de condroitină – 1100 mg

Vitamina C, mangan.

Glucozamină Condroitina, Glucozamină și Condroitina, Msm, Now Foods

Glucozamină Condroitin, Glucozamină și Condroitin, Msm, Now Foods, lichid, 473 ml


Glucozamină HCI – 750 mg, sulfat de condroitină de sodiu (din cartilaj bovin) – 600 mg

Vitamina C, mangan, sodiu

Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

Я слышала, что глюкозамин повышает холестерин. Это правда?

В Европе глюкозамин используется более 20 лет десятками тысяч людей. Как в предварительных, так и в последующих исследованиях химического состава крови не было никаких намеков на проблему, за исключением случайной биохимической чувствительности. Хотелось бы отметить, что многие люди, которые начинают принимать глюкозамин, начинают это в более поздние годы, когда уровни холестерина имеют тенденцию повышаться.

Может ли быть передозировка, если принимать глюкозамин и хондроитин в комплексе?

Не используйте различные составы хондроитина и глюкозамина одновременно без консультации с врачом. Принимая несколько препаратов сразу, вы очень рискуете получить дозу, значительно больше рекомендованной.

В какое время суток лучше всего принимать глюкозамин?

Подойдет любой момент дня. Одни  предпочитают принимать капсулы во время еды. Другие принимают капсулы натощак с одним или двумя стаканами воды. Вам не нужно делить капсулы на несколько приемов в течение дня, вы можете принимать их в один выбранный момент (2 глюкозамина, 2 хондроитина, 1-2 рыбьих жира)

Возможно ли получать глюкозамин естественным образом из пищи?

Хотя добавки глюкозамина сульфата часто производятся из раковин моллюсков, нет никаких естественных пищевых источников глюкозамина.

Conţinut
 • Condroprotectori: ce sunt acestea?
 • Condroprotectoare: când se folosesc?
 • Ce sunt glucozamina și condroitina?
 • Unde se găsește condroitina/glucozamină?
 • Forme
 • Care formă este cea mai bună?
 • Dovada eficacității
 • Cum iau condroitină și glucozamină?
 • Dozare si curs de administrare
 • Informații importante înainte de a lua condroitină și glucozamină
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.