Facebook Pixel

Probiotice - Ghidul suprem pentru tot

Пробиотики

Bacteriile benefice din colon pot fi afectate de utilizarea antibioticelor, o dietă săracă în fibre, fructe și legume. În toate aceste cazuri, probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului.

De ce sunt probioticele atât de importante pentru intestin?

Avem trilioane de bacterii care trăiesc pe sau în interiorul nostru și peste 80% din care trăiesc în intestinele noastre. Sursa  Mii de ani de co-evoluție au dezvoltat un mecanism special de interacțiune cu bacteriile importante pentru sănătate. Ne ajută să sintetizează vitaminele și să digerăm fibrele. Sursa

Un dezechilibru în bacteriile noastre intestinale poate duce la la dezvolta boli cronice, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile inflamatorii intestinale. Sursa  Acest dezechilibru poate apărea după administrarea de antibiotice, care pot distruge bacteriile sănătoase din intestin. Se poate întâmpla și cu o dietă dezechilibrată. Un dezechilibru al bacteriilor intestinale poate chiar a afecta sănătatea noastră mintală. Sursa  De exemplu, majoritatea neurotransmițătorilor (transmițători chimici ai semnalelor neuronilor, cum ar fi serotonina, dopamina) sunt produși în intestine. S-a dovedit științific că 95% din dopamină este sintetizată în intestin. Sursa

Prin urmare, menținerea echilibrului și diversității acestor microorganisme benefice în intestin este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră.  span>

Mâncarea de probiotice este una dintre cele mai bune modalități de a corecta și de a menține echilibrul adecvat al bacteriilor intestinale.

 

Ilya Mechnikov - „Părintele probioticelor”

Rădăcina cuvântului probiotic provine din cuvântul grecesc pro, care înseamnă „promovare” și biotic, care înseamnă „viață”. 

A avut loc descoperirea de probiotice. la începutul secolului al XX-lea, când Ilya Mechnikov, care este numit „părintele probioticelor”, a observat că locuitorii din mediul rural din Bulgaria au trăit până la o vârstă foarte înaintată, în ciuda sărăciei extreme și a unui climat aspru. El a sugerat că este posibil să influențezi sănătatea și să încetinești procesul de îmbătrânire prin manipularea microbiomului intestinal cu ajutorul bacteriilor găsite în laptele acru. De atunci, multe studii științifice i-au confirmat și extins concluziile.

'Numerele asociații diverse de microorganisme care locuiesc în tractul digestiv uman. sunt în mare măsură determină sănătatea spirituală și fizică a unei persoane' - așa a formulat Mechnikov importanța echilibrului microbiomului intestinal în corpul uman. Sursa

 

Să înțelegem ce sunt probioticele?

Probioticele sunt o combinație de bacterii vii, benefice și drojdie care trăiesc în mod natural în corpul nostru. Mulți dintre noi avem un stereotip negativ despre cuvântul „bacterii” ca fiind ceva rău și greață. Cu toate acestea, în corpul nostru există două tipuri de bacterii - bune și rele. 

Probioticele sunt alcătuite din bacterii benefice care ajuta la mentinerea sanatatii si performantelor organismului. Aceste bacterii bune ne ajută în multe situații (inclusiv combaterea bacteriilor rele).

Probioticele fac parte din imaginea de ansamblu - microbiomul nostru ( sau cu alte cuvinte, microfloră). Microbiomul este o comunitate unică de organisme care formează un singur sistem și urmăresc un singur scop - sănătatea întregului organism. Un alt exemplu de un astfel de ecosistem unic poate fi dat - este o pădure cu toate creaturile și organismele care o locuiesc. 

În interiorul și la suprafața corpului nostru există trilioane de microorganisme. Aceste microorganisme sunt compuse din următoarele specii:

 • bacterii;
 • ciuperci (inclusiv drojdie);
 • virusuri;
 • protozoare.

Microbiomul fiecărei persoane este unic. Nu există două persoane să aibă același set de microorganisme, chiar și gemenii sunt diferiți. 

Pentru ca un microorganism să poată fi numit probiotic, trebuie să aibă mai multe caracteristici:

 • trebuie să fie izolat de o persoană;
 • poate supraviețui în intestin după ce a mâncat (fiind mâncat);
 • trebuie să fie benefic pentru organismul uman;
 • ar trebui să fie absolut sigur de consumat.

Unde sunt probioticele benefice (microbi) trăiesc în corpul nostru? 

Locul cel mai frecvent asociat cu microbii benefici este intestinele noastre (în principal colonul). Există și alte câteva locuri în corpul nostru care conțin microbi buni:

 • cavitatea bucală;
 • vagin;
 • uretra;
 • piele;
 • light.

 

Conceptul de probiotic al Asociației Internaționale pentru Probiotice și Prebiotice (ISAAP)

În octombrie 2013, Asociația Științifică Internațională pentru Probiotice și Prebiotice (ISA PP) a organizat o întâlnire a experților clinici și științifici pe probiotice (specialități: gastroenterologie, pediatrie, medicină de familie, microbiota intestinală, microbiologia bacteriilor probiotice, genetică microbiană, imunologie etc.). Scopul acestei întâlniri a fost de a revizui și actualiza conceptul de probiotice. Conceptul de probiotice a fost decis a fi: „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătate. gazdă." De asemenea, au identificat alimente care conțin probiotice și alimente care conțin culturi vii sau active și au stabilit următoarele criterii: 

 1. Criterii de cultură live sau activă: 
 • Orice aliment cu un microb de fermentație 
 • Dovada de viabilitate la un nivel minim care reflectă nivelurile tipice observate în alimentele fermentate este estimat la 1 x 109 ufc per porție 
 • Nu sunt necesare cercetări sau dovezi specifice pentru a face această afirmație.

     2.Criterii probiotice pentru mențiuni care nu sunt legate de sănătate:

 • Membri ai speciilor sigure, susținut de suficiente dovezi ale efectelor benefice generale asupra oamenilor sau microbilor inofensivi cu proprietăți (structură, activitate sau sfârșit) produs) cu suficiente dovezi ale efectelor generale benefice asupra oamenilor 
 • Dovada viabilității la nivelul științific corespunzător.

     3.Criterii probiotice pentru produsele care pretind a fi un produs de sănătate: 

 • Tulpina(e) probiotice definite 
 • Dovada livrării tulpinilor viabile la doza efectivă la data expirării 
 • Dovezi puternice necesare pentru tulpina(ele) sau combinația de tulpini în indicația de sănătate indicată

  ;

Cum funcționează probioticele? 

Sarcina principală a probioticelor este de a sprijini menținerea unui echilibru sănătos în organism. Când ne îmbolnăvim, bacteriile dăunătoare pătrund în corpul nostru, numărul lor crește și acest lucru dezechilibrează organismul. Bacteriile bune ajută la combaterea bacteriilor rele și la restabilirea echilibrului. Bacteriile bune susțin sănătatea, stabilizează sistemul imunitar, controlează inflamația. 

De asemenea, anumite tipuri de bacterii bune: 

 1. Ajută organismul să digere alimente.
 2. Controlați activitatea bacteriilor dăunătoare.
 3. Participă la sinteza vitaminelor.
 4. Au un efect pozitiv asupra celulelor interne ale suprafeței intestinale, prevenind astfel absorbția în sânge a deșeurilor bacteriilor dăunătoare care pot pătrunde în organism cu alimente sau băuturi.
 5. Participă la descompunerea și absorbția medicamentelor. 

&nbs p;

 

Cele mai comune tipuri de bacterii probiotice

Tipuri comune de probiotice 

Cele mai frecvent utilizate probiotice sunt tulpinile de două tipuri principale. Aceste specii sunt, de asemenea, cele mai studiate probiotice: 

 1. Bifidobacteria această specie este bacteria utilizat în mod obișnuit în alimente și suplimente alimentare. Funcțiile lor:
 • susțin sistemul imunitar 
 • limitează creșterea bacteriilor dăunătoare în intestin 
 • ajută la descompunere lactoza în nutrienți pe care organismul le poate folosi.
 1. Lactobacillus Acest tip de bacterii produce lactază, o enzimă care descompune lactoza.  ;
 • Aceste bacterii produc și acid lactic. 
 • Acidul lactic ajută la controlul populației de bacterii dăunătoare. 
 • Aceștia servesc, de asemenea, drept „combustibil muscular” și măresc absorbția de minerale de către organism. 

Bacterii Lactobacillus Apar în mod natural în gură, intestinul subțire și vagin.

Tulpinile generale de probiotice 

Tulpinile probiotice sunt subtipuri genetice ale speciilor. Fiecare tulpină de probiotice are un efect diferit asupra organismului. Este posibil să vedeți numele tulpinilor de probiotice pe etichetele alimentelor sau suplimentelor combinate cu numele speciei. De exemplu, speciile Bifidobacterii sau Lactobacillus sunt adesea abreviate ca B. sau L. și combinate cu un singur nume de tulpină, cum ar fi acidophilus. Acest lucru vă oferă probioticul L. acidophilus. Acesta este modul în care numele va apărea pe etichetele alimentelor sau suplimentelor. 

Cele mai frecvente tulpini de probiotice pe care le veți găsi pe etichetele alimentelor și suplimentelor sunt:

 1. Bifidobacterium animalis
 • Această tulpină este un ingredient din Dannon Activia Iaurt și a fost creată în scopurile de marketing ale companiei
 • Imbunatateste functionarea tractului gastrointestinal si combate bacteriile "rele" din alimente
 • Se crede că această tulpină specială are, de asemenea, un efect semnificativ asupra sistemului imunitar.

     2.Bifidobacterium breve 

 • Această tulpină trăiește în tractul nostru gastrointestinal și în vagin. În ambele locuri luptă împotriva bacteriilor sau a drojdiei care cauzează infecții
 • De asemenea, ajută organismul nostru absorb nutrienții prin fermentarea zahărului
 • De asemenea, descompune fibrele vegetale, făcându-le mai digerabile

     3.Bifidobacterium lactis

 • Derivat din lapte crud
 • Inclus în culturile naturale cu formule probiotice pentru sugari Good Start de la Nestle
 • span>
 • Inclus în aluatul pentru brânză de vaci, brânzeturi

     4.Bifidobacterium longum 

 • Această tulpină trăiește în tractul gastrointestinal
 • Implicat în descompunerea carbohidraților
 • Are proprietăți antioxidante

     5.Bifidobacterium bifidum

     6.Lactobacillus aacidophilus  - Dovedit clinic pentru a reduce diareea asociată antibioticelor Sursa

 • Această tulpină se află în intestinul subțire și vagin
 • Participă la digestie
 • Ajută la combaterea bacteriilor vaginale
 • Inclus în iaurt starter și produse din soia fermentată

     7.Lactobacillus reuteri

 • Această tulpină se află în intestine și gură. 
 • Unul studiu a arătat că reduce bacteriile orale care provoacă carii dentare. Sursa  
 • De asemenea se crede că are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv

     8.Lactobacillus bulgaricus

     9.Lactobacillus casei 

    10.Lactobacillus gasseri 

    11.Lactobacillus plantarum 

    12.Enterococcus faecium

    13.Saccharomyces boulardii

 

Este important de reținut că pentru ca iaurtul să fie considerat un probiotic, acesta trebuie: 

 • conțin una dintre tulpinile de mai sus;
 • Toate iaurturile trebuie tratate cu tulpini de Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.

 

Există și prebiotice și sibiotice - să ne dăm seama

Prebiotice sunt ingrediente alimentare nedigerabile cu care se hrănesc probioticele. Sunt folosite în intestin pentru a crește populațiile de bacterii sănătoase, pentru a ajuta digestia și pentru a crește sinteza vitaminelor.

Sursa de prebiotice 

Principala sursă de prebiotice este fibrele. În forma lor naturală, se găsesc & nbsp; se găsesc în fructe și legume, dar le puteți lua și sub formă de supliment. În timp ce toate prebioticele sunt fibre, nu toate fibrele sunt prebiotice. Formele convenționale de fibre alimentare care se găsesc în majoritatea alimentelor vegetale și cerealelor sunt fermentate mai puțin selectiv de bacteriile din intestin și nu au unele dintre beneficiile pentru sănătate demonstrate de prebiotice. 

Alimente prebiotice  ;

Prebiotice mse gasesc in anumite alimente precum ceapa, usturoiul, prazul, topinamburul, sparanghelul si bananele. Cu toate acestea, pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate din aceste surse, va trebui să consumați porții mari. 

Suplimente prebiotice 

Aportul regulat de prebiotice va ajuta la creșterea și stimularea creșterii bacteriilor benefice în intestin. Suplimentele prebiotice conțin fibre fermentabile care furnizează hrană pentru lactobacili și bifidobacterii. Suplimentele prebiotice diferă de suplimentele probiotice prin faptul că nu sunt bacterii vii, sunt foarte stabile, nu sunt afectate de căldură și aciditate și nu afectează intestinul. Este important să rețineți că nu toate prebioticele sunt la fel, iar unele sunt mai direcționate pentru tipul de bacterii pe care le hrănesc.

Ce sunt sinbioticele? 

Sibioticele sunt un amestec de bacterii benefice (probiotice) și fibre (prebiotice).

Acestea sunt suplimente care conțin tulpini probiotice pe lângă prebiotice. 

Avantajul simbioticelor

Unii cercetători spun că probioticele pot avea „dificultăți de supraviețuire” atunci când trec prin tractul gastrointestinal. Cu alte cuvinte, ele nu pot supraviețui întotdeauna sub influența sucului gastric și nu pot ajunge la intestine. Ideea din spatele simbioticelor este că adăugarea de prebiotice la un supliment de probiotice poate asigura că microorganismele benefice pătrund în intestin vii și sănătoase. Se crede că aceste suplimente sunt benefice în special pentru persoanele cu afecțiuni precum sindromul colonului iritabil și diabet.

Probiotice pentru afecțiuni specifice de sănătate

În revizuire 2018 Probiotice în prevenirea și tratarea bolilor (Sursa) se spune că cele mai puternice dovezi pentru probiotice sunt în prevenirea sau tratamentul a cinci afecțiuni: 

 1. Enterocolita necrozantă, o boală inflamatorie o boală care afectează intestinele, în principal la copiii prematuri.
 2. Diaree infecțioasă acută.
 3. Infecții respiratorii acute.
 4. Diaree asociată cu antibiotice.
 5. Colica la bebeluși

Probiotice pentru bărbați și femei 

Efectul probioticelor poate fi diferit pentru bărbați și femei. 

B studiu în 2014, oamenii de știință au studiat efectul administrării de Lactobacillus rhamnosus la bărbații obezi și femei . Sursa  Rezultatele au arătat că femeile au slăbit și au redus grăsimea corporală în timpul procesului și, de asemenea, au menținut această tendință după încheierea studiului. La bărbați, acest efect nu a fost observat.

Altele un studiu în rândul pacienților cu purtători de salmonella a arătat că efectul administrării de Lactobacillus plantarum variază în funcție de sex. Sursa  Deși autorii studiului au văzut puține dovezi că acest probiotic ar putea trata salmonella, ei au remarcat că bărbații și femeile au prezentat simptomele infecției în mod diferit și rata de eliminare a țesuturile biologice ale corpului de la infecție. 

Oamenii de știință trebuie încă să facă mai multe cercetări pentru a stabili dacă terapia cu probiotice ar trebui să varieze în funcție de sex.

 

Probiotice și pierdere în greutate

Bacterii prezente în intestinul uman, poate afecta greutatea corporală. Studiile 2009 arată că persoanele obeze au o diversitate bacteriană mai mică. Sursa

Unii experți sugerează că suplimentarea cu sibiotice, care include tulpini precum Lactobacillus gasseri, provoacă pierderea în greutate. Adăugarea anumitor fibre poate spori aceste efecte. Sursa

O recenzie din 2019 privind relația dintre obezitate și probiotice a constatat că tulpinile bacteriene asociate cu obezitate și că amestecurile de tulpini de probiotice pot fi mai eficiente în tratarea obezității decât tulpinile individuale. În special, Bifidobacterium poate fi eficient în reducerea indicelui de masă corporală (IMC). Cele mai multe studii în acest domeniu au folosit tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium. Cu toate acestea, întrebările despre tulpini specifice, durata tratamentului și dozele adecvate rămân încă fără răspuns. Sursa

 

Probiotice pentru sănătatea intestinală 

Probioticele pot fi, de asemenea, utile pentru problemele intestinale. Învelișul său poate fi uneori deteriorat, ceea ce poate duce la permeabilitatea acestuia. Acest lucru poate permite moleculelor să intre în fluxul sanguin și să provoace inflamație sau răspunsuri imune. 

Problemele în funcția intestinală pot apărea și după o curs de antibioticoterapie. Antibioticele pot ucide atât bacteriile rele, cât și cele bune. Uneori poate provoca simptome de diaree la o persoană când le ia. Sursa Cu toate acestea, chiar și luarea de probiotice în același timp poate ajuta la repopularea intestinului cu bacterii benefice și la ameliorarea oricăror simptome de diaree. 

De exemplu, drojdie probiotică Saccharomyces boulardii poate fi eficient în prevenirea și tratarea diareei care apare la administrarea de antibiotice sau după o infecție. Drojdia poate fi eficientă și în tratamentul sindromului de colon iritabil și al bolii inflamatorii intestinale. Sursa

 

Probiotice pentru constipație 

Cercetare arată că probioticele pot scurta timpul de tranzit al alimentelor prin tractul gastrointestinal. Adică, cu un probiotic, timpul necesar pentru ca alimentele să meargă până la capăt și să se încheie cu actul defecării durează 12,4 ore. Numărul actelor de defecare a crescut cu 1,3 pe săptămână. Tulpina Bifidobacterium lactis pare a fi cea mai eficientă în îmbunătățirea timpului de tranzit intestinal, a frecvenței și consistenței scaunelor și a flatulenței. Sursa

 

Probiotice pentru copii

Colica bebelușilor

 • Cauza colicilor la sugari nu este încă bine înțeleasă și dificilă a explica. Mulți părinți știu că colicile pot face bebelușii să plângă fără oprire până la trei ore pe zi sau mai mult, având în vedere că primesc nutriția de care au nevoie și se îngrașă în mod regulat. Studiile au arătat diferențe în comunitatea microbiană intestinală între bebelușii care au colici și cei care nu au. 
 • În 2018, a fost realizat un studiu privind relația dintre probiotice (în special Lactobacillus reuter

Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

Когда я увижу эффект от приема пробиотиков? Моя подруга говорит, что она не заметила никаких изменений после месяца приема

Пробиотики не работают для всех одинаково. Ваш уникальный генный состав, возраст, здоровье, бактерии, которые у вас уже есть, стиль питания влияют на работу пробиотиков. Помимо этого есть еще несколько причин, по которым пробиотик может не эффективен: 

 • Недостаточная дозировка (слишком мало КОЕ). 
 • Вы не соблюдаете правила приема (например, с едой или натощак). Строго следуйте рекомендациям из инструкции к препарату. 
 • Не все штаммы подходят для вашего конкретного симптома. 
 • Качество продукции – это обязательно должны быть живые культуры. Одной из самых больших проблем с пробиотиками является их хрупкая природа. Они должны пережить процесс производства, хранения и желудочной кислоты, и только после всех этих испытаний они начнут работать в вашем кишечнике. 
 • Ненадлежащее хранение. Влажность, жара и свет также могут отрицательно влиять на пробиотики. Некоторые из них должны храниться исключительно в прохладном месте.

Нужно ли принимать пробиотики после каждого приема антибиотиков?

Антибиотики часто необходимы для борьбы с инфекцией. Однако, в то время как антибиотики убивают вредные бактерий, они также выводят из организма полезные бактерии. У некоторых людей развивается диарея после приема антибиотика. У других людей это может привести к тому, что действительно вредные бактерии захватывают и наполняют кишечник, например, с помощью Clostridium difficile. Задача приема пробиотиков после приема антибиотика заключается в том, чтобы снова заселить кишечник полезными бактериями, которые были уничтожены антибиотиками, и перезагрузить вашу систему.

Conţinut
 • De ce sunt probioticele atât de importante pentru intestin?
 • Ilya Mechnikov - „Părintele probioticelor”
 • Să înțelegem ce sunt probioticele?
 • Conceptul de probiotic al Asociației Internaționale pentru Probiotice și Prebiotice (ISAAP)
 • Cum funcționează probioticele?
 • Cele mai comune tipuri de bacterii probiotice
 • Există și prebiotice și sibiotice - să ne dăm seama
 • Probiotice pentru afecțiuni specifice de sănătate
 • Probiotice și pierdere în greutate
 • Probiotice pentru sănătatea intestinală
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.