Facebook Pixel

Vitamina B6 sau piridoxina - totul despre proprietățile sale benefice, surse, caracteristici de aplicare

Vitamina B6 sau piridoxina - totul despre proprietățile sale benefice, surse, caracteristici de aplicare

Istoria descoperirii piridoxinei

În 1934, medicul maghiar Pol Gyorgy a descoperit o nouă substanță în timpul unui experiment medical pe șobolani care vindeca o boală de piele la animalele de experiment. Gyorgy a numit substanța vitamina B6 și aceasta a fost prima mențiune despre B6 în știință. 

În 1938, cinci laboratoare chimice au anunțat deodată că intenționează să izoleze și să cristalizeze vitamina B6 într-un an. Întreaga lume științifică a urmat această cursă competitivă fascinantă a laboratoarelor, dar doar unul dintre ele a intrat în istoria științei ca persoana care a izolat și a cristalizat prima vitamina B6. A fost celebrul nutriționist american de origine poloneză Samuel Lipkowski. 

Puțin mai târziu, în 1939, oamenii de știință americani Stanton Harris și Carl Folkers au determinat structura piridoxinei, iar în 1945, biochimistul american Esmond Emerson Snell a descris două forme de vitamine B6 - piridoxal și piridoxamină .

Principalele caracteristici chimice ale vitaminei B6

B6 este una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea noastră cu multe funcții. Este implicat în peste o sută de reacții enzimatice și de aceea este vital pentru noi să menținem un nivel optim de B6 în organism.

 "Vitamina B6" este numele generic pentru șase compuși (vitameri) cu activitate de vitamina B6.

Cele mai de bază sunt: 

 • piridoxină 
 • piridoxal
 • aldehidă piridoxamină 

 Esterii 5-fosfat corespunzători alcătuiesc restul de trei: 

 • piridoxal-5-fosfat
 • piridoxină-5-fosfat 
 • piridoxamină 5-fosfat 

Organismul nostru nu poate produce singur nicio formă de vitamina B6, motiv pentru care este atât de important să monitorizați cantitatea din dieta zilnică sau să o consumați. sub formă de suplimente.

Într-un organism sănătos, ficatul transformă B6 în forma sa activă, piridoxal 5-fosfat. Uneori organismul poate întâmpina dificultăți în transformarea B6 și în astfel de cazuri va fi indicat să luați imediat vitamina B6 în forma sa activă, piridoxal-5-fosfat.Rolul vitaminei B6 în corpul uman

Piridoxal-5-fosfatul este implicat ca coenzimă (cofactor) în mai mult de o sută de reacții enzimatice în metabolismul aminoacizilor, glucozei și lipidelor.

Piridoxal-5-fosfat, forma metabolic activă a vitaminei B6, este implicată în multe aspecte ale metabolismului micronutrienților, sinteza neurotransmițătorilor, sinteza histaminei, sinteza și funcția hemoglobinei, și expresia genelor. Piridoxal-5-fosfatul este implicat ca coenzimă (cofactor) în peste o sută de reacții enzimatice în metabolismul aminoacizilor, glucozei și lipidelor.

Ficatul este un loc pentru metabolism Vitamina B6. Metabolismul aminoacizilor Piridoxal-5-fosfatul este un cofactor în biosinteza a cinci neurotransmițători importanți: serotonina, dopamina, epinefrina, norepinefrina și acidul gamma-aminobutiric (GABA). Este implicat și în sinteza histaminei.

Beneficiile piridoxinei pentru sănătatea noastră

Efectul vitaminei B6 asupra funcției creierului

Vitamina B6 este esențială pentru transmiterea neuronilor în creier .

Mai multe studii au descoperit o asociere între declinul cognitiv la persoanele cu boala Alzheimer și nivelurile scăzute de vitamina B6, conform Universității din Oregon.

Oamenii de știință au determinat și relația dintre cantitatea optimă de vitamina B6 din organism cu rezultate bune la testele de memorie. În plus, într-un studiu publicat în Journal of Nutrition în 2012, afectarea memoriei a fost direct asociată cu un nivel scăzut de vitamina B6. 

Deoarece vitamina B6 este esențială pentru producerea de hemoglobină oxigenată, nivelurile scăzute pot provoca oboseală și neatenție. Într-un studiu din 2012 din Jurnalul de Nutriție, aportul insuficient de vitamine a fost asociat cu atenția distrasă și concentrarea afectată. Luarea suficientă a B6 ne poate ajuta la claritatea mentală, precum și la îmbunătățirea concentrării și a concentrării.

 

Protecția împotriva poluării

Vitamina B6 poate ajuta la protejarea sănătății oamenilor de poluarea aerului prin reducerea expunerii la poluare asupra expresiei genelor.

Suplimentele cu vitamina B6 pot ajuta la reducerea impactului poluării aerului asupra sănătății noastre prin reducerea efectelor sale dăunătoare asupra metilării ADN-ului (mecanismul pe care celulele îl folosesc pentru a controla expresia genelor). Oamenii de știință de la Școala de Sănătate Publică Mailman de la Universitatea Columbia au studiat dacă vitamina B6 ar putea ajuta la minimizarea modificărilor metilării ADN-ului cauzate de expunerea la poluantul PM2,5, o microparticulă cu diametrul mai mic de 2,5 microni. „Baza moleculară a efectelor poluării aerului asupra sănătății nu este pe deplin înțeleasă, iar lipsa opțiunilor preventive la nivel individual reprezintă un decalaj major de cunoștințe”, spune Andrea Baccarelli, profesor și președinte de Științe ale sănătății mediului la Mailman School.

Studiul a implicat zece nefumători sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu luau alte medicamente sau suplimente de vitamine. Fiecare dintre adulți a fost expus la placebo și aer proaspăt (proces inactiv); placebo și aer poluat cu PM2,5; și 50 mg suplimente de vitamina B6 și aer poluat cu PM2,5. Aerul a fost livrat printr-o mască de oxigen. Oamenii de știință au măsurat modificările de metilare ale PM2.5 în genele participanților înainte și după fiecare experiment. Ei au descoperit că PM2.5 a epuizat ADN-ul mitocondrial cu 11,1% în comparație cu studiul simulat. Cu toate acestea, suplimentul de vitamina B6 luat de participanți a atenuat efectul PM2,5 cu 102%. Ei sugerează că reducerea expunerii individuale la PM2,5 ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătatea publică în zonele cu poluare ridicată.

Efectul vitaminei B6 asupra reducerii simptomelor depresiei și îmbunătățirii stării de spirit

Piridoxină joacă un rol important în reglarea stării de spiritNivelurile scăzute de vitamina B6 ar putea cauza teoretic depresie, deoarece vitamina B6 este un cofactor în calea triptofan-serotonină. Într-un studiu realizat de oamenii de știință olandezi din 2004, a fost găsită o legătură între depresie și prezența în plasmă a derivatului fosfat al vitaminei B6 piridoxal fosfat. Simptomele depresive au fost evaluate la 140 de persoane și au fost măsurați markerii biochimici ai deficitului de vitamina B6. Cercetătorii au diagnosticat depresie la 13% dintre subiecți și toți aveau, de asemenea, niveluri scăzute de fosfat de piridoxal în sânge.

Piridoxina este, de asemenea, cunoscută pentru că are un efect incredibil de pozitiv asupra stării mentale și stabilității emoționale a femeilor aflate în postmenopauză. 

Rolul vitaminei B6 în tratamentul anemiei

Hemoglobina este o proteină complexă care se găsește în celulele roșii din sânge și una dintre funcțiile sale principale este de a transporta oxigenul în organism. Hem (adică partea roșie neproteică a moleculei de hemoglobină) este o verigă cheie în moleculă și prezența vitaminei B6 este necesară pentru producerea inițială de hem în organism. Deși producția de hem poate avea loc în diferite locații de-a lungul corpului, locațiile primare sunt asociate cu ficatul și măduva osoasă. Prezența în organism a unei cantități suficiente de vitamina B6 este vitală pentru producerea globulelor roșii, iar deficiența acesteia poate fi cauza anemiei sideroblastice.

Simptome de piridoxină și PMS

Un studiu clasic publicat în British Medical Journal în 1999 a constatat că administrarea a 50 mg de vitamina B6 o dată sau de două ori pe zi poate ajuta la atenuarea simptomelor PMS și la îmbunătățirea stării de spirit, care este adesea asociat cu sindromul premenstrual. Un alt studiu efectuat de cercetători iranieni pe 126 de femei în 2016 a confirmat că administrarea de B6 poate ameliora simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi retenția de apă, pofta de mâncare, anxietatea, durerile de spate și starea de spirit scăzută. Oamenii de știință cred că acest lucru se poate datora faptului că B6 joacă un rol vital în crearea neurotransmițătorilor care transmit informații între celulele creierului nostru, inclusiv serotonina care reglează starea de spirit.

Vitamina B6 ajută la ameliorarea greață în timpul sarcinii 

Vitamina B6 a fost folosită de zeci de ani pentru a trata greața și vărsăturile în timpul sarcinii.Pentru unele femei însărcinate, administrarea de vitamina B6 le îmbunătățește semnificativ grețurile matinale. Piridoxina ajută corpul nostru să proceseze anumiți aminoacizi care pot reduce greața. Unele studii arată că femeile cu grețuri severe matinale au vitamina B6 în sânge. Acesta poate fi motivul pentru care pentru multe viitoare mame care suferă de toxemie precoce, administrarea unui supliment de B6 pare să le atenueze simptomele. Cu toate acestea, nu în toate cazurile, administrarea de piridoxină ajută la prevenirea vărsăturilor.

Rolul piridoxinei în sistemul cardiovascular

B6 ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare prin reducerea nivelului de homocisteină din sângeUn studiu la scară largă privind relația dintre vitamine și nivel de boli cardiovasculare a fost efectuat în Japonia. Cercetătorii au studiat datele de la 23.119 bărbați și 35.611 femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani, care au completat chestionare despre obiceiurile alimentare. Drept urmare, oamenii de știință au descoperit că, în medie, după 14 ani de observație, 986 de persoane au murit din cauza unui accident vascular cerebral, 424 din cauza bolilor cardiovasculare și 2087 din cauza tuturor bolilor asociate sistemului cardiovascular. 

Pacienții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de aportul lor de acid folic, vitamina B6 și vitamina B12. Cercetătorii au comparat persoanele cu nivelurile cele mai scăzute și cele mai ridicate pentru fiecare nutrient și au descoperit că aporturile mai mari de acid folic și B6 au fost asociate cu mult mai puține decese din cauza insuficienței cardiace la bărbați. La femei, au găsit mult mai puține decese din cauza accidentului vascular cerebral, bolilor de inimă și a mortalității generale din cauza bolilor cardiovasculare. Cercetătorii spun că B6 și acidul folic pot lupta împotriva bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelului sanguin de homocisteină, care depinde în mare măsură de dietă, precum și de ereditate. 

Cercetătorii spun că descoperirile despre importanța vitaminelor B sunt în concordanță cu studiile din America de Nord și Europa. Se crede că homocisteina provoacă deteriorarea mucoasei interioare a arterelor, contribuind la formarea cheagurilor de sânge.

Proprietățile anticancerigene ale vitaminei B6

O revizuire sistematică a studiilor epidemiologice și clinice a examinat relația dintre aportul alimentar sau nivelurile vitamina B6 în sânge și toate tipurile de cancer.  Studiile epidemiologice au arătat că aportul optim de alimente cu vitamina B6 și niveluri mai mari de B6 în sânge au fost asociate în mod semnificativ cu un risc mai mic de toate tipurile de cancer, în primul rând cancerul de tract gastrointestinal. 

Se crede că vitamina B6 joacă un rol în cancerul colorectal prin activitatea sa enzimatică, care poate reduce stresul oxidativ și răspândirea celulelor tumorale. Deficitul de vitamina B6 este asociat cu inflamația cronică, un factor de risc major pentru cancerul colorectal. La măsurarea nivelurilor de piridoxal-5'-fosfat (PDP) din sânge, participanții cu niveluri mai mari de PDP au arătat o reducere cu 30-50% a riscului de cancer.

Vitamina B6 și prevenirea și prevenirea problemelor de vedere

„Piridoxina

Piridoxina joacă un rol cheie în prevenirea bolilor oculare, în special a degenerescenței maculare asociate cu vârsta.

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMRA) este principala cauză a pierderii vederii în multe țări. Experții consideră că un aport echilibrat de nutrienți esențiali este esențial pentru menținerea sănătății ochilor, iar vitamina B6 este una dintre componentele esențiale. În 2009, cercetătorii de la Harvard Medical School au descoperit că femeile care iau 50 mg de B6, plus 1.000 mcg de B12 și 2.500 mcg de acid folic în fiecare zi și-au redus semnificativ riscul de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă.

Reducerea simptomelor artritei reumatoide

Piridoxina are un efect semnificativ asupra dezvoltării simptomelor artritei reumatoide. Pe de o parte, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, reduce intensitatea procesului inflamator la nivelul articulațiilor. Pe de altă parte, un proces inflamator intens de artrită duce la o deficiență de piridoxină în organism.

A fost efectuat un studiu la pacienții cu poliartrită reumatoidă. Subiecții au luat 100 mg de vitamina B6 + 5 mg de B9 timp de trei luni. Toți participanții au prezentat o scădere semnificativă a intensității procesului inflamator.

De câtă vitamină B6 are nevoie organismul nostru în fiecare zi? 

Doza optimă de piridoxină trebuie discutată cu medicul dumneavoastră

Doza optimă de piridoxină trebuie discutată cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să o luați. B6 afectează diferite aspecte ale metabolismului și, prin urmare, nevoia acesteia poate varia. De exemplu, persoanele care urmează o dietă bogată în proteine necesită doze mai mari de vitamina B6.

Necesarul zilnic recomandat de vitamina B6 este:

Vârsta

Bărbați

Femei

0-6 luni

0,1 mg

0,1 mg

7-12 luni

0,3 mg

0,3 mg

1-3 ani

0,5 mg

0,5 mg

4-8 ani

0,6 mg

0,6 mg

9-13 ani

1,0 mg

1,0 mg

14-18 ani

1,3 mg

1,3 mg

19-50 de ani

1,3 mg

1,3 mg

51+ ani

1,7 mg

1,5 mg

În timpul sarcinii

-

1,9 mg

În timpul alăptării

-

2,0 mg

Surse alimentare de vitamina B6 

O banană medie: conține 0,4 mg sau 20 procent din valoarea zilnică recomandată a vitaminei B6

Majoritatea alimentelor conțin vitamina B6. 

O persoană cu o dietă bine echilibrată nu ar trebui să aibă deficiențe decât dacă are probleme fizice sau ia anumite medicamente. 

Unele surse majore B6: 

 • Naut: o cana contine 1,1 miligrame sau 55% din valoarea zilnica recomandata (RDA)
 • ficat de vită: 100 g conține 0,9 mg, sau 45 la sută din DZR
 • Ton cu aripioare galbene: 100 g conțin 0,9 mg, sau 45 la sută din DZR
 • piept de pui: 100 g conțin 0,5 mg sau 25% DZR
 • o banană medie: conține 0,4 mg sau 20 la sută din DZR
 • tofu: 0,1 mg sau 5% DZR într-o jumătate de cană

Alte surse: 

 • avocado 
 • orez brun 
 • morcov 
 • cereale îmbogățite 
 • alune 
 • lapte 
 • cartofi 
 • Soia 
 • spanac 
 • curcan 
 • cereale integrale

Deficit de vitamina B6 

Deficiența este rară, dar poate apărea, dacă persoana are o absorbție intestinală slabă sau ia anumite medicamente care afectează nivelurile de piridoxină din organism.

Deficiența este rară, dar poate apărea dacă persoana are o absorbție intestinală slabă sau ia anumite medicamente care afectează nivelul de piridoxină din organism.

Semne și simptome ale deficienței de vitamina B6: 

 • neuropatie periferică cu furnicături, amorțeală și durere în brațe și picioare
 • anemie
 • crise de depresie 
 • confuzie 
 • sistem imunitar slăbit 

Deficitul prelungit de B6 poate duce la cheilită. Principalele sale simptome sunt dermatita seboreică, inflamația limbii, buzele crăpate și colțurile gurii. 

Următoarele medicamente pot epuiza vitamina B6 și pot crește riscul de deficiență: 

 • AINS
 • estrogeni
 • medicamente antiepileptice (anticonvulsivante) 
 • antibiotice (penicilamină) 
 • Medicamente antituberculoase (izoniazidă, cicloserina)
 • medicamente pentru tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice (teofilina)

Condiții care cresc riscul de deficiență: 

 • tulburări digestive (boala celiacă și boala inflamatorie intestinală) 
 • malnutriție 
 • dependență de alcool 
 • insuficiență renală

Preparate cu vitamina B6 pe site-ul nostru web

Nume produs

Disponibilitate stoc

Pret

Evaluare

Vitamina B6 de magneziu, Solgar, 250 de tablete

În stoc

118,60 RON
1

Vitamina B6 (piridoxina), piridoxal 5'-fosfat, Thorne Research, 180 capsule

În stoc

247,80 RON
1

Întrebări frecvente - Întrebări frecvente:

Могу ли я принять слишком много витамина В6 с едой?

Практически невозможно получить токсические дозы В6 из пищевых источников. Только приема витамина В6 более 1000 мг в день могут проявиться такие симптомы передозировки как онемение в руках и ногах и повреждения нервных окончаний.

Какая разница между витаминами В6 и В12?

Витамин B6 помогает организму поддерживать здоровый обмен веществ и иммунную систему и содержится в таких продуктах как рыба, нут, картофель и других крахмалистых овощах. B12 помогает организму вырабатывать эритроциты и естественным образом содержится в моллюсках, рыбе, мясе, яйцах и молочных продуктах.

Это правда что витамин В6 обладает мочегонными свойствами?

Действительно, существуют данные, что прием витамина может предотвратить задержку воды в организме и также он может действовать как диуретик во время ПМС.

Conţinut
 • Istoria descoperirii piridoxinei
 • Principalele caracteristici chimice ale vitaminei B6
 • Rolul vitaminei B6 în corpul uman
 • Beneficiile piridoxinei pentru sănătatea noastră
 • Efectul vitaminei B6 asupra funcției creierului
 • Protecția împotriva poluării
 • Efectul vitaminei B6 asupra reducerii simptomelor depresiei și îmbunătățirii stării de spirit
 • Rolul vitaminei B6 în tratamentul anemiei
 • Simptome de piridoxină și PMS
 • Vitamina B6 ajută la ameliorarea greață în timpul sarcinii
 • Rolul piridoxinei în sistemul cardiovascular
 • Proprietățile anticancerigene ale vitaminei B6
 • Vitamina B6 și prevenirea și prevenirea problemelor de vedere
 • Reducerea simptomelor artritei reumatoide
 • De câtă vitamină B6 are nevoie organismul nostru în fiecare zi?
 • Surse alimentare de vitamina B6
 • Deficit de vitamina B6
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.