Facebook Pixel

11 moduri dovedite de a reduce sau elimina balonarea

11 moduri dovedite de a reduce sau elimina balonarea

Iată 11 moduri dovedite de a reduce sau elimina balonarea.

1. Nu mâncați în exces

Uneori, balonarea poate fi cauzată de supraalimentare. Dacă mâncați multă mâncare și vă simțiți inconfortabil după aceea, încercați să reduceți porția. Adăugați o altă masă zilnică dacă este necesar.

O persoană care este predispusă la balonare nu va experimenta disconfortul de a mânca mai puțin decât o persoană care se simte rar balonată. Din acest motiv, consumul de porții mici poate fi incredibil de benefic.

Mestecarea alimentelor mai bine poate avea dublu efect de reducere a cantității de aer pe care o înghiți cu mâncarea (o cauză a balonării) și, de asemenea, de a vă face să mâncați mai lent, ceea ce este asociat cu un aport mai mic de alimente. și porții mai mici.

Oamenii care suferă de balonare au adesea sensibilități și, prin urmare, consumul de mese mici poate fi foarte benefic.

2. Eliminați din alimentație alimentele la care sunteți alergic și intolerant

Alergiile și intoleranțe alimentare sunt foarte frecvente.

Mâncarea alimentelor la care sunteți intolerant poate duce la exces de gaze, balonare și alte simptome.

Iată câteva produse și ingrediente de luat în considerare:

 • Lactoză: intoleranța la lactoză este asociată cu multe simptome digestive, inclusiv balonare. Lactoza este principalul carbohidrat din lapte.
 • Fructoză: Intoleranța la fructoză poate duce la balonare. Lactoza și fructoza fac parte dintr-un grup mare de carbohidrați sau fibre digerabile cunoscute sub numele de FODMAP. Intoleranța la FODMAP este una dintre cele mai frecvente cauze de balonare și durere abdominală.
 • Ouă: Gazele și balonarea sunt simptome comune ale unei alergii la ouă.
 • Grâu și gluten: Mulți oameni sunt intoleranți la gluten, proteina din grâu, orz și alte cereale. Acest lucru poate duce la diferite efecte digestive adverse, inclusiv balonare.

Dacă bănuiți cu tărie că aveți o alergie sau o intoleranță alimentară, consultați-vă medicul. Alergiile și intoleranța alimentară sunt cauze comune ale balonării. 

3. Evitați înghițirea aerului și a gazelor

Există două surse de gaze în sistemul digestiv. Unul este gazul produs de bacterii din intestine, celălalt este aerul sau gazul care este înghițit atunci când mănânci sau bei. Cel mai mare infractor aici sunt băuturile carbogazoase. Conțin bule de dioxid de carbon, un gaz care poate fi eliberat din lichid după ce ajunge în stomac.

Guma de mestecat, bea printr-un pai și mâncat în timp ce vorbești sau în grabă pot duce, de asemenea, la înghițirea mai multor aer.

Înghițirea aerului poate contribui la balonare. Nu consumați băuturi carbogazoase care conțin gaze care se dizolvă în lichid.

4. Evitați alimentele care cresc gaz

Unele alimente bogate în fibre te pot produce gaze.

Capsele sunt leguminoase (fasole și linte) și unele cereale integrale.

Încercați să țineți un jurnal alimentar pentru a afla dacă anumite alimente vă pot face să vă umflați mai mult decât altele.

Alimentele grase pot încetini procesul de digestie și de golire gastrică. Acesta poate fi o problemă pentru persoanele cu tendință de balonare. Încercați să mâncați mai puține fasole și alimente grase pentru a vedea dacă acest lucru vă ajută.

Dacă anumite alimente vă provoacă balonare sau gaze, încercați să reduceți. Mâncarea de alimente grase poate, de asemenea, încetini digestia și poate provoca balonare la unele persoane.

5. Dieta saraca in grasimi

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este cea mai frecventă tulburare digestivă din lume și afectează aproximativ 14% dintre oameni, dintre care majoritatea sunt nediagnosticați. Simptomele comune ale IBS includ: balonare, dureri abdominale, disconfort, diaree și/sau constipație.

Majoritatea pacienților cu IBS suferă de balonare și aproximativ 60% dintre ei consideră că balonarea este cel mai grav simptom al lor.

Studiile au arătat că carbohidrații nedigerabili, numiți FODMAP, pot agrava drastic simptomele la pacienții cu IBS.

Iar o dietă cu conținut scăzut de FODMAP duce la o reducere semnificativă a simptomelor precum balonarea. Dacă aveți probleme cu balonarea, o dietă cu conținut scăzut de FODMAP poate fi o modalitate bună de a face față acesteia.

Iată alimente bogate în FODMAP:

-wheat;

-bow;

-garlic;

-broccoli;

-cabbage;

-conopidă;

-apples;

-anghinare;

-fasole;

-pere;

-watermelon-

Carbohidrații numiți FODMAP pot provoca balonare și alte simptome digestive, în special la persoanele cu sindrom de colon iritabil.

6. Atenție la alcoolii de zahăr

Alcooli de zahăr se găsesc de obicei în alimentele care folosesc îndulcitori. Îndulcitorii sunt în general considerați alternative sigure la zahăr. Cu toate acestea, pot provoca probleme digestive atunci când sunt consumate în cantități mari.Bacterii din colon le digeră și eliberează gaze. Alcoolii de zahăr sunt de fapt și FODMAP, așa că ar trebui eliminați din dietă.

Încercați să evitați alcoolul zaharat, cum ar fi xilitol, sorbitol și manitol.  ; Alcoolul de zahăr  eritritol poate fi mai bine tolerat decât alții, dar poate provoca și probleme digestive atunci când este consumat în doze mari.

Alcoolii de zahăr pot provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea, mai ales atunci când sunt consumați în doze mari. Încercați să evitați gumele fără zahăr și alte surse de alcooli de zahăr.

<

7. Luați suplimente de enzime digestive

Unele produse fără prescripție medicală pot ajuta la balonare, cum ar fi enzimele care descompun carbohidrații nedigerabili.

Cele celebre:

 • Lactază: o enzimă care descompune lactoza, care este utilă persoanelor cu intoleranță la lactoză.
 • Bio: conține enzima alfa-galactozidază, care ajută la descompunerea carbohidraților nedigerabili dintr-o varietate de alimente.

În multe cazuri, aceste tipuri de aditivi pot oferi o ușurare aproape imediată.

8. Constipație

Constipația este o problemă digestivă foarte frecventă și poate avea multe cauze diferite. Studiile arată că constipația poate exacerba adesea simptomele balonării. Consumul de fibre foarte solubile este adesea recomandat pentru constipație.

Cu toate acestea, creșterea fibrei ar trebui făcută cu prudență pentru persoanele care au gaze și/sau balonare, deoarece fibrele pot înrăutăți adesea lucrurile.

< p>Constipația poate agrava balonarea. Aportul crescut de apă și activitatea fizică pot fi eficiente împotriva constipației.

9. Ar trebui să iau probiotice?

Gazul produs de bacterii în intestine este principala cauză a balonării. Studiile clinice au arătat că unele suplimente cu probiotice pot ajuta la reducerea gazelor și a balonării la persoanele cu probleme digestive.

Acest lucru poate varia în funcție de persoană, precum și de tipul de tulpină probiotică utilizată.

Suplimentele probiotice pot avea multe alte beneficii, așa că cu siguranță ar trebui să le încercați. Suplimentele probiotice pot ajuta la îmbunătățirea mediului bacterian din intestin, ceea ce reduce gazele și balonarea.

10. Ulei de mentă

Balonarea poate fi cauzată de funcționarea alterată a mușchilor din tractul digestiv.

Medicamentele numite antispastice pot ajuta la ameliorarea spasmelor musculare. Uleiul de mentă este o substanță naturală despre care se crede că tratează spasmele musculare și poate reduce diferite simptome la pacienții cu IBS, inclusiv balonarea.

Uleiul de mentă este disponibil ca supliment.

11. Consultați-vă medicul pentru a exclude o boală cronică și/sau gravă

Dacă aveți balonare cronică, asigurați-vă că vă consultați medicul.

Există întotdeauna posibilitatea unei boli grave, iar diagnosticul va ajuta la rezolvarea problemelor de balonare.

Cu toate acestea, în multe cazuri, balonarea poate fi redusă - sau chiar eliminată -prin simple modificări ale dietei.

Autor  Chris Gunnars, BSc 28 iunie 2018

 

Conţinut
 • 1. Nu mâncați în exces
 • 2. Eliminați din alimentație alimentele la care sunteți alergic și intolerant
 • 3. Evitați înghițirea aerului și a gazelor
 • 4. Evitați alimentele care cresc gaz
 • 5. Dieta saraca in grasimi
 • 6. Atenție la alcoolii de zahăr
 • 7. Luați suplimente de enzime digestive
 • 8. Constipație
 • 9. Ar trebui să iau probiotice?
 • 10. Ulei de mentă
 • 11. Consultați-vă medicul pentru a exclude o boală cronică și/sau gravă
Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.