10 simptome ale deficitului de fier în organism

10 simptome ale deficitului de fier în organism

10 cele mai frecvente semne ale deficienței de fier:

1. Oboseală neobișnuită

Senzația de oboseală foarte mare este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficienței de fier, care afectează jumătate dintre oameni.

Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu primește suficient fier pentru a produce hemoglobină, iar oxigenul nu ajunge la toate organele și țesuturile. În acest caz, ritmul cardiac crește pentru a mișca mai mult sânge oxigenat, ceea ce provoacă oboseală. Dar, deoarece oboseala este considerată o parte normală a vieții moderne, este greu de diagnosticat deficitul de fier numai cu acest simptom.

 Mulți oameni cu deficiență de fier se confruntă cu energie scăzută și slăbiciune, dificultăți de concentrare sau performanțe slabe la locul de muncă.

2. Paloarea

Piele palidă și sclera sunt semne comune ale deficienței de fier.

Hemoglobina din celulele sanguine face sângele roșu, iar nivelurile scăzute de fier nu pătează sângele la fel de strălucitor. Acesta este motivul pentru care pielea își pierde de obicei culoarea sănătoasă, roz, la persoanele cu deficit de fier. Paloarea în deficiența de fier se manifestă adesea în întregul corp, dar poate fi limitată la modificări ale pielii feței, paloarea gingiilor, buzelor, pleoapelor inferioare și unghiilor. Conform acestor simptome, medicul determină deficiența de fier în organism și, de asemenea, confirmă cu un test de sânge. Paloarea este adesea observată în cazurile moderate sau severe de anemie.

3. Dificultăți de respirație

Hemoglobina transportă oxigenul în tot organismul cu ajutorul globulelor roșii.

Dacă nivelul hemoglobinei este scăzut, atunci și nivelul de oxigen va fi scăzut. Aceasta înseamnă că mușchii nu vor primi suficient oxigen pentru munca normală, cum ar fi mersul pe jos. Ca urmare, respirația se accelerează, ceea ce duce la un simptom foarte frecvent – scurtarea respirației.

Dacă o persoană se simte fără respirație în mod constant în timp ce face exerciții ușoare, cum ar fi mersul pe jos, urcarea scărilor sau pur și simplu exerciții fizice, de vină poate fi și deficiența de fier.

4. Dureri de cap și amețeli

Deficitul de fier poate provoca dureri de cap. Dar acest simptom este mai puțin frecvent și mai des însoțit de slăbiciune și amețeli.

Hemoglobina scăzută în celulele roșii din sânge înseamnă că nu ajunge suficient oxigen la creier. Ca urmare, vasele de sânge din creier se umflă, provocând presiune și dureri de cap.

Există multe cauze ale durerilor de cap, dar durerile de cap frecvente sau recurente și amețelile pot fi, de asemenea, un semn al deficienței de fier.

5. Bătăi inimii

Bătăile rapide ale inimii pot fi un alt simptom al anemiei cu deficit de fier. Hemoglobina este o proteină din globulele roșii care ajută la transportul oxigenului în întregul organism.

Când nivelul hemoglobinei este scăzut, inima lucrează foarte mult pentru a furniza oxigen fiecărui organ. Ceea ce poate duce la bătăi neregulate ale inimii. În cazuri extreme, acest lucru duce la o inimă mărită sau la o insuficiență cardiacă. Din fericire, astfel de simptome sunt mult mai puțin frecvente. 

6. Păr și piele uscate și deteriorate

Pielea și părul uscat și deteriorat pot fi semne ale unei deficiențe de fier.

Acest lucru se întâmplă deoarece organismul are deficit de fier și trimite oxigen către organe și țesuturi mai importante ale corpului.

Apoi pielea și părul, lipsite de oxigen, devin uscate și slabe. Și în cazurile mai severe, se observă și căderea părului. Dacă părul cade în timpul spălării și pieptănării, acest lucru este normal, dar dacă părul cade în smocuri, atunci astfel de probleme sunt asociate cu deficiența de fier.

7. Edeme și răni dureroase în jurul gurii și pe limbă 

Uneori, o simplă privire poate spune dacă o persoană suferă de anemie cu deficit de fier. Semnele pot include: piele umflată, inflamată, limbă palidă sau netedă nenatural.

În deficiența de fier, limba devine palidă, în timp ce nivelurile mai scăzute de mioglobină pot provoca inflamație, netezime și umflături.

Mioglobina este o proteină din celulele roșii din sânge care susține mușchii limbii.

Deficitul de fier cauzează adesea gura uscată, crăpături roșii inflamate la colțurile gurii sau ulcere.

8. Picioare neliniștite

Deficitul de fier este uneori asociat cu sindromul picioarelor neliniştite.

Sindromul picioarelor neliniştite - un impuls puternic de a mişca picioarele, chiar şi atunci când sunt în repaus. De asemenea, poate provoca o senzație de târăre și mâncărime inconfortabilă, dar ciudată, la nivelul picioarelor și picioarelor.

Noaptea, de regulă, disconfortul la nivelul picioarelor se agravează, în timp ce pacienții nu pot dormi mult timp.

Deși motivele nu sunt pe deplin înțelese, se crede totuși că 25% dintre persoanele cu sindromul picioarelor neliniştite au anemie prin deficit de fier

9. Unghii fragile sau în formă de lingură

Un simptom mult mai puțin frecvent al deficienței de fier este unghiile casante sau în formă de lingură numite koilonychia.

În primul rând, totul începe cu unghii care se sparg și se sparg ușor.

În etapele ulterioare ale deficienței de fier, pot apărea unghii în formă de lingură, unde mijlocul unghiei coboară în jos, iar marginile se ridică și se rotunjesc ca o lingură.

Cu toate acestea, această apariție rară apare, de obicei, numai în cazurile severe de anemie cu deficit de fier.

10. Alte semne potențiale ale deficienței de fier

Există și alte semne de scădere a fierului, dar de obicei sunt rare și mai des asociate cu o stare diferită a corpului.

Alte semne ale anemiei prin deficit de fier includ:

Poftele ciudate pentru alimente ciudate sau articole nealimentare se numesc pica. Se caracterizează printr-o poftă de gheață, argilă, noroi, cretă sau hârtie. Această afecțiune apare de obicei în timpul sarcinii.

Senzație de anxietate. Cu o lipsă de oxigen disponibil pentru țesuturile corpului, de obicei apare un sentiment de anxietate. Cu toate acestea, starea de sănătate se corectează ușor cu un aport suplimentar de fier.

Mâini și picioare reci. Deficiența de fier înseamnă că se livrează mai puțin oxigen către mâini și picioare. 

Infecții mai frecvente. Deoarece fierul este esențial pentru un sistem imunitar sănătos, deficiența lui poate duce la infecții frecvente și la o gamă largă de alte boli.

Ce să faci dacă ai Deficit de fier?

Dacă credeți că aveți anemie feriprivă, luați în considerare următorul sfat.

Consultați mai întâi medicul dumneavoastră. Un simplu test de sânge poate confirma sau infirma prezența anemiei cu deficit de fier. Dacă medicul confirmă că există o deficiență de fier în organism, se poate face față destul de ușor prin creșterea aportului de fier din alimente sau sub formă de suplimente alimentare.

Dacă deficiența de fier poate fi cauzată de o lipsă de fier în dieta ta zilnică, consumă mai multe alimente bogate în fier, cum ar fi:

Carne roșie, porc și pasăre.

Legume cu frunze de culoare verde închis, spanac și kale.

Fructe uscate, stafide și caise.

Mazăre, fasole și alte fasole

Fructe de mare.

Alimente fortificate cu fier.

Semințe și nuci.

Ajută-ți corpul să facă față acestei probleme. Adaugă vitamina C în alimente, care te va ajuta să absorbi mai bine fierul. 

De asemenea, evitați anumite alimente care inhibă absorbția fierului dacă sunt consumate în cantități mari. Acestea includ ceaiul și cafeaua, precum și alimentele bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate și cerealele integrale.

Dacă luați suplimente de fier, încercați să beți suc de portocale pentru a crește absorbția fierului. De asemenea, merită remarcat faptul că există unele efecte secundare neplăcute ale administrarii de suplimente de fier, inclusiv dureri de stomac, constipație, diaree, arsuri la stomac, greață și scaune negre. Cu toate acestea, aceste simptome pot fi evitate cu ușurință prin reducerea dozei de supliment. 

Scurt.

Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie la nivel mondial. Unii oameni simt aceste simptome, în timp ce alții nu.Totul depinde de severitatea bolii.

Semnele și simptomele generale includ oboseală, piele palidă, palpitații vizibile, dureri de cap și amețeli, senzație de lipsă de aer, păr și piele uscate și deteriorate, limbă și gura dureroase sau umflate, picioare neliniștite și fragile sau fragile. unghii în formă de lingură .

Deficitul de fier este destul de ușor de tratat cu o dietă bogată în fier sau cu suplimente.

 De Mary Jane Brown, PhD, MD (Marea Britanie), 12 august 2017

Negarea răspunderii

Acest blog nu este destinat să ofere diagnostic, tratament sau sfaturi medicale. Informațiile de pe acest blog sunt furnizate doar în scop informativ. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră pentru orice diagnostic și tratament medical și legat de sănătate. Informațiile de pe acest blog nu trebuie considerate un substitut pentru consultarea unui medic. Afirmațiile făcute despre anumite produse în articolele de pe acest blog nu sunt aprobate pentru tratamentul, diagnosticarea sau prevenirea bolilor.

Ți-a plăcut această postare?
0
0
Comentarii la articole
Nicio recenzie
Adaugă recenzia ta

Feedback-ul va fi afișat după moderare.